True

Gennemtrængning i beskyttelsestøj

Hvad er gennemtrængning?

Når et farligt kemikalie bevæger sig gennem et materiale på molekylært niveau, kaldes denne proces for gennemtrængning. Molekylerne bliver absorberet på den ydre overflade af materialet, for derefter at komme ind under dette og sprede sig hen over materialet og blive enten frigivet eller opslugt af den indre overflade

Clarico-Text-Image

Måling af gennemtrængningen

For at finde ud af om et materiale er modstandsdygtigt over for et farligt kemikalie, måles gennembrudstiden og gennemtrængningshastigheden af kemikaliet gennem stoffet.

Gennemtrængnings testmetoder

Der er forskellige forhold der gør sig gældende når man skal finde den testmetode der passer bedst: Hvilket land man befinder sig i og deres lovgivning, hvor det beskyttende tøj skal bruges henne og hvilken form for kemikalier der er tale om.

Gennemtrængningshastighed

Dette er den hastighed, hvormed det farlige kemikalie trænger gennem teststoffet og udtrykkes som en masse af farligt kemikalie, der strømmer gennem et givet stofområde pr. tidsenhed, dvs. 1,0 µg/c 2/min eller en milliontedel af et gram per kvadratcentimeter per minut

Gennembruds detektionstid

Gennembruds detektionstiden er den gennemsnitlige tid fra den første kontakt mellem kemikaliet og den udvendige overflade på stoffet, til opdagelsen i det analytiske apparat af kemikaliet på den indvendige flade af stoffet. Hvis gennembrudstiden er >480 minutter og der ingen kemikalier er at spore, betyder det dog ikke at kemikaliet ikke har gennembrudt stoffet, det betyder blot at der intet er blevet opsporet på 8 timer. Hvis gennemtrængningen er sket med en mindre hastighed end den minimale detekterbare gennemtrængningshastighed, er kemikaliet stadig trængt igennem. Det kommer an på hvilken metoder der er brugt og hvilket kemikalier der er brugt.

Gennembrudstid

Denne gennembrudstid findes efter den gennemsnitlige tid mellem kemikaliets første kontakt med stoffets udvendige overflade og tidspunktet hvor kemikaliet opspores på indersiden af stoffet, ved en gennemtrængningshastighed der er specifik for den relevante standard.

Clarico-Text-Image

Testmetoder

De vigtigste testmetoder og de krævede normaliserede gennemtrængningshastigheder er anført nedenfor:

 1) EN 374-3 specificerer en normaliseret gennemtrængningshastighed på 1,0 µg/c 2/min, med den laveste gennembrudstid, der skal registreres. 

2) ISO 6529 specificerer, at gennembrudstid skal rapporteres ved den normaliserede gennemtrængningshastighed på 1,0 µg/c 2/min eller 0,1 µg/cm2/min, hvor den gennemsnitlige gennembrudstid skal registreres. 

3) ASTM F739 specificerer resultater, der skal registrere en gennembrudstid ved 0,1 µg/cm2/min. 

I Europa (som specificeret i EN 14325:2004) kan enten EN 374- eller EN ISO 6529:2001 bruges til gennemtrængning testning, og den normaliserede gennembrudstid registreres ved gennemtrængningshastigheden på 1,0 µg/cm2/min. MICROCHEM®-tøjets modstandsdygtighed over for gennemtrængning af et farligt kemikalie bestemmes ved at måle gennembrudstiden og gennemtrængningshastigheden af ​​kemikaliet gennem stoffet. gennemtrængning tests udføres af uafhængige, akkrediterede laboratorier i overensstemmelse med EN ISO 6529, EN374-3 eller ASTM F739. 

Hvad er penetration?

Penetration sker når et kemikalie strømmer gennem huller eller større åbninger i et materiale på et ikke molekylært niveau.

Clarico-Text-Image

Penetrationstest metoder

Der er forskellige forhold der gør sig gældende når man skal finde den testmetode der passer bedst: I hvilket land tøjet skal bruges i, samt hvilken opgave der skal laves mens tøjet bruges.

Nogle af de anerkendte test metoder er:

EN ISO 6530 “Gutter test”

Denne metode bruges til at registrere målingen for penetration, absorption og frastødning af beskyttelsestøjs materialer mod flydende kemikalier. Ofte er det kemikalier med en lav flygtighed. 

EN 13034 specificere at type 6 kemikalie beskyttelsesbeklædninger, skal udsættes for en påsmøring på overfladen i ca. 10 sekunder med 10 ml flydende kemikalie, og derefter lægges i en skrå vinkel stilling på 45 grader. 1 minut efter første eksponering kan resultatet tages. Testen skal simulere et let stænk med flydende kemikalier og udtrykkes derefter i procent.

Clarico-Full Image

ISO 13994 “Penetration under tryk, test”

ISO 13994 beskriver en række testmetoder, der gør det muligt at bestemme modstanden af ​​materialer, der anvendes i beskyttelsesbeklædning, over for synlig indtrængning under betingelser med kontinuerlig væske kontakt og tryk. Beskyttelsesbeklædning "bestået/ikke-bestået"-bestemmelser er baseret på visuel påvisning af væske gennemtrængning. Som specificeret i ISO 14605 for "Type 4" spray tæt kemikalie beskyttelsesbeklædning involverer ISO 13994 testprocedure D kontinuerlig eksponering af et materiale for et flydende kemikalie med et tryk på 0 kPa i 5 minutter. Dette efterfølges af en forøgelse af trykket i trin på 3,5 kPa hvert 15. sekund, indtil der observeres fejl eller et maksimum på 35 kPa er nået

Clarico-Text-Image

ASTM F903

Den amerikanske ækvivalent til ISO 13994 procedure C1. Specificeret i NFPA 1992 (Væsketæt beskyttelsesbeklædning til

nødberedskab), dette involverer kontinuerlig eksponering af et materiale for et flydende kemikalie med tryk holdt ved 0 psi i 5 minutter efterfulgt af 2 psi [13,8 kPa] i 1 minut efterfulgt af 0 psi i 54 minutter.

EN 14786 "Forstøver Test"

Testmetode til at bestemme modstanden af beskyttelsesbeklædningens materialer mod gennemtrængning af forstøvede flydende kemikalier, emulsioner og dispersioner. Specificeret i DIN 32781 og ISO/FDI 27065 til beskyttelsesbeklædning båret af operatører, der påfører væske pesticider, involverer denne test, at en prøve er kontamineret af en lille mængde flydende kemikalie, emulsion eller dispersion. Efter 30 minutters eksponering analyseres prøven med en passende teknik (f.eks. højtydende væske kromatografi (HPLC)) til måle mængden af væske, der er trængt ind

Clarico-Text-Image
# Arbejdsmiljø Beklædning Beskyttelsesdragter

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Valg af brandslukkere
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø