True

Gasfarer i brintproduktionen

Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge

Introduktion

Man har i mange år brugt brint som en energikilde. Mere traditionelt set er det blevet brugt som et element i raketbrændstof samt i gasturbiner, for at kunne producere elektricitet eller blive brændt af for at kunne drive forbrændingsmotorer til elproduktion.

Inden for olie og gasindustrien, bliver det overskydende brint som raffinaderierne bruger, skabt af den katalytiske reformering af nafta, som brændstof til andre processer. 

Til produktionen af ammoniak og metanol, bruges brint som regel som råmateriale. Dette fremstilles normalt til landbrug, minedrift og marine opgaver. Brintgas i en ren udgave, bliver også brugt som et reduktionsmiddel til højovne i stålværker, som et led i industriens indsats for at kunne reducere deres CO2-udledning.

Det er godt 200 år siden at brint og energi begyndte på deres fælles historie, og dermed også påbegyndelsen af brint brændselsceller, som skabes ved at brint og oxygen blandes nær en elektrolyt for at kunne producere både elektricitet og vand som biprodukter. 

Anvendelsen af brint som brændstof til køretøjer og husholdnings gasforsyning, er dog en relativ ny brug af brinten. 

Anvendelsesområder med gasfarer

Brint produktion, opbevaring og distribution ikon

Brint produktion, opbevaring og distribution

Brints brandfarlige område ligger i mellem 4% og 74% vol. i luft, og er dermed meget bredt. Der ville således skulle en meget lille mængde af H2 til at frembringe en eksplosion, når det bliver blandet sammen med atmosfærisk luft. Når risikoen for en eksplosion er så lille, skal der ikke mere til end en gnist fra en persons hånd, til at starte en eksplosion. Man kommer derfor til at være i en konstant risiko zone, hvis man arbejder et sted med brint, hvor der er mulighed for en gnist antændelse fra elektriske komponenter. 

Almindeligvis er brint ikke giftigt, men har mulighed for at fortrænge ilt i indendørs og lukkede rum, og kan dermed forårsage kvælning. 

Udover en risiko for kvælning, er en anden betænkelighed ved brint, og detektionen af dette, at når brint brænder, er flammen lyseblå og er derfor noget nær usynlig for det menneskelige øje. Varmen fra en brint flamme, er også meget lav, og folk vil derfor oftest først have mulighed for at mærke flammen, når de er meget tæt på den. 

Som et supplement til en fastmonteret gasdetektor, bruge man som regel en flammedetektor, da de er med til at dække et bredere område. En brint flamme vil kunne opdages og ses ved hjælp af infrarøde detektorer.

En gasdetektor er derfor den første forsvarslinje til beskyttelse mod brint lækager. Man bør altid træffe de rigtig sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre at brint frigives, laver flammer eller eksplodere

Gasdetektor løsninger

Brintbranchen har været i en rivende udvikling de sidste 10 år, og man anslår at arbejde med brint beskæftiger over 1200 personer. Da man stadig er i en god udvikling i forhold til brint, vil dette tal med al sandsynlighed stige år for år. Med dette for øje, er det endnu vigtigere at sørge for at virksomhederne der beskæftiger disse mennesker, har formået at anskaffe det rigtig detektionsudstyr for at kunne passe på deres medarbejdere under arbejdet med brint. 

Gasdetektorer til brug i brintproduktionen

Gasman gasdetektor

Gasman er en robust, kompakt og enkel gasdetektor, som er blevet designet til at kunne bruges i de hårdeste miljøer. 

Denne smarte gasdetektor vejer kun 130g, yder en høj slagmodstand og er beskyttet mod støv og vand indtrængen. Med en 95dB alarm samt rød/blå visuel alarm, er den let at høre og se, selv i mere støjende miljøer.

Se mere om Gasman her

Gasman gasdetektor
T4 gasdetektor

T4 gasdetektor

Med en T4 gasdetektor er du ydet beskyttelse mod nogle af de almindeligste gasser som: carbonmonoxid (CO), hydrogensulfid (H2S), brændbare gasser og iltsvind (O2). 

Med den nye T4 er du sikret en gasdetektor som lever op til de nyeste regler og forskrifter, og som er robust bygget så den tåler de hårdeste og mest snavsede miljøer. Med en alarm på minimum 95dB, rød/blå synlig LED og indbygget vibrator, er man sikker på at kunne høre, se og mærke T4 gasdetektoren hvis den bliver udløst af en alarm.

Se mere om T4 her

Når man skal ud og anskaffe sig en gasdetektor, uanset om det er til en selv eller ens firma, er det vigtigt at man vælger en udbyder som man har tiltro til, og som har styr på hvad de laver, så man er sikret den bedst mulige service og produkter. 

Hos D-S sikkerhedsudstyr har vi beskæftiget os med gasdetektorer i 10 år og hjælper gerne med at kalibrering og bump test af gasdetektorer der er købt hos os. Vi sætter en ære i at hjælpe vores kunder med at finde det helt rigtig udstyr til netop dem og deres behov.

Har du brug for råd og vejledning til hvilken gasdetektor der passer til netop din arbejdsplads eller opgave, sidder vi klar til at hjælpe dig, på både telefon 55 44 66 44 og e-mail info@d-s.dk

# Arbejdsmiljø Gasdetektor

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Gasfarer i føde- og drikkevare produktionen
Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø