True

GHS faresymboler i hjemmet og på arbejde

Kend dine faresymboler

Farlige ulykker i hjemmet og på arbejdet


I hjemmet:
Mange er ikke opmærksomme på den fare der kan lure i hjemmet, ved helt almindelige husholdningsprodukter. Oftest tror folk at de farlige produkter er nogle der høre til på arbejdspladser og steder med professionelle til at håndtere det. Dog er sandheden, at der på langt de fleste produkter i hjemmet, findes faresymboler bagpå.

Hvert eneste år, sker der ulykker i hjemmene grundet farlige kemikalier, i helt almindelige hverdags produkter. Enten på grund af forkert opbevaring eller forkert brug. Det er ikke alle produkter der indeholder stoffer der er livsfarlige, nogle indeholder stoffer der kan give allergiske reaktioner eller være skadelige for miljøet.

Som forbruger er det derfor vigtigt at holde sig opdateret på de forskellige faresymboler, og huske at tjekke bag på de produkter man køber, om de har et faremærke, hvad de betyder og hvilke forholdsregler man skal være opmærksom på.

På arbejdet:
Flere og flere arbejdspladser kommer på den ene eller anden måde i kontakt med farlig kemi, og mange lønmodtagere er stadig plaget af risikoen for udslæt/eksem, øget risiko for kræft mm.

Det er arbejdsgiverens pligt at sørge for at der er lavet eller bliver lavet en kemisk risikovurdering på arbejdspladsen. Samt sørge for at der skiltet med de rigtige GHS faresymboler der hvor det skal være.

En risikovurdering skal indeholde:

  • Hvilke farlige kendetegn de forskellige stoffer og materialer har. Dette kan for eksempel være om de er giftige, allergifremkaldende, ætsende eller brandfarlige.

  • Om der er høj eller lav eksponering af kemikalierne. Hvilken risiko der er for hudkontakt, indånding, og/eller øjenkontakt samt hvor længe den ansatte er udsat for denne fare.

  • Under hvilke forhold der bliver arbejdet med kemikalierne. Dette kunne for eksempel være om det er inde eller ude arbejde eller hvilken påføringsmetode der anvendes.

  • Virker de forebyggende tiltag der allerede er taget eller skal tages i fremtiden. Dette kunne omhandle personlige værnemidler, ventilation eller afmærkninger.

  • Er der lavet arbejdsmedicinske undersøgelser? De skal kunne inddrages hvis der er lavet nogle af medarbejderne.

  • Hvis arbejdstilsynet har fastsat grænseværdier, skal disse medtages.

  • Oplysninger om sikkerhed og sundhed fra leverandøren. Hvilke faresymboler er der på produkterne? Medfølger der sikkerhedsdatablad?

Vil du vide mere om risikovurderingen kan du kan læse mere her.

Kend dine GHS faresymboler

Før 2017 var faresymbolerne orange, men er efterfølgende blevet udskiftet med nye farepiktogrammer efter EUs nye regler for klassificering, mærkning og emballering af kemikalier.

De nye GHS faresymboler ser nu således ud:

Sundhedsfare

Dette faresymbol findes på produkter som kan irritere huden og øjnene, give allergiske reaktioner, genere luftvejene, give sløvhed eller svimmelhed.

Produkter
Kalkfjerner, WC-rens, kølervæske og nogle typer lim.

Forholdsregler
Afhængig af faren, anbefales det at bruge håndværn og øjenværn. Hvis der er en risiko for indånding, sløvhed eller svimmelhed, anbefales det at bruge åndedrætsværn.

Clarico-Text-Image-2

Ætsende

Dette faresymbol findes på produkter der kan virke ætsende på huden, give alvorlige øjenskader eller ætse metal.

Produkter
Eddikesyre, saltsyre, ammoniak og afløbsrens.

Forholdsregler
Brug håndværn og øjenværn, og undgå indånding.

Clarico-Text-Image-2

Brandfarlig

Dette faresymbol findes på produkter der indeholde brandfarlig væske, samt deres dampe, aerosoler og faste stoffer.

Produkter
Motorbrændstof, husholdningssprit, neglelakfjerner, flasker med flydende gas (LPG-flasker) samt sprayflasker med LPG som drivgas.

Forholdsregler
Brug af åben ild, samt rygning er strengt forbudt i nærheden af disse produkter. Hold beholderen tæt lukket og opbevar et køligt og ventileret sted. Brug håndværn og øjenværn.


Clarico-Text-Image-2

Miljøfare

Dette faresymbol findes på produkter der er farlige for miljøet.

Produkter
Terpentin, benzin, pesticider, biocider, maling, lak og nogle typer lim.

Forholdsregler
Undgå spild i naturen/miljøet. Hæld ikke i kloakker, medmindre produkter er forbeholdt dette formål.
Bortskaffelse af indholdet og emballagen skal ske i henhold til national lovgivning.

Clarico-Text-Image-2

Kronisk sundhedsfare

Dette faresymbol findes på produkter der kan give kronisk skade, som kræft, skader på arveegenskab og skader på forplantningsevnen. Dette omfatter også de kemikalier der kan allergi, organskade eller lungeskade hvis man indånder det.

Produkter
Terpentin, benzin, cellulosefortynder og lampeolie.

Forholdsregler
Undgå at indånde. Brug håndværn og øjenværn ved risiko for stænk i øjnene. Indholdet og emballagen skal bortskaffes i henhold til national lovgivning.

Clarico-Text-Image-2

Brandnærende

Dette faresymbol findes på produkter med gas, væske eller fast stof som kan forårsage eller bidrage til forbrændingen af et andet materiale.

Produkter
Desinfektions tabletter og væske, blegemidler og ilt som bruges ved vejrtrækningsproblemer.

Forholdsregler
Forbud mod at ryge og bruge åben ild i nærheden af disse produkter. Opbevares langt væk fra brændbare produkter. Anbefales at bruge håndværn og øjenværn.

Clarico-Text-Image-2

Akut giftig

Dette faresymbol findes på produkter der akut giftige ved indtagelse, hudkontakt og/eller indånding. Produkter der har dette faresymbol kan være livsfarlige!

Produkter
Pesticider, biocider og træsprit.

Forholdsregler
Produkter med dette faresymbol findes normalt ikke i den almindelige husholdning da den kræver en særlig købstilladelse. Kan kræve bruge af åndedrætsværn, håndværn, øjenværn og specielt arbejdstøj. Skal opbevares under lås. Indholdet og emballagen skal bortskaffes i henhold til national lovgivning.

Clarico-Text-Image-2

Gasser under tryk

Dette faresymbol findes på produkter der indeholder gasser under tryk på 2 bar eller højere.

Produkter
Flasker med flydende gas (LPG-flasker), svejsegas og iltflasker.

Forholdsregler
Disse produkter skal opbevares på sted der er rigeligt ventileret, og må ikke stilles i sollys. Sørg for at alle slanger og fittings er tætte.

Clarico-Text-Image-2

Eksplosiv

Dette faresymbol findes på produkter med eksplosive kemikalier og genstande.

Produkter
Nitroglycerin, ammunition og fyrværkeri.

Forholdsregler
Forbudt at ryge i nærheden, og skal holdes væk fra varme, ild og gnister. Anbefales at bruge øjenværn. Følg de nationale lovgivninger vedrørende opbevaring og bortskaffelse af produkter.

Du kan let finde og købe dine GHS faremærker hos os, ved at klikke her

Clarico-Text-Image-2

Gode råd

Ved at følge nogle få men gode råd mindsker du risikoen for ulykker i hjemmet og på arbejdspladsen.

  • Vend produkter og læs etiketten: Selvom det er et produkt du kender, er det en god regel at læse bagpå, da producenter kan ændre på sammensætningen.

  • Lad produktet være i sin originale beholder: Hvis du får hældt dit produkt over i en anden beholder kan du udsætte andre for fare, da de så ikke kan se hvad denne beholder indeholder. Sker der efterfølgende et uheld, har du eller andre heller ingen information om hvilket produkt det drejer sig om.

  • Lad være med at blande produkter med faresymboler: Ved at blande rengøringsmidler, kan de opstår farlige dampe der kan være livsfarlige at indånde. 

  • Opbevar altid produkter med faresymboler udenfor børns rækkevidde: Børn er fra naturens side skabt nysgerrige, og alt der kan puttes i munden bliver det også. Mange ulykker sker hvert år fordi børn har fået fingrene i farlige husholdningsprodukter, så opbevar altid dine produkter hvor børn ikke kan nå dem.

  • Undgå at hælde resterne i kloakken: Pas på vores miljø og lad være med at hælde resterne i håndvasken eller toilettet. Som hovedregel skal det meste med faresymboler afleveres på genbrugsstationerne. Selv hvis det ikke er tilfældet, er det en god idé at gøre, da det dermed vil blive afskaffet på den rigtige måde.

Hvis uheldet er ude?

Selvom man forebygger så godt man kan, kan der ske ulykker.

Her er hvad du kan gøre, hvis du eller en anden er ude for en kemisk ulykke med ætsning med syre, base eller et ukendt stof.

  • Fjern med det samme produktet som er skyld i ulykken. Skyl straks det ramte område med vand der er 25-34 grader varmt, og lad det skylle i mindst 20 minutter. Nogle ætsninger skal skylles i flere timer.

  • Er kemikaliet pulveragtigt, skal dette børstes væk, før der skylles.

  • Fjern straks tøj og smykker som er blevet ramt af kemikaliet.

  • Er det en mindre ætsning på få centimeter, vil dette typisk hele af sig selv uden yderligere behandling.

  • Er skaden større, skal skadestuen kontaktes.


Disse kan være symptomer på at der er tale om en kemisk ætsningsskade

  • Der forefindes kemikalier nær den skadede. Dette kunne være afløbsrens, saltsyre, cement, kaustisk soda mm. 

  • Stikkende smerter

  • Misfarvning, hævelse og blæredannelse

  • Choktilstand: besvimelses følelse, bleghed, hurtig puls og overfladisk vejrtrækning.

  • Koldsved

Er der tale om en forgiftning kan man ringe til giftlinjen på 82 12 12 12 døgnet rundt. 

Ser du en der har indtaget ætsende stoffer, har åndedrætsbesvær, virker sløv, bliver bevidstløs, eller får kramper, skal du altid ringe 1-1-2 og om nødvendigt, give førstehjælp.

# Miljøbeskyttelse Afmærkning & skiltning Arbejdsmiljø

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Kee Klamps - rørfittings til butik og detail inventar
Vær kreativ med det industrielle look
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø