True

Bump test af gasdetektorer

Hjælp til at redde liv

 

Ofte udførte bump test og gasdetekterings fejl viser sammenhæng afdækker nye data.

Hos D-S sikkerhedsudstyr sætter vi en ære i at huske vores kunder på at udføre deres regelmæssige bump test af deres gasdetektorer.

Når man bærer en gasdetektor kan man kun se om batteri og display virker efter hensigten. Man har ingen mulighed for at se om de elektroniske komponenter inden i gasdetektoren, som er dem der spiller den største rolle i beskyttelsen, virker ordentligt. Hvordan finder man så ud af om alarmer og sensorer virker rigtigt? Eller om de er blevet hæmmet af rengøringen, eller blokeret af snavs?

Ved at udføre en korrekt bump test får du den eneste sikre måde at se om hele gasdetektoren fungere korrekt. Under en bump test bliver sensorerne bedt om at reagere på en målegas og give besked til displayet om at reagere. Testen viser også om alarmerne er aktive og om gasdetektoren alarmere på det rigtig tidspunkt.

Lav en bump test

Når man laver en bump test sikre man sig at ens gasdetektor virker ideelt. 

Man udsætter gasdetektoren for en målegas, og sammenligner dens aflæsning med den passende gasmængde der er anført på testgas cylinderen. Gasdetektoren bliver godkendt hvis dens alarm reagere indenfor et interval på 10% fra den faktiske koncentration. Skulle den ikke leve op til forventningerne om intervallet eller er den for lang tid om at alarmere, typisk inden for 30-40 sekunder, skal gasdetektoren sættes til side og må under ingen omstændigheder bruges før der er foretaget en komplet kalibrering.

Regelmæssig bump test

Folk kommer generelt altid med de samme undskyldning når man spørger hvorfor de ikke får udført deres bump test regelmæssigt:

  • De mener at det er for tidskrævende

  • At det bliver for svært og kræver træning

  • Ingen lov er lavet som giver påbud om at bump test skal foretages

En ordentlig udført bump test bør ikke tage mere end 20-30 sekunder at udføre. Nogle gasdetektorer har fået udviklet et semi automatiseret eller fuld automatiseret system, som hjælper medarbejderen med at udføre testen. De klare alt fra at bringe gassen til detektoren til at måle hvilket resultat den kommer med. Ved denne metode kræves der kun meget lidt eller slet ingen træning for at kunne finde ud af det.

Konklusionen på dataene er at der med gasdetektorer der bliver bump testet dagligt, kun har en fejlrate på 0,3%, hvor de gasdetektorer der kun bliver testet hver 20. dag har en dobbelt så høj fejlrate. 

Husk at selv hvis du bump tester dagligt, skal gasdetektoren stadig inspiceres, kalibreres og serviceres af en specialist ofte.

En lille historie: Lisbeths fejltagelse

Nedenstående historie er fiktiv, men skrevet med udgangspunkt fra den virkelige verden.

På det lokale olieraffinaderi arbejder Lisbeth. En morgen møder Lisbeth ind for at lave sine daglige opgaver på arbejdspladsen. Hun sørger altid for at bære alt det sikkerhedsudstyr der skal til for at hun kan udføre sine opgaver korrekt og sikre hende på sin færdsel gennem arbejdspladsen. Denne dag bliver Lisbeths opgave at gøre rent på stedet med en højtryksrenser.

Da hun er færdig og skal klæde om for at ordne sit udstyr til den efterfølgende dag, vælger hun at rengøre sit kit med helt almindelige rengøringsmidler, som indeholder både alkohol og silikone.

Dagen efter møder Lisbeth ind som normalt, og samler sit udstyr til dagens opgave. Hendes arbejde i løbet af dagen bringer hende til et lavtliggende område, hvor lugten af rådne æg pludselig strejfer hendes næse. Lugten forsvinder næsten lige så hurtigt som den er kommet, og Lisbeth ligger derfor ikke mere i det da hendes display på gasdetektoren heller ikke reagere, og hun fortsætter sit arbejde. Kort tid efter bliver Lisbeth dog dårlig og falder brat om. Hun har været udsat for og indtaget alt for høje doser af svovlbrinte (H2S).

Lær af Lisbeths fejl

Havde Lisbeth udført sin daglige bump test af sin gasdetektor inden dagens arbejde, ville hun have kunnet forudse at hendes sensorer ikke virkede optimalt, efter at hun havde rengjort den med ukorrekte rengøringsmidler. 

En gasdetektors sensorer kan ikke tåle at blive rengjort med forkerte rengøringsmidler. De går ind og forgifter eller hæmmer de elektrokemiske sensorer samt inaktivere katalytiske perle sensorer som gasdetektoren bruger til at måle LEL gasser som metan, pentan og propan.

Gasdetektorens system ville stadig være funktionelt, og ville vise en almindelig måling. Derfor vil Lisbeth tro at hendes udstyr virker optimalt, selvom den ikke vil kunne give en alarm ved gasudslip og for høje koncentrationer at gas.

Hvad kan Lisbeth gøre bedre?

Havde Lisbeth gidet at bruge 5 minutter på at læse manualen til hendes gasdetektor eller undersøgt med fabrikanten, om hvordan hun skulle rengøre den, ville hun vide at alkohol og silikone ville ødelægge hendes udstyr. 

Udover at undersøge hvordan ens udstyr bedst muligt skal rengøres så det ikke går i stykker og holder længst muligt, burde Lisbeth også have husket at udføre sin daglige bump test af gasdetektoren inden hun startede sin arbejdsdag. Med denne test ville hun ikke kun have opdaget af hendes sensorer var hæmmede eller defekte, hun ville også have kunnet kontrollere om de lydmæssige og visuelle alarmer virker som de skal.

Havde dette været tilfældet havde Lisbeth kunne skifte sin defekte gasdetektor ud med en funktionel og dermed undgået at falde om med forgiftning. Lisbeth var heldig at have en god kollega, der fandt hende og slog alarm. Lisbeth kom sig og blev ikke alvorligt skadet, men måtte blive hjemme og hvile sig i 2 uger før hun kunne arbejde igen.

# Arbejdsmiljø

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

De 7 dødssynder
Indenfor gasdetektor verdenen
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø