True

Gasfarer ved batteri og strømopbevaring

Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge

Introduktion

Som led i Paris-aftalen, omhandlende verdens klimaændringer, vil hver nation blive holdt ansvarlige for reduceringen af deres drivhusgasemissioner samt deres afhængighed af fossile brændstoffer. Ved at gøre dette, får man dem til at investere og bruge vedvarende energi, som sol og vind. Man kan dog ikke regne med at solen altid skinner eller at vinden altid blæser, alle steder, samtidig kan solen skinne konstant og vinden være voldsom, andre steder, hvilket gør at energinettet bliver overfyldt. For at kunne sørge for maksimalt udnyttelse af den vedvarende energi, sørger man for at få det overskydende energi, som ikke kan bruges på energinettet på indsamlingstidspunktet, opbevaret i diverse lokale lagerfaciliteter, som tager form af store batterier. Når energinettet på et senere tidspunkt, kræver mere energi end der kan blive produceret, på grund af for eksempel, overskyet dage eller stille vindstille dage, vil den energi der er blevet opbevaret, kunne blive frigivet. Dette er dog kun en kortfristet løsning, da de batterier der opbevarer den ekstra energi, kun kan frigive den gemte energi i 1 til 12 timer.

Batterier bruges effektivt til at reducere strømafbrydelser, da de også nemt kan lagre den overskydende energi fra det traditionelle net. Oplever man under et strømsvigt, mangel på en stor mængde strøm, kan den lagrede energi i batterierne frigives, sådan så for eksempel datacentre ikke mister data, og man kan holde strøm og energi i hospitaler og militære steder. Batterier som disse, kan også bruges i mindre skala til at drive elbiler, og endnu mindre størrelser bruges til telefoner, tablets, computere, højtalere, og selvfølgelig også gasdetektorer.

Der findes fire hovedkategorier inden for batteriteknologier:

  • Kemisk - ammoniak, brint, methanol, syntetisk brændstof mm.

  • Elektrokemisk - blysyre, lithium-ion, Na-Cd, Na-ion

  • Elektrisk - Superkondensatorer, superledende magnetisk lagring

  • Mekanisk - Trykluft, pumpet Hydro, tyngdekraft

Anvendelsesområder med gasfarer

Opbevaring af batterier ikon

Opbevaring af batterier

Transport ikon

Transport

Svejsning ikon

Svejsning

Gasfarer ved batteri og strømopbevaring

Farer Typiske processer og tilhørende problemer med gasdetektering




Brande i Li-ion batterier
Ved statisk elektricitet eller defekte opladere ødelægges batteriets beskyttelseskredsløb og dette kan give stor bekymring, da disse skader kan smelte afbryderne til ON-positionen, uden af brugeren ved det. Batteriet kan stadig virke normalt, selvom beskyttelseskredsløbet er beskadiget, men det kan ikke længere give en beskyttelse mod kortslutning. Her vil det være optimalt med et gas detektionssystem som kan fastslå om der er en fejl, og dermed afbryde strømmen, forsegle rummet, og frigive en inert gas, som for eksempel Nitrogen, som kan forhindre at der sker brand eller eksplosion





Lækage af giftige gasser før termisk bortløb
Under et termisk løb i et batteri, bliver der udgivet nogle brændbare gasser, som driver de brande der opstår efter termisk bortløb i litium-metal og litium-ion celler. Inde i et litium-ion batteri, findes en elektrolyt som er yderst brandfarlig og rummer Li-salte der indeholder fluor. Skulle der ske en overophedning af batteriet, vil elektrolytten fordampe og blive kastet ud af batteri cellerne. Man har fundet ud af at kommercielle litium-ion batterier under brand, udgiver adskillige mængder af Hydrogenfluorid (HF). Hydrogenfluorid trænger ind i huden på mennesker, og kan gøre stor skade på dybt hud væv samt knogler og blod. Skulle man blive udsat for selv en lille mængde, vil smerte og andre symptomer nok ikke forekomme før efter flere timer, og her vil skaden være ekstrem




Brint og eksplosionsrisiko
Jo mere, at brint brændselsceller vinder frem som et alternativ til fossile brændstoffer skal man være mere opmærksom på alle de farer der findes ved brint. Som med brændstoffer i almindelighed, er brint også et meget brandfarligt stof, og skulle der ske en lækage, er der en egentlig risiko for brand. Et almindeligt blybatteri, vil producere brint når det lades op. Som oftest vil man oplade disse batterier sammen, enten i samme rum eller i samme område, hvilket øger risikoen for en alvorlig eksplosion væsentligt, hvis rummet de befinder sig i, ikke er ventileret godt nok

Gasdetektor løsninger


Lagring af strøm i batterier og andre steder, berøre mange mennesker da det strækker sig over flere forskellige arbejdssektorer. Der er ikke præcise tal på hvor mange mennesker der er beskæftiget med dette, men med energikriser der lurer rundt om næsten hvert gadehjørne, kan man tænke sig til at antallet af ansatte vil vokse stødt, så man hele tiden kan følge med tiden, og opbevaring af strøm. Når man arbejde med strøm opbevaring følger også mange risici med, og det er derfor vigtigt at man husker at forebygge og afhjælpe eventuelle gas risici der kan være forbundet med arbejdet.

Gasdetektorer til brug i batteri og strømopbevaringssektoren:

Gasman gasdetektor

Gasman er en robust, kompakt og enkel gasdetektor, som er blevet designet til at kunne bruges i de hårdeste miljøer. 

Denne smarte gasdetektor vejer kun 130g, yder en høj slagmodstand og er beskyttet mod støv og vand indtrængen. Med en 95dB alarm samt rød/blå visuel alarm, er den let at høre og se, selv i mere støjende miljøer.

Se mere om Gasman her

Gasman gasdetektor
T4 gasdetektor

T4 gasdetektor

Med en T4 gasdetektor er du ydet beskyttelse mod nogle af de almindeligste gasser som: carbonmonoxid (CO), hydrogensulfid (H2S), brændbare gasser og iltsvind (O2). 

Med den nye T4 er du sikret en gasdetektor som lever op til de nyeste regler og forskrifter, og som er robust bygget så den tåler de hårdeste og mest snavsede miljøer. Med en alarm på minimum 95dB, rød/blå synlig LED og indbygget vibrator, er man sikker på at kunne høre, se og mærke T4 gasdetektoren hvis den bliver udløst af en alarm.

Se mere om T4 her

Når man skal ud og anskaffe sig en gasdetektor, uanset om det er til en selv eller ens firma, er det vigtigt at man vælger en udbyder som man har tiltro til, og som har styr på hvad de laver, så man er sikret den bedst mulige service og produkter. 

Hos D-S sikkerhedsudstyr har vi beskæftiget os med gasdetektorer i 10 år og hjælper gerne med at kalibrering og bump test af gasdetektorer der er købt hos os. Vi sætter en ære i at hjælpe vores kunder med at finde det helt rigtig udstyr til netop dem og deres behov.

Har du brug for råd og vejledning til hvilken gasdetektor der passer til netop din arbejdsplads eller opgave, sidder vi klar til at hjælpe dig, på både telefon 55 44 66 44 og e-mail info@d-s.dk

# Arbejdsmiljø Gasdetektor

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Genanvendelse, arbejdsmiljø og PPE
Personlig sikkerhedsudstyr bør indtænkes i grønne job
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø