True

Beskyttelse mod nitrøse gasser

Åndedrætsværn til beskyttelse mod nitrøse gasser

I arbejdssituationer, hvor det ikke er muligt at fjerne de nitrøse gasser effektivt med ventilation, skal der anvendes åndedrætsværn. Undersøgelser fra AT viser, at:

  • Åndedrætsværn til beskyttelse mod nitrøse gasser skal være luftforsynede.

Efter Arbejdstilsynets retningsliner for brug af åndedrætsværn er det ikke muligt at anvende filtrerende åndedrætsværn til beskyttelse mod nitrøse gasser ved arbejde med gasbrændere, flammeskæring eller plasmaskæring, dvs. hverken ansigtsmasker eller turboudstyr med gasfiltre kan bruges. Dog kun i tilfælde af hvis et AB eller et ABEK filter anvendes. Det er derfor vigtigt at vælge et filter som har NO og CO godkendelse!


Årsagen er normale gasfiltre af typerne AB og ABEK er ikke så effektive til beskyttelse mod NO2 i de koncentrationer, der kan forekomme i forbindelse med autogene processer og plasmaskæring.


Åndedrætsværn til svejse-, skære- og varmeprocesser skal efter Arbejdstilsynets regler beskytte mod alle de forureninger, der forekommer. Hvis det ikke er muligt at anvende effektiv ventilation, vil der forekomme både NO og CO i åndedrætszonen under arbejde med autogene processer og plasma-skæring. Åndedrætsværn til arbejde med gasbrændere, flammeskæring og plasmaskæring skal derfor være luftforsynede, dvs. med tilførsel af kompressorluft renset til åndedrætsformål eller der skal bruges filtre med godkendelse til NO og CO.

# Arbejdsmiljø Åndedrætsværn

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Åndedrætsværn - FFP2 masker
Værd at vide om FFP2 masker som værnemiddel
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø