True

Lysbue visir og lysbue hjelme til Arc-flash

Lysbue sikkerhedsudstyr beskytter mod den termiske effekt samt selve lysbuen

Lysbuer eller elektriske udfald (Electrical Arc Flash) er en kendt fare på arbejdspladser der vedrører elektriske installationer, højspændinger eller elværkerne. Ligeledes som at brandmænd kan blive udsat for en situation, hvor elektricitet er involveret. Her følger udstyr til beskyttelse mod lysbuer.

PAULSON's Arc Flash Armor Technology er en patenteret blanding af flere materialer, herunder specielle farvestoffer og energiabsorberende partikler. Disse additiver er specifikt indlejret i en polycarbonatmatrix, der er sprøjtestøbt med korrigeret optik. Tilsætningsstofferne muliggør beskyttelsesmekanismen: De absorberer Arc Flashs energilag for lag gennem en styret dissociation proces, hvilket gør Arc Shield til at give op på dens overfladeablation. En speciel belægning giver endvidere yderligere bueflaskebeskyttelsesegenskaber, som gør Arc Shield mere reaktive over for Arc Flash. Der udvikles en beskyttende overflade under hændelsen. Denne belægning giver også en permanent anti-tågebehandling og tilføjer slidstyrke egenskaber, der forlænger Arc Shields levetid og giver ekstra beskyttelse mod solskader og ikke ændrer farve, hvis den ligger udenfor i solen. Nul forvrængning, højeste synlige lystransmittans (VLT) og slagværdier er selv tilvejebragt ved brug af polycarbonat som basismateriale behandlet med PAULSONs unikke nanoteknologi koncept. PAULSON tilbyder talrige bueflaskeprodukter til at opfylde beskyttelseskravene og kravene til VLT for alle arbejdspladser og situationer. PAULSON Arc Shields opfylder alle relevante standarder og normer på nationalt og internationalt plan. Med PAULSONs buebeskyttelsesløsninger er brugeren beskyttet af forkant PPE, der minimerer virkningerne af en lysbuehændelse.

Værd at vide om lysbuer

Hvilke personlige værnemidler bør du bruge?

Når der arbejdes på alle elektriske installationer under spænding er der en risiko for lysbuer også kaldet Arc-flashes. En yderst farlig udladning af elektricitet som kan være dødbringende. Derfor er det naturligvis vigtigt at iføre sine medarbejdere med lysbuetestet arbejdstøj og undervise i korrekte forholdsregler, for at undgå lysbueulykker.

Hvad er en lysbue / Arc flash?

En lysbue er en vedvarende elektrisk udladning eller elektrisk eksplosion. Den viser sig i form af en kraftigt lysende plasmakanal og kan beskrives som en vedvarende gnist eller sammenlignes med lyn (naturens form for en lysbue). Arc flashes kan føre til alvorlige personskader, hvis man bliver ramt, hvilket gør det særligt vigtigt at følge gældende sikkerhedsforanstaltninger, når man arbejder på strømførende udstyr. Det gælder for eksempel ved arbejde på eltavler, elanlæg og andre installationer med risiko for bl.a. kortslutninger, som kan resultere i lysbue udladning.

Hvordan opstår lysbuer?

Mange lysbueeksplosioner skyldes enten:

  • Menneskefejl

  • Fejl i udstyret på grund af dårlig kvalitet og design

  • Dårlig installation eller manglende vedligeholdelse og rengøring.

  • Værktøj der falder ud af hånden og ned i eltavlen kan forårsage en kortslutning. 

Det er derfor vigtigt at være opmærksom, da konsekvenserne kan være fatale.

Typer af lysbueskader

Den ulykkesramte medarbejder kan pådrage sig meget seriøse skader ved en lysbueeksplosion, heriblandt: 

  • Høreskader – lyden af lysbueeksplosionen er så høj, at man kan få sprængt sine trommehinder. Til sammenligning kan lyden endda være højere end lyden af en jetmotor. 

  • Øjenskader – det kraftige lys, der opstår som følge af eksplosionen kan forårsage såkaldt flash burn, som bl.a. også ses indenfor svejsning. Små stykker af eksploderet materiale kan også risikere at flyve som projektiler og beskadige øjnene. 

  • Smeltet metal – den høje varmestråling kan smelte metal fra udstyret og det smeltede metal kan risikere at ramme medarbejderen. 

  • Forbrænding – den høje varme kan give op til 3. gradsforbrændinger. 

  • Hjertestop – strømstødet belaster hjertet, så der kan opstå hjertestop eller rytmeforstyrrelser.

Kalorier/cm2 for lysbuebeklædning

Indenfor vurdering af lysbuebeskyttende tøj taler man om kalorier pr. kvadratcentimer (kal/cm2). Det vil sige, at 1 kalorie er den mængde energi, der skal til for at opvarme ét gram vand én grad celsius. Det kan sammenlignes med at holde en finger ca. 2 cm over en tændstikflamme i et sekund. Det er ca. det samme som 1 kal/cm2. Der skal ikke mere end 1,2 kal/cm2, før der er tale om en andengradsforbrænding. Hvis du derimod trækker fingeren hurtigt tilbage eller holder fingeren 10 cm. over flammen, vil varmepåvirkningen naturligvis være lavere. Det viser samtidig, at tid og afstand er vigtige parametre at have i mente på arbejdspladser med risiko for lysbuer.

VIDSTE DU:

Temperaturen i en lysbue er ekstremt høj. Den elektriske energi, der produceres kan nå op til 19.000 °C, hvilket faktisk er varmere end selve solens overflade! (og nej det er ikke den gyldne kulør hudfarve værd)

ATPV - Beskyttelsesgrader mod lysbuer

En ATPV-værdi (Arc Thermal Performance Value) er en betegnelse for, hvor mange kalorier/cm2 arbejdstøjet kan modstå, f.eks. ATPV = 8 kal/cm2.

Alt lysbuetestet arbejdstøj skal på ydersiden være mærket med, hvor mange kal/cm2 det kan modstå. Det øger sikkerheden for, at du altid vælger det korrekte arbejdstøj fra klædeskabet og at du og afdelingslederen hurtigt kan bekræftes i, at tøjet er egnet til den bestemte opgave. 

Inden for standarden IEC 61482-2 kan der anvendes to slags testmetoder til at afgøre tøjets ATPV-værdi – åben lysbue (EN 61482-1-1 ) og bokstest (EN 61482-1-2).

Brug kun lysbuegodkendt og flammehæmmende arbejdstøj

Når en medarbejder bliver ramt af smeltet metal, flammer, stråling eller andet som følge af en lysbue, er det vigtigt, at arbejdstøjet er tilstrækkeligt isolerende, så en del af den intense varme holdes ude, og de værste forbrændinger undgås. Tøjet skal være lysbuetestet, da almindelig tøj kan ende med at gøre mere skade end gavn, hvis det for eksempel smelter fast på kroppen. Også undertøjet kan være afgørende for, om der går ild i dine bukser, og hvor slem en forbrænding du risikerer. Med flammehæmmende undertøj (typisk EN 11612 ) føres fugt væk fra kroppen, så du forbliver tør og sikker.

Udover det lysbuebeskyttende og flammehæmmende tøj er det også nødvendigt med sikkerhedsudstyr som sikkerhedsbriller, hjelm, handsker m.m.

Hvilket lysbue beskyttende arbejdstøj skal du have på?

Hvilke beklædningsdele og hvor meget du skal have på, afhænger af PPE-kategorien, som fastsættes efter en grundig risikovurdering. Der opereres med 4 PPE-kategorier, som vist i tabellen nedenfor. Generelt gælder det, at 

  • jo højere PPE-kategori, jo højere beskyttelsesniveau kræves der. 

  • al tøjet skal have samme minimums ATPV-værdi. 

  • ATPV-værdien for den enkelte beklædningsdel skal være det samme som eller højere end den potentielle fare.

PPE-Kategori Arbejdstøj Min.
Beskyttelsesniveau
1 EN 11612 undertøj, EN 61482-1-1 langærmet trøje og EN 61482-1-1 bukser eller EN 61482-1-1 dragt, hovedværn og visir, EN 11612 balaclava, sikkerhedsfodtøj, øjenværn, handsker beskyttende mod spænding, lysbuetestede handsker.     4 kal/cm2
2 EN 11612 undertøj, EN61482-1-1 langærmet trøje og EN61482-1-1 bukser eller EN61482-1-1 dragt, sikkerhedsfodtøj, øjenværn, høreværn, EN 11612 balaclava, hovedværn og visir, handsker til arbejde med spænding, lysbuetestede handsker.     8 kal/cm2
3 EN 11612 undertøj, EN 61482-1-1 langærmet trøje og EN 61482-1-1 bukser eller EN 61482-1-1 dragt, strålevarme-hue, sikkerhedsfodtøj, øjenværn, høreværn, EN 11612 balaclava, handsker til arbejde med spænding, lysbuetestede handsker.     25 kal/cm2
4 EN 11612 undertøj, EN 61482-1-1 langærmede trøjer, EN 61482-1-1 bukser, EN 61482-1-1 dragter, strålevarme-hue, sikkerhedsfodtøj, øjenværn, høreværn, EN 11612 balaclava, handsker til arbejde med spænding, lysbuetestede handsker.    40 kal/cm2

Bemærk: Lag-på-lag-beklædning kan øge beskyttelsesniveauet, men med lysbuetestet tøj af høj kvalitet vil ét lag være tilstrækkeligt. ​​​​​​​

Forholdsregler – Sådan undgår i ulykken

Lysbuebeskyttende tøj kan være forskellen på liv og død, men vær opmærksom på, at personlige værnemidler altid er den sidste forholdsregel, der skal tages. For selvom du har den rette beklædning på, kan en lysbueeksplosion stadig forårsage alvorlige forbrændinger og andre kvæstelser. Vær derfor opmærksom på følgende: 

  • Vær sikker på, at der er foretaget en grundig risikovurdering, som identificerer de forskellige typer af farer (højspænding, statisk elektricitet, lysbuer, flammekontakt og smeltede metaller) såvel som hvor stor en mængde energi, der kan udledes af udstyret. 

  • Arbejd for så vidt muligt kun på spændingsløst udstyr for at undgå en lysbueeksplosion. Er det ikke muligt at afbryde strømmen, bør du være ekstra opmærksom på at følge forholdsreglerne. 

  • Sørg for, at al udstyr er vedligeholdt og rent.

Vedligeholdelse - vask af lysbuesikkert tøj

Du kan vaske dit lysbuegodkendte tøj hjemme i vaskemaskinen, så længe det foregår på et mildt program ved brug af skånsomt vaskemiddel. Ved hård vask kan du risikere, at tøjet hurtigere mister sine egenskaber og derved mister beskyttelsesevnen.

EN 61482-1-1 eller EN 61482-1-2?

Den nødvendige ATPV-værdi for jeres medarbejderes PPE-beklædning bliver bestemt af en risikovurdering af deres arbejdsområder og den tilsvarende PPE-kategori. Derfor er det vigtigt at involvere en ekspert på dette område. 

ATPV-VÆRDI (ARC THERMAL PERFORMANCE VALUE).

Resultatet opdeles i fire PPE-kategorier (tidligere kaldet HRC - Hazard Risk Category). 

PPE 1 > = 4 kalorier/cm2

PPE 2 > = 8 kalorier/cm2

PPE 3 > = 25 kalorier/cm2

PPE 4 > = 40 kalorier/cm2

Odoo image and text block

Lysbue testmetoder

I Europa bliver alt PPE-beklædning til brug i arbejdsområder, hvor der kan forekomme lysbuer, certificeret i henhold til EN 61482-2. Denne standard dækker over følgende to testmetoder:

1. EN 6482-1-1 (åben lysbue)

I metode A bliver et stof eller stoflag testet for dets ATPV-værdi (Arc Thermal Protection Value). Derefter bliver en beklædningsgenstand af samme type stof udsat for en lysbueeksplosion, der svarer til den anslåede ATPV-værdi. Når hele beklædningsgenstanden er blevet undersøgt, vil den herefter blive klassificeret med en PPE-kategori målt i kalorier per kvadratcentimeter (kal/cm2). 

Beklædningsgenstande, som er blevet testet med denne metode, bliver klassificeret EN 61482 og EN 61482-1-1 med en ATPV-værdi.

2. EN 61482-1-2 (bokstest)

Bokstesten er opdelt i Klasse 1 og Klasse 2. Testen udføres på en stofprøve eller et stoflag inden i en gipsboks. I en Klasse 1 test bliver stoffet udsat for en elektrisk spænding på 4000 A fra 30 cm afstand i 500 millisekunder. I en Klasse 2 test bliver stoffet udsat for 7000 A. 

Stoffet bliver derefter inspiceret per øjemål og bedømt som enten ”Bestået” eller ”Ikke bestået”. Stoffer, som består testen ved 4000 A, bliver certificeret som EN 61482 med en EN 61482-1-2 Klasse 1 værdi. Hvis et stof består testen ved 7000 A, bliver det certificeret som EN 61482 med en EN 61482-1-2 Klasse 2 værdi. Beklædningsgenstande bliver ikke testet vha. denne metode, og der bliver heller ikke angivet PPE-værdier i kal/cm2.

Forskelle mellem testmetoderne

Åben lysbue-testen udsætter først en del af stoffet og derefter en hel beklædningsgenstand for en lysbueeksplosion. Dermed får man en målbar værdi, som kan sammenlignes med den påkrævede PPE-kategori i arbejdsområdet. Med bokstesten evaluerer man et stof (ikke en beklædningsgenstand) ved at udsætte det for en elektrisk spænding fra en fastlagt afstand, hvorefter man visuelt bedømmer, om det har bestået testen

Overvejelser

Man bør grundigt overveje, hvilken test der bedst efterligner det arbejdsmiljø, som PPE-beklædningen skal bruges i. Dermed kan man bedre vælge sin beskyttelsesbeklædning med den nødvendige PPE-kategori. 

Undervurder aldrig, hvor vigtigt det er at have inderbeklædning på, som yder beskyttelse ift. nuværende FR standarder såsom EN 11612:2008 A1, B1, C1. 

Selv med den korrekte PPE-beklædning mod lysbueeksplosioner er der stadig en 50 % chance for at påføre sig en 2.- eller 3. grads forbrænding. Hvis man skulle have almindeligt hverdagsundertøj på lavet af bomuld, nylon, silke, uld osv., risikerer man, at disse brænder og muligvis smelter på huden. Dette kan allerede ske ved temperaturer langt under dem, som man bliver udsat for ved en lysbueeksplosion. 

Derfor er det vigtigt at lade sig rådgive af en ekspert på dette område. Derfor står vi altid til rådighed for vejledning.

# VARMEX®

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Serviceaftale på faldsikringsudstyr
Få en serviceaftale på eftersyn af faldsikring
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø