True

EN 388 - handsker som beskytter mod mekaniske risici

Hvordan du læser og forstår EN 388 normen

EN 388:2016 - Mekaniske risici

Den europæiske standard EN 388 beskriver krav, prøvningsmetoder og mærkning af beskyttelseshandsker mod mekaniske risici. EN 388 normen gælder også for armbeskyttelse, dvs. løse ærmer som ikke er fast forbundet med handske eller øvrigt beskyttelsestøj. Man tester handskematerialets slidstyrke, snitmodstand, rivestyrke, punkteringsmodstand og slagbeskyttelse. 

Testresultaterne inddeles i fem niveauer, der beskriver hvor mange cyklusser der skal til før testgenstanden bryder eller skærer sig igennem materialet. Jo højere niveau, jo mere robust er handskematerialet.

 

Kravet er, at handsken og/eller dens emballage skal være mærket med både piktogram og tal/bogstaver for resultatet af de seks afprøvninger.

Sådan læser du EN 388 symbolet

Derfor er EN 388 symbolet ledsaget af fire tal og to bogstaver under symbolet, som tilsammen beskriver handskens ydeevne. Hvis en af egenskaberne ikke er relevante for handsken, eller hvis producenten ikke har testet for den, angives det med et X.

Forklaring af EN 388 symbolet



Nyt i EN 388:2016 - TDM test (EN ISO 13997) for "cut"-egenskaberne

Den største nyhed er tilføjelsen af en ny test for skærefasthed (snitmodstand).  Den nye test er en såkaldt TDM-test som er beskrevet i en ny EN-standard: EN ISO 13997. TDM-testen tages i brug hvis handsken opnår niveau 3 eller der over i Coup-testen. TDM-testen bliver defineret i EN ISO 13997 og er den sammen testtype, som også bruges i den amerikanske ANSI test.  

Der er altså to forskellige test for skærefastheden (Cut tests) i EN 388:2016.

2023 - Nye testniveauer i TDM-testen 

I sommeren 2023 blev det besluttet at udvide TDM-testen (EN ISO 13997). Det betyder, at den pr. 1/1-2024, kommer til at omfatte 9 niveauer, i stedet for de nuværende 6. Det er dog vigtigt at bemærke at producenterne har 2 år til at indfase de nye test, og testresultater for deres handsker. Derfor kommer der nok til at gå en tid før de tre nye testniveauer er alment kendt og brugt.


Kan man sammenligne EN 388:2016 og ANSI 105:2016?

Ja og nej. Der hvor man oftest har brug for at sammenligne dem, er på "Cut" delen, dvs. skærefastheden. I grove træk giver det mening, at sammenligne resultaterne af TDM-testene hvis man vil sammenligne handskernes skærefasthed. 

ANSI (American National Standards Institute)

ANSI er - kort fortalt - den amerikanske modpart til EN. 



Hvis man opstiller de to standarder ved siden af hinanden, kommer  en sammenligning til at se således ud.

Som nævnt ovenfor vil brugen af sidste tre niveauer i EN 388:2016 (som er baseret på testen beskrevet i EN ISO 13997) først være endelig taget i brug ved årsskiftet 2025-2026. Man kan dog godt forvente at de første producenter begynder at sende handsker på markedet med test resultater indenfor Cut-niveau G, H eller I. 


# Håndværn Godkendelser & EN Normer

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

D-S Sikkerhedsudstyr A/S
Hvem er D-S Sikkerhedsudstyr A/S?
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø