True

Beskyttelse mod virus smitte

Abekopper (monkey pox), Covid, fugleinfluenza, svineinfluenza, ebola og en forkølelse

Beskyttelse mod virusDe senere år er vi blevet mere opmærksomme på at beskytte os mod virus, ikke mindst på grund af Corona pandemien som forhåbning er ved at klinge af, nu vi kan vaccinere imod den. 

Men straks dukker en ny eksotisk virus op, som vi skal forholde os til. De såkaldte abekopper (eller Monkey Pox på engelsk). Abekopperne har ikke specielt meget med aber at gøre, men stammer fra vilde dyr generelt, som lever i nærheden af jungler i det centrale Afrika og det vestlige Afrika (der er tale om to forskellige stammer abekopper). Men på det seneste har der været flere udbrud i Europa, og endda i Danmark, hvorfor det ikke længere er en virus der høre troperne til, men en sygdom vi skal lære at kende.

Hvad er viruser?

Vira er ikke-cellulære organismer af submikroskopisk størrelse, ude af stand til at reproducere sig selv og overleve uafhængigt. De består af aggregater af biologisk materiale, de fører et obligatorisk parasitliv og er agenter for adskillige sygdomme hos dyr, planter og bakterier.

28 til 200 nanometer virus

Opdaget først i slutningen af det 19. århundrede, varierer vira i størrelse fra 28 til 200 nanometer (milliarddele af en meter) og er kun synlige gennem et elektronmikroskop. Vira, der forårsager infektioner såsom SARS-CoV-2, bruger luftvejene som et middel til at sprede sig, hvilket påvirker åndedrætssystemet.

For at beskytte åndedrætssystemet mod denne type virus er personligt åndedrætsværn (PPE) en effektiv og sikker reaktion. FFP3-filtreringsmasker blokerer 99 % af indgående partikler. Læs evt. mere i Arbejdstilsynet vejledning D.5.4.

Nanofiltrering

De såkaldte nanopartikler består af atomare eller molekylære aggregater med en diameter mellem cirka 1 og 100 nm, som kan have alvorlige negative virkninger på sundhed og miljø.



Virus er meget mere end Corona og Abekopper

Der er mange andre typer virus sygdomme mennesker kan få. Nogle har vi været vant til en tilbagevendende som forkølelser og mindre almindeligt influenza. Og nogle er langt mere sjældne og eksotiske som abekopper. Så er der dem vi kan vaccinere imodvirus er mere end corona og abekopper som mæslinger, røde hunde og fåresyge. Og til sidst er der dem, man oftest kun skal have én gang i sit liv, for at opnå beskyttelse som skoldkopper.

Fælles for alle virusser er, at man sjældent har medicin der kan slå sygdommen ned, som man kan med bakteriesygdomme. Bliver man syg af et virus er det kroppens eget immunforsvar selv der må bekæmpe virusset. Man kan kun symptom behandle og lindre. Noget vi alle kender ganske godt fra de årlige forkølelser, eller dengang man havde skoldkopper.

Så det store spørgsmål er, hvordan undgår man at bliver smittet med et virus?

God håndhygiejne

god håndhygiejne beskytter mod virusDer er næppe nogen der længere er i tvivl om, at god håndhygiejne er alfa omega i begrænsningen af smitte. Hænderne er, og bliver den største og mest direkte vej til smitteoverførelse. Klassikeren er dørhåndtag hvor en smittet person har rørt ved det, og bagefter kommer en ikke smitte og tager på håndtaget. Så er smitten overført. Hvis den ny smittede derefter rører ved øjne, læber eller spiser noget med hænderne - ja så er virussen i kroppen, og har mulighed for at udvikle sig og gøre personen syg. 

Derfor har mantraet de sidste par år også været: “vask hænder, brug håndsprit og host i ærmet”.

Brug af masker

Andre vira er luftbårne og straks sværere at beskytte sig imod, da vi risikerer at indånde smitten gennem luften. Her kommer masker ind i billedet, da man derved kan undgå en stor del af den luftbårne smitte. når det kommer til dråbesmitte, som opstår især ved hoste og nys, er maskerne straks langt mere effektive da dråberne som bære virusset er større end virusset i sig selv.

Undgå nærkontakt med en smittetNærkontakt med en virus syg smitter

En tredje type vira er knap så smitsomme som de andre. De kræver nemlig nærkontakt, og ofte overførsel af kropsvæsker eller smittet materiale. I denne kategori finder vi sexuelt overførte sygdomme, og mere sjældne og eksotiske sygdomme som Ebola og abekopper.

Personlig beskyttelsesudstyr imod virus smitte

Hvis du fx via dit arbejde er i risiko for at blive smittet, er der en lang række andre typer PPE (personlig sikkerhedsudstyr) du kan benytte. PPE kan beskytte dig mod mange virus typerDels for at beskytte sig selv, dels for at undgå at sprede en evt. smitte. Dette er noget ansatte i sundhedssektoren især er bevidste om, da de ofte arbejder med syge mennesker, der har et svækket immunforsvar.

De fleste kender nok til brugen af engangshandsker, også kaldet nitril handsker eller blot håndværn. Men for professionelle som fx. arbejder i sundhedssektoren eller med håndtering af smittede dyr, kan man også få engangsbeskyttelsesdragter, skoovertræk, forklæder og masker.

Når en virus rammer erhvervslivet

Her mener vi ikke computervirus, men vira som er smitsomme og rammer vores produktionsdyr i landbruget. Sygdomme som mennesker også potentielt kan blive syge af.Influenzavirus kan blive dyrt for erhvervslivet

Alle med høns i haven kender efterhånden fugleinfluenzaen, som mange vintre har krævet at hønsene skal holdes inden døre eller under overdække. Men også svineinfluenzaen har hærget i Danmark. Og selv om det på grund af navnene kan virke forvirrende, så kan svin faktisk også blive smittet med fugleinfluenza.

For landmændene kan det have store økonomiske og personlige omkostninger hvis deres besætning rammes af enten fugleinfluenza eller svineinfluenza.

Fugleinfluenza og svineinfluenza kan smitte menneskerFrygten for at fugleinfluenza og svineinfluenza bliver farlige for mennesker, er virussers formidable evne til at mutere og kopiere egenskaber fra hinanden. For nuværende er disse influenza typer ikke meget smitsomme for mennesker. Men hvis det sker ofte nok, og især i stor målestok, kan der være en reel risiko for en ny type influenza epidemi blandt mennesker.


Hvordan vælger jeg som professionel det rigtige udstyr?

D-S har tidligere udgivet artiklen Info om H1N1 influenza A - svineinfluenza, hvor du kan læse mere personlig beskyttelses udstyr imod virus.

Oversigt over D-S produkter til personlig beskyttelse for professionelleD-S kan hjælpe dig med beskyttelsesudstyr mod virusser

Åndedrætsværn

Engangsmasker

FFP2 (ved aerosolbåren vira)


Vare nr:

28-BL-829

28-BL-129B

18-FFP2-YF

28-BL-129B

FFP3

28-BL-860

28-BL-760

28-BL-ZERO-31-5

Filtre til halv- og hel masker

P2 (ved aerosolbåren vira)

28-BS-211

28-BS-212

P3

28-BS-201-3

28-BS-254

28-BS-202

Halv- og helmasker

 

28-BS-4000S-M
28-BS-5700

Dragter

 

 

33-C-2510

33-C-2511

12-WH20B-00111

Øjenværn

Briller

 

32-ES3510STJ

32-PF-8103

Handsker

Engangshandsker

 

12-92-605

12-92-665

37-8310





# COVID-19 Håndværn Beskyttelsesdragter PPE Åndedrætsværn Øjenværn

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Sådan bruger du din stige rigtigt
Regler og gode råd
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø