Hvordan klassificeres biologiske agenser?
Man har førhen fremsat naturen af biologiske agenser som et muligt element, der kan påvirke menneskers sundhed på en negativ måde.
Af disse mikroorganismer, kan en del typer identificeres som: Bakterier, svampe og vira, enkelt og flercellede parasitter, samt dyr som smittebærer anvendt som mellemværter.
Hvor farlige er de?
Hver enkelt af disse agenser, har egenskaber der kendetegner dens grad af farlighed. Og man kan derfor på dette grundlag, lave en korrekt klassificering af biologiske stoffer. Egenskaberne kan læses herunder.
Infektivitet
Et biologisk agens evne til at trænge ind og formere sig i en organisme: infektionen udvikler sig ikke nødvendigvis til en fuldstændig sygdom. For nogle biologiske agenser er infektiøse doser blevet defineret, det vil sige, at antallet af mikroorganismer der er nødvendige for at forårsage infektion.
Patogenitet
Evnen til at udlede sygdom efter infektion af en organisme, afhænger af forhold som toksinproduktion og evnen til at overvinde forsvarssystemer.
Overførsel
Sandsynligheden for at det biologiske agens overføres fra en inficeret person til en rask. Det kan forekommer, direkte, igennem f.eks. blod, eller indirekte gennem livsløse materialer som luft, vand, støv, tøj, mad, overflader og udstyr, eller vektorer som nogle leddyr og gnavere.
Neutralisering
Tilgængelighed af forebyggende og terapeutiske foranstaltninger, der er specifikke for et givet biologisk middel, som desinfektionsmidler, lægemidler og vacciner.
Biologiske agenser, klassificeres herefter i fire grupper med en stigende fare, som analyseres i nedenstående tabel:
Hvornår skal man bruge personlige værnemidler?
Selvom anvendelsen af fælles forebyggelses og beskyttelsesforanstaltninger ikke giver en total eliminering af alle risici, er det nødvendigt at der bliver vedtaget specifikke individuelle beskyttelsesanordninger for at forhindre de forskellige infektions måder. Disse indebære: