True

Gasfarer i medicin og sundhedssektoren

Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge

Introduktion

Det store behov for gasdetektering i læge og sundhedssektoren er nok ikke så forstået uden for industrien, men kravet og behovet, er der ikke desto mindre. 

Men patienter på tværs af sygdomme, der modtager forskellige former for behandling, som involvere brugen af kemikalier, er behovet for at overvåge gasser meget vigtigt for at kunne sikre en fortsat sikker behandling af patienterne. 

Skal man være sikker på at både patienter og sundhedspersonalet er sikret, er en implementering af præcist og pålideligt overvågningsudstyr et must.

På grund af det medicinske udstyr og de anvendte apparater, kan potentielt farlige gasser opstå. Man bruger også skadelige kemikalier når det kommer til desinfektion og rengøring af områderne inden for hospitalet. For eksempel kan man bruge farlige kemikalier som et konserveringsmiddel til vævsprøver, såsom toluen, xylen eller formaldehyd.

Man bør som udgangspunkt altid anvende en gassensor på opvågningsstuer og intensivafdelinger, samt med akutberedskabet, under CPAP-terapi, og HFNC-terapi, til at kunne overvåge gas niveauet i en række udstyr som ventilatorer, oxygen generatorer og anæstesi maskiner.

Anvendelsesområder med gasfarer

Drift af operations stuer ikon

Drift af operations
stuer

Generatorer ikon

Generatorer


Intensiv afdelinger ikon

Intensiv
afdelinger


Kølerum ikon

Kølerum


Laboratorier ikon

Laboratorier


Opbevarings rum

Opbevarings
rum


Overvågning af åndedræts gasser

Overvågning af åndedræts
gasser

PACU (post-up)

PACU (post-up)


Gasfarer i medicin- og sundhedssektoren

Gasfarer Risici





Ilt berigelse på hospitalsafdelinger
I lyset af den verdensomspændende pandemi COVID-19, har sundhedspersonalet på verdens hospitalsafdelinger anerkendt behovet for øget ilt på grund af intensiveringen af ventilatorer i brug. Derfor er iltsensorer afgørende, specifikt på intensivafdelingerne, da de informere sygeplejerskerne om hvor meget ilt der bliver leveret til patienten. Med dette kan man forhindre risikoen for hypoxi, hypoxæmi eller ilt toksicitet. Virker disse iltsensorer ikke optimalt, kan det resultere i dødsfald hos patienterne. Da denne øgede brug af ventilatorer øger ilten i luften, vil det være nødvendigt med et gasdetektor system som kan måle ilten i luften, så man undgår usikre niveauer





Carbondioxid
Det er også påkrævet i sundheds miljøer, at man overvåger kuldioxid niveauer, for at kunne sikre et sikkert arbejdsmiljø for både fagfolk, men også sikre patienter der er under behandling. Man bruger kuldioxid i mange forskellige former for medicinske og sundhedsmæssige procedurer såsom endoskopi, artroskopi, laparoskopi, kryoterapi og anæstesi. Man bruger også CO2 i inkubationer og laboratorier, og da det er en giftig gas, kan den forårsage kvælning for dem som befinder sig i nærheden. Det vil derfor være optimalt at have CO2-detektorer i sundheds miljøer, for at kunne forbedre ventilationen, luftgennemstrømningen og sørge for generelt god velvære for alle









VOC´er
Flygtige organiske forbindelser, også kaldet VOC´er, er at finde i hospitals og sundheds miljøer og kan forårsage stor skade på dem som arbejder eller bliver behandlet i det. Nogle få VOC´er der er blevet målt i hospitalsmiljøer er alifatiske, aromatiske og halogenerede kulbrinter, aldehyder, alkoholer, ketoner, ethere og terpener, som stammer fra en række specifikke områder som modtagelsesområder, patientværelser, sygeplejestationer, post anæstesi værelser, parasitologiske og mykologiske laboratorier og desinfektions enheder. Selvom opdagelsen af disse VOC´er i sundheds miljøer, stadig kun er i forskning stadiet, ved man allerede at deres indtagelse har en negativ virkning på menneskers sundhed, såsom irritation af øjne, næse og hals, hovedpine og tab af koordination, kvalme, skader på leveren, nyrerne eller centralnervesystemet. Benzen er en specifik form for VOC der, udover at være farlig, også er kræftfremkaldende. For at kunne beskytte medarbejdere og patienter optimalt er det vigtigt at have fået implementeret gasdetektion

Gasdetektor løsninger

Et godt stykke over 100.000 mennesker er ansat i medicin og sundhedssektoren. Da de ansatte kommer rundt i mange forskellige miljøer, bliver de oftest udsat for diverse risici i løbet af arbejdsdagen. For at kunne undgå skader og forebygge disse er det vigtigt at de ansatte er udstyret med den korrekte form for PPE, dette inkludere gasdetektorer. 

Gasdetektorer til brug i medicin- og sundhedssektoren

Gasman gasdetektor

Gasman er en robust, kompakt og enkel gasdetektor, som er blevet designet til at kunne bruges i de hårdeste miljøer. 

Denne smarte gasdetektor vejer kun 130g, yder en høj slagmodstand og er beskyttet mod støv og vand indtrængen. Med en 95dB alarm samt rød/blå visuel alarm, er den let at høre og se, selv i mere støjende miljøer.

Se mere om Gasman her

Gasman gasdetektor
T4 gasdetektor

T4 gasdetektor

Med en T4 gasdetektor er du ydet beskyttelse mod nogle af de almindeligste gasser som: carbonmonoxid (CO), hydrogensulfid (H2S), brændbare gasser og iltsvind (O2). 

Med den nye T4 er du sikret en gasdetektor som lever op til de nyeste regler og forskrifter, og som er robust bygget så den tåler de hårdeste og mest snavsede miljøer. Med en alarm på minimum 95dB, rød/blå synlig LED og indbygget vibrator, er man sikker på at kunne høre, se og mærke T4 gasdetektoren hvis den bliver udløst af en alarm.

Se mere om T4 her

Når man skal ud og anskaffe sig en gasdetektor, uanset om det er til en selv eller ens firma, er det vigtigt at man vælger en udbyder som man har tiltro til, og som har styr på hvad de laver, så man er sikret den bedst mulige service og produkter. 

Hos D-S sikkerhedsudstyr har vi beskæftiget os med gasdetektorer i 10 år og hjælper gerne med at kalibrering og bump test af gasdetektorer der er købt hos os. Vi sætter en ære i at hjælpe vores kunder med at finde det helt rigtig udstyr til netop dem og deres behov.

Har du brug for råd og vejledning til hvilken gasdetektor der passer til netop din arbejdsplads eller opgave, sidder vi klar til at hjælpe dig, på både telefon 55 44 66 44 og e-mail info@d-s.dk

# Arbejdsmiljø Gasdetektor

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Gasfarer i marinesektoren
Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø