True

Arbejdstøj: Vandsøjletryk og åndbarhed

Hvor vandtæt er dit arbejdstøj?

Illustration af vandtæthed og åndbarhedDu har sikkert hørt og læst det før. Men ved du hvad det betyder for dig? Ikke mindst når du skal vælge arbejdstøj.

Inden vi går i dybden med begreberne vandsøjletryk og åndbarhed, er det måske værd at slå en ting fast: 100% vandtæt tøj hat ingen åndbarhed. det er tøj der er lavet af materialer som 


Hvad betyder vandsøjletryk?

Kort fortalt er vandsøjletryk et udtryk for, hvor vandtæt dit tøj er. Mere præcis udtrykker det, hvor store mængder vand, dit regntøj kan holde ude. Så jo højere et vandsøjletryk tøjet er mærket med, jo mere vandtæt er det. Eller jo mere vand kan der presses imod overfladen, før det trænger igennem.

Skal man forklare det lidt teknisk, betyder et vandsøjletryk på fx 5.000 mm, at tøjet kan modstå vandgennemtrængning ved det tryk, der er på 5 meters (5.000 mm) dybde i fx et svømmebassin. I praksis har tiden dog også betydning. Altså hvor længe skal tøjet kunne modstå vandgennemtrængning - hvor længe skal du være ude i regnvejret? 


Hvor vandtæt skal dit arbejdstøj være?

Hvor vandtæt dit arbejdstøj skal være, afhænger selvfølgelig af, hvor længe du skal være ude i regnvejret. Skal du kun bruge det på korte ture udenfor, er det ikke så vigtigt, om det kan holde til store mængder vand. Her vil det være fint at gå efter et vandsøjletryk på 3-4.000 mm. Skal du derimod opholde dig ude i længere tid og/eller i kraftig regn, bør du gå efter et vandsøjletryk på 6.000+ mm.


Er syningerne vandtætte?

Men værdien af tekstilets vandsøjletryk kan være lige meget hvis syningerne er utætte. Og det vil de være hvis ikke de er tapet eller svejsede. Derfor er det vigtigt at du tjekker at syningerne er vandtætte, når du køber arbejdstøj. Er du i tvivl, kan du altid selv kigge på indersiden af regntøjet. Hvis der er en tapet eller svejset behandling ovenpå syningerne, så er de vandtætte.


Hvor åndbart skal dit arbejdstøj være?

Ligesom med vandsøjletrykket gælder det, at jo højere åndbarhedstal jo bedre. Præcist, hvor åndbart dit regntøj skal være, afhænger af, hvad du skal bruge det til. Skal du fx kun gå eller cykle korte ture, vil det være tilstrækkeligt med et åndbarhedstal på 3-5000 g/m2/døgn. Hvis du skal være mere aktiv i regntøjet, vil det være en fordel at gå efter en åndbarhed på 5000+. Hvis materialet i sig selv ikke er åndbart, kan lufthuller fx under armene hjælpe.


# Beklædning

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

12 Gyldne regler
For en sikker arbejdsplads
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø