True

Hudpleje

God hudpleje og forebyggelse på jobbet

Huden er kroppens største organ

Huden er kroppens største organ og har til opgave at beskytte organismen mod skadelige påvirkninger udefra, fx temperatursvingninger, sollys, bakterier og vand. Men hvis de ydre angreb bliver for talrige og aggressive, slår det naturlige forsvar ikke til.

Især huden på hænderne er dagligt i farezonen og kan ikke modstå hyppig omgang med vand, olie eller fedt uden at tørre ud. Hvis hænderne bliver for tørre øger det risikoen for at eksterne skadestoffer kan gennemtrænge det yderste hudlag og medvirke til dannelse af eksem eller i værste fald allergi. 

Forebyg hudskader

I mange brancher er man ekstra udsat. Daglig håndtering af produkter der indeholder kemikalier, hyppig håndvask eller brug af kradse typer håndrens er alt sammen med til at nedbryde hudens naturlige beskyttende egenskaber. Hvis man ikke dagligt prøver at genoprette hudens naturlige balance, gør man sig selv sårbar for udvikling af håndeksem. 

Gode rutiner til at beskytte sin hud og specielt hænderne, er brug af skånsomme produkter til rens og pleje, brug af den korrekte type håndværn (handsker) og tilførsel af fugt i form af håndcremer.

Som med mange andre ting er forebyggelse langt at foretrække.


Irritativt kontakteksem

Da det er meget individuelt hvor hurtigt hænderne reagerer på udefrakommende påvirkninger, er det også meget individuelt hvem der vil udvikle irritativ kontakteksem, men alle mennesker kan udvikle det. 

Derfor er denne type eksem også den mest almindelig og skyldes, at huden udsættes for en større belastning, end den kan tåle. Følgende er de mest almindelige ting, der medfører irritativt eksem: vand, sæbe, fødevarer, opløsningsmidler, olier og lang tids anvendelse af handsker. Mekaniske påvirkninger kan også give irritativ kontakteksem og kommer ofte fra: papir, pap eller redskaber.

Beskyttelseshandsker er det bedste værnemiddel til at beskytte hænderne mod eksterne farer. Hudplejemidler har til formål at beskytte hudens naturlige fedtlag gennem hele dagen, så huden ikke slides unødigt og udtørres.

Allergisk kontakteksem

Irritativ kontakteksem kan også udvikle sig til allergisk kontakteksem. Dette er en allergisk reaktion over for specifikke stoffer man kommer i kontakt med. Hver fjerde patient med håndeksem har allergi overfor ét eller flere stoffer i omgivelserne. Symptomerne kommer i de fleste tilfælde ikke med det samme, men efter 1-2 dage. De mest almindelige stoffer, folk udvikler allergisk kontakteksem overfor er nikkel, parfume, konserveringsmidler, limstoffer  og gummitilsætningsstoffer.

Arbejdsskader

Hudlidelser er blandt de hyppigst anmeldte arbejdsbetingede hudlidelser, og de er forbundet med store gener for skadeslidte og store omkostninger for virksomheden.  Af de, der får eksemet anerkendt som arbejdsbetinget, forlader halvdelen jobbet, så det kan godt betale sig at forebygge, for konsekvenserne af at få eksem er store. Det er derfor også af stor betydning, at virksomheden har retningslinjer for at holde en ordentlig hudhygiejne, og ikke stiller de rigtige personlige værnemidler til rådighed på arbejdspladsen.


Gode råd til at undgå eksem

www.videncenterforallergi.dk kommer med følgende 10 gode råd til forebyggelse og behandling af håndeksem:

 • Brug handsker ved vådt eller snavset arbejde

 • Handsker anvendes så lang tid som nødvendigt, men så kort tid som muligt

 • Handsker skal være intakte, rene og tørre

 • Hvis du bruger latexhandsker, skal de være uden pudder

 • Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandsker, hvis du skal bruge dem mere end 10 min.

 • Vask hænder i køligt vand, skyl og tør dem godt

 • Alkohol-baserede desinfektionsmidler kan anvendes i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er våde eller synligt snavsede

 • Bær ikke fingerringe på arbejde

 • Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume, i pauser, efter arbejde og om natten

 • Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden inkl. fingre og håndrygge

 • Pas godt på hænderne i fritiden, brug handsker ved vådt arbejde i hjemmet og brug varme handsker udendørs om vinteren


# Arbejdsmiljø Håndværn

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

HACCP - detectable PPE
Hvad er HACCP?
app_image_512_50x50

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa_icon and then Add to Home Screen.