True

Gasfarer i den farmaceutiske sektor

Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge

Introduktion

I den farmaceutiske industri, beskæftiger folk sig primært med forskning, design, udvikling og fremstilling af en bred vifte af lægemidler og medicin til mennesker og dyr. Dette involvere alt fra sundheds tilskud til banebrydende behandlinger for kroniske og akutte sygdomme, fra dyre engangs behandlinger til daglige husholdnings medicin. 

Farmaceutiske virksomheder spænder fra private til statsdrevne virksomheder og multinationale giganter, og man finder deres virksomheder på rundt i om verden på forskellige lokationer. Der er altid efterspørgsel efter medicinalprodukter, og med COVID-19 pandemien, har medicinalindustrien oplevet en ekstrem eksponentiel vækst, og en vedvarende vækst ser ud til at fortsætte i en overskuelig fremtid. 

Kapløbet om at kunne producere vacciner og effektive behandlinger for COVID-19 symptomer var dog ikke så ligetil. De farmaceutiske virksomheder har stået over for store forsyningskæder og logistiske udfordringer, hvoraf nogle af indstillet på at fortsætte og vil former deres strategier, mens de navigere efter den post-COVID ‘nye normal’.

Farmaceutisk fremstilling involvere flere farlige enhedsoperationer, fra syntese af aktive farmaceutiske ingredienser, såsom API, til forarbejdnings operationer såsom formaling, blanding, granulering og tørring.

Anvendelsesområder med gasfarer

Farmaceutisk fremstilling ikon

Farmaceutisk fremstilling


Kemisk forskning ikon

Kemisk forskning


Opbevaring af kemikalier ikon

Opbevaring af kemikalier

Rengørings midler ikon

Rengørings
midler


Gasfarer i den farmaceutiske sektor

Farer Typiske processer og tilhørende gasdetektions problemer




Eksplosionsrisiko fra brændbare stoffer
Eksponeringen for brændbare kemikalier og opløsningsmidler er en af de mest almindelige farer ved den farmaceutiske fremstilling, og selv opbevaringen af de brændbare faste stoffer og brændbare væsker skaber en brandfare. Skulle der opstå en brand som ikke straks kommer under kontrol, kan branden hurtigt sprede sig til andre dele af anlægget og eskalere yderligere, hvilket vil føre til mere alvorlige, sekundære ulykker. Almindelige industrielle forsyninger, såsom kedler og varmevekslere, udgør også en eksplosionsrisiko





Risiko for toksicitet fra opløsningsmidler og API 'er
Opløsningsmidler og API 'er, udgør ikke kun en brand eller eksplosionsrisiko, begge dele som bruges i den farmaceutiske produktion er generelt meget giftige. Skulle man blive udsat for langvarig eksponering for nogle API 'er kan det forårsage kroniske helbredsproblemer eller endda død. Opløsningsmidler kan irritere øjne og luftveje og/eller forårsage alvorlige skader på lever, nyrer, hjerte, blodkar, knoglemarv og nervesystemet. Der er også opløsningsmidler, som ved indånding kan have en narkotisk virkning, som forårsager træthed, svimmelhed, bevidstløshed og endda død



Risiko for iltsvind fra nitrogen
I farmaceutiske omgivelser opstår nitrogen normalt på stedet. Når den flydende nitrogen siver ud, vil den hurtigt udvide sig og dermed fortrænge den ilt der er i det omkringliggende område. Er man i et lille rum kan iltsvindet medføre døden. Da nitrogen er en inert gas, vil en påvisning for iltmangel være en bedre indikation af risiko, end en påvisning for nitrogen alene




Risici fra desinfektionsmidler
Renlighed er en kritisk faktor i den farmaceutiske industri, på alle stadier, og automatiseret CIP udføres rutinemæssigt før eller efter en produktions kørsel. En typisk CIP går ud på at køre et rengøringsmiddel som varmt vand, damp, ozon, klor eller brintoverilte, gennem proces udstyrets tanke, rør og fitting, uden at skille det ad. Disse rengøringsmidler indeholder normalt et stærkt oxidationsmiddel og et yderst effektivt desinfektionsmiddel. I nogle tilfælde vil en CIP udgøre en gasfare




Lugt risici og overvågning af fabriks omgivelser
Langt de fleste farmaceutiske produktionssteder, samt kemiske forsknings og udviklings faciliteter, kan afgive stærke lugte. De ildelugtende gasser der sendes ud, kan ikke overraskende være ubehagelige for fabrikkens ansatte og nabo samfundet. Gasserne opstår grundet de mange API 'er og forbindelser der syntetiseres og blandes, samt alle de forskellige processer der finder sted på sådan en fabrik. Nogle steder bliver denne stødende lugt kategoriseret som en gene og potentiel sundhedsskadelig

Gasdetektor løsninger

Med over 26.000 ansatte i lægemiddelbranchen, hvor en stor del af dem dagligt bliver udsat for diverse risici og farer, er det vigtigt at sørge for medarbejdernes sikkerhed i form af noget gas detektionsudstyr som passer til området og til de gasser som der bliver arbejdet med.

Gasdetektorer til brug i den farmaceutiske sektor

Gasman gasdetektor

Gasman er en robust, kompakt og enkel gasdetektor, som er blevet designet til at kunne bruges i de hårdeste miljøer. 

Denne smarte gasdetektor vejer kun 130g, yder en høj slagmodstand og er beskyttet mod støv og vand indtrængen. Med en 95dB alarm samt rød/blå visuel alarm, er den let at høre og se, selv i mere støjende miljøer.

Se mere om Gasman her

Gasman gasdetektor
T4 gasdetektor

T4 gasdetektor

Med en T4 gasdetektor er du ydet beskyttelse mod nogle af de almindeligste gasser som: carbonmonoxid (CO), hydrogensulfid (H2S), brændbare gasser og iltsvind (O2). 

Med den nye T4 er du sikret en gasdetektor som lever op til de nyeste regler og forskrifter, og som er robust bygget så den tåler de hårdeste og mest snavsede miljøer. Med en alarm på minimum 95dB, rød/blå synlig LED og indbygget vibrator, er man sikker på at kunne høre, se og mærke T4 gasdetektoren hvis den bliver udløst af en alarm.

Se mere om T4 her

Når man skal ud og anskaffe sig en gasdetektor, uanset om det er til en selv eller ens firma, er det vigtigt at man vælger en udbyder som man har tiltro til, og som har styr på hvad de laver, så man er sikret den bedst mulige service og produkter. 

Hos D-S sikkerhedsudstyr har vi beskæftiget os med gasdetektorer i 10 år og hjælper gerne med at kalibrering og bump test af gasdetektorer der er købt hos os. Vi sætter en ære i at hjælpe vores kunder med at finde det helt rigtig udstyr til netop dem og deres behov.

Har du brug for råd og vejledning til hvilken gasdetektor der passer til netop din arbejdsplads eller opgave, sidder vi klar til at hjælpe dig, på både telefon 55 44 66 44 og e-mail info@d-s.dk

# Arbejdsmiljø Gasdetektor

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Gasfarer i olie- og gas industrien
Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø