True

Valg af brandslukkere

Hvorfor skal du have en brandslukker?

Brande opstår dagligt, uanset om det er i Danmark, eller et andet land, både i private hjem, på offentlige arealer og i virksomheder. En brand kan opstå af noget nær alting: en glød fra brændeovnen der havner et utilsigtet sted, en el-installation der bliver overbelastet eller kortslutter, en tørretumbler der overopheder, levende lys der ikke bliver slukket eller overvåget, samt overophedning af diverse maskiner på arbejdspladser. 

Nogle få af de brande der udbryder, kan desværre også være påsatte brande.

Langt de fleste brande starter i det små, og bliver de opdaget i tide, har man muligheden for selv at tage kontrol over den og få den slukket, hvis man vel og mærke har en brandslukker til opgaven og i nærheden. 

De steder hvor man ikke har en brandslukker i nærheden, når branden ofte at få alvorlig fat i bygninger mm, inden brandvæsenet når at komme. Det kan i de værste tilfælde ende fatalt.

Så selvom man mener at brand kun er noget der sker for naboen, så er det bedre at være på den sikre side, da en brand kan opstå overalt hvor der er brændbare materialer. 

Brandklasser

Når man snakker brande, snakker man om forskellige klasser af brande. Alt efter hvad der er brand i, skal der forefindes en brandslukker til netop den opgave. Det er derfor vigtigt at man kender forskel på de forskellige klasser af brande samt hvilke brandslukkere der kan bruges til opgaven.

Brandklasse A

Brand i faste materialer som træ, papir eller tekstiler

Brandklasse A brand i faste materialer
Brandklasse B brand i væsker

Brandklasse B

Brand i væsker som benzin, olie, lak, maling og lignende

Brandklasse C

Brand i gasarter som metan, butan, propan mm.

Brandklasse C brand i gasser
Brandklasse D brand i metaller

Brandklasse D

Brand i metaller som metalspåner og støv som magnesium

Brandklasse E

Brand i elektriske installationer

Brandklasse E elektriske installationer
Brandklasse F brand i fedtstoffer

Brandklasse F

Brand i fedtstoffer som fritureolie, madolie og fedt

Forskellige typer af brandslukkere

Der findes en del forskellige brandslukkere, som hver især har deres gode egenskaber til at slukke forskellige ting. På alle brandslukkere er der et klistermærke hvor der står hvilke klasser de er beregnet at bruge til.

CO2 brandslukker

Denne brandslukker er bedst egnet til brande i, væsker som benzin, friture og olie. Denne slukker ville være et godt valg at have ved køkkener, og maskiner

CO2 brandslukker
Vandslukker

Vandslukker

Denne brandslukker egner sig bedst til brug i brande i faste stoffer, som træ og tekstiler. Denne slukker ville være et godt valg at have på campingpladser, kontorer og institutioner

Pulverslukker

Denne brandslukker vil egne sig bedst til slukning af brande i faste stoffer som træ og papir, samt flydende væsker som benzin og olie. Den må dog ikke bruges mod elektriske installationer. Denne slukker ville være et udmærket valg at have i køretøjer som biler og busser, på landbrugsejendomme og institutioner

Pulverslukker
Skumslukker

Skumslukker

Denne brandslukker vil være bedst at bruge mod brande i faste stoffer som papir og organiske stoffer samt flydende væsker som olie og benzin. Denne slukker ville være et godt valg at have på kontorer, køkkener, bagerier og industri

JE slukker

Denne brandslukker kan bruges mod brande i, flydende væsker, gasser, elektriske komponenter samt madolie.

Denne brandslukker ville være ideel og have alle steder hvor der kan opstå brand, om det er i bilen, campingvognen, kontoret, køkkenet, eller steder med elektriske installationer

JE brandslukker
BEA 112 fireball

BEA 112 fireball

Denne brandslukker kan bruges alle steder der kan opstå brand, da den er godkendt til at slukke brande i faste stoffer, flydende væsker, gasser, elektriske brand samt brand med madolie. Da den udløser sig selv når den kommer i kontakt med flammer, kan den sættes steder hvor man måske ikke vil kunne tjekke for brand nemt og hurtigt, og kan derfor være med til at stoppe små brande i at udvikle sig til store omfattende brande

Sammenligning af forskellige brandslukkere

Både når det kommer til pulverslukkere, CO2 slukkere samt vand og skumslukkere gælder det at de er i den tunge ende. Oftest med en vægt på 2-3 kg som det letteste. Deres indhold er samtidig også en blanding af stoffer der gør dem giftige og farlige for mennesker og miljøet at komme for meget i kontakt med. Alle slukkere er samtidig i flasker som er under tryk og dermed kræver en jævnlig trykregulering.

Når det kommer til en JE slukker, undgår man alle ovenstående ting. Med denne slukker får du en ultralet slukker, som kan veje helt ned til 500 g, ikke er under tryk og som ikke kræver regulering af trykket, eller vedligehold de første 5 år. JE slukkere er samtidig miljøvenlige og skader derfor hverken mennesker eller natur i brug.

Foretrækker man det “lettere” alternativ til en traditionel brandslukker, er en fireball et rigtig godt valg. Med denne slukker får man en slukker der gør alt arbejdet for en, og som ikke kræver vedligehold de første 5 år. Den er miljøvenlig og skader hverken mennesker eller natur.

JE brandslukkere

Med en JE brandslukker, får du en revolutionerende og unik slukker. Disse brandslukkere vejer op til 84% mindre end de traditionelle brandslukkere. Da størrelsen er så meget mindre end de andre slukkere, er den nem at have med sig på farten, i enten bilen, campingvognen eller båden. 

JE brandslukkere er ikke under tryk, og er derfor ikke farlige at have eller bruge. De kræver heller ikke det samme opsyn og eftersyn som andre slukkere vil kræve. Brandslukkeren er baseret på nanoteknologi, der ved at lukke en ufarlig gas ud kvæler alt ilt i ilden med nanopartikler.

Står du i en situation der gør at du ikke kan komme i nærheden af hvad der brænder, for eksempel hvis der går ild i din bil mens du ikke er i den, kan du ved at trykke på udløserknappen kaste din brandslukker ind i bilen, hvorefter den vil tømme sig selv og slukke ilden. Er der gået ild i motorrummet og du ikke kan komme ind til ilden, kan man tilkøbe en næsepind som kan bruges til at stikke under motorhjelmen og slukker branden.

Med denne brandslukker får du en slukker der er lige så effektiv som alle de andre traditionelle slukkere, bare en til brøkdel af størrelsen, vægten og prisen. Brandslukkeren kommer i flere størrelser fra 500 g i vægt til 2250 g.

Du kan læse mere om vores JE brandslukkere her eller se vores udvalg i webshoppen her

JE brandslukkere

BEA 112 fireball

Har du steder på din arbejdsplads hvor det kan være svært at komme til ved brand, eller hvor der er større risiko for at der kan opstå en brand der kan forårsage store skader, vil en fireball være en ideel løsning.

Med denne bold får du en ildslukker der sættes ned i en beholder og sættes oven over det sted hvor man mener faren kan opstå. Når bolden kommer i berøring med flammer vil den eksplodere og slukke ilden inden den når og brede sig for meget.

Der er også mulighed for at man kan kaste den hen til der hvor det brænder og den vil gå af i det samme den får berøring med flammerne og hjælpe med at slukke branden.

Bea 112 fireball er uden farlige og skadelige kemikalier, og laver ikke nogen trykbølge når den går af, og er derfor ufarlig at bruge og være i nærheden af. Den kræver ingen oplæring eller vejledning før ibrugtag og er nem at sætte op.

Du kan læse mere om vores BEA 112 fireball her eller købe den i vores webshop her

BEA 112 fireball

 Har du brug for hjælp til at finde det produkt der passer til netop dig og/eller din virksomhed, sidder vi klar til at hjælpe på telefon 55 44 66 44 eller e-mail info@d-s.dk

# Arbejdsmiljø Førstehjælp

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Vælg den rigtige hængelås
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø