True

Er der PFAS / PFOS i dit arbejdstøj?

Hvad er PFAS og PFOS, og hvorfor skal du undgå det

PFOA og PFOS er blevet brugt i en række industri- og forbrugerprodukter, herunder arbejdstøj. Disse kemikalier er blevet brugt til at skabe pletafvisende og vandafvisende stoffer, som er nyttige til arbejdstøj, der bæres i snavsede og/eller våde omgivelser.

PFAS-kemikalierne bruges til at skabe en barriere på stoffet, der forhindrer væsker og snavs i at trænge ind i fibrene, hvilket gør stoffet mere holdbart og lettere at rengøre.

Disse kemikalier er blevet brugt i fremstillingsprocessen af ​​arbejdstøj, såsom uniformer, overtræksdragter og andet beskyttende tøj, men PFOA og PFOS er ved at blive udfaset på grund af deres miljø- og sundhedsmæssige bekymringer.

Hedder det PFOS eller PFAS, hvad er forskellen og hvad med PFOA?

PFAS (per- og polyfluoroalkylstoffer) er en gruppe syntetiske (menneskeskabte) kemikalier. PFOA (perfluoroktan syre) og PFOS (perfluoroktan sulfonsyre) Eksempel på et PFAS-molekyleer typer af PFAS, som har meget lidt forskelle i kemiske strukturer og egenskaber.

Hvad bruges PFOS og PFOA til?

PFOA og PFOS er to af de mest kendte og mest undersøgte PFAS-kemikalier. Begge er blevet brugt i en række industri- og forbrugerprodukter, såsom nonstick køkkengrej, fødevareemballage og pletbestandige stoffer. De er også blevet brugt i brandskum. 

Hvor skadelige er PFAS kemikalier?

Både PFOA og PFOS kan være skadelige for menneskers sundhed og miljøet og er blevet forbundet med en række sundhedseffekter, herunder kræft, udviklingsmæssige og reproduktive effekter samt påvirkning af immunforsvaret.

PFOA er forbudt i EU

EU har indført et komplet forbud mod PFOA og dets salte, effektiv fra 4. juli 2020. 

Det er vigtigt at bemærke, at selvom PFOA er inkluderet i FN's Stockholm-konvention (maj 2019), og nogle lande kan have reguleringer på plads for at udfase kemikaliet, betyder det ikke, at der er på verdensplan en komplet forbud imod produktionen og brugen af kemikaliet.

PFAS er skadeligt for dit helbred

PFOA og PFOS er blevet knyttet til en række sundhedsproblemer, herunder kræft, udviklings- og reproduktionstoksicitet, effekter på immunsystemet og hormonforstyrrelser. Desuden kan PFAS forblive i miljøet i lange perioder og akkumulere i kroppene hos dyr og mennesker, hvilket kan føre til yderligere sundhedsproblemer. På grund af disse bekymringer har mange regeringer og organisationer truffet skridt til at regulere eller begrænse brugen af PFAS.

Fluorescerende arbejdstøj og PFAS

PFAS-fri arbejdstøj fra D-SFluorescerende arbejdstøj indeholder ofte fluorescerende pigmenter, der gør tøjet mere synligt i dårligt oplyste forhold, og disse pigmenter er ofte lavet med en type PFAS kaldet C8. Nogle producenter bruger alternativer til C8, men ikke alle.

Det er vigtigt at tjekke med producenten eller leverandøren af ​​fluorescerende arbejdstøj for at afgøre, om de indeholder PFAS eller ej. Nogle regeringer og organisationer har også fastsat grænser for mængden af ​​PFAS, der kan være til stede i visse produkter, så det er også en god idé at tjekke for overholdelse af disse regler.

Der findes ikke nogen reguleringer om brugen af ​​PFAS i tekstiler som tøj, men brugen af ​​nogle former for PFAS er blevet udfaset af nogle virksomheder og andre ser efter alternativer.

Hvad er D-S' holdning til PFAS i arbejdstøj?

Hos D-S gør vi dagligt vores bedste for at vælge leverandører og produkter der udmærker sig ved kvalitet, innovation og bæredygtighed. Vi forsøger som virksomhed at skåne miljøet så godt vi kan, og træffe gode valg på vegne af både miljø, klima og  bæredygtighed. Vil du vide mere om vores politikker på området, kan du læse mere her: D-S Sikkerhedsudstyrs Politikker og CSR

Vores arbejdstøj fra Nitras er 100% fri for PFAS

Vi har derfor valgt kun at forhandle arbejdstøj som er 100% fri for PFAS. Og det betyder ikke, at vi er gået på kompromis med kvaliteten. Vi er stolte af at kunne introducere Nitras' arbejdstøj på det danske marked. Vi er sikre på, at det nok skal blive et populært valg, når der skal vælges smart kvalitets arbejdstøj.

Som nævnt tidligere i artiklen, er det svært som forbruger at orientere sig om hvilke producenter der bruger PFAS i deres arbejdstøj. Den eneste måde du kan vide det, er at spørge producenten direkte, eller have tillid til din leverandør af arbejdstøj, har undersøgt det for dig.  Det er typisk store anerkendte brands, som Nitras, der går foran og finder mere miljøvenlige alternativer til PFAS.

# Beklædning

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Gasfarer i brintproduktionen
Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge
app_image_512_50x50

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa_icon and then Add to Home Screen.