True

Lær om farlige gasarter

Og beskyt din arbejdsplads

 

Flere og flere arbejdspladser har med en eller anden form for produktion at gøre, og derved kan flere medarbejdere blive udsat for giftige eller brandfarlige stoffer, som kan findes i produktionen. Fra tid til anden kan der ske ulykker og dermed opstår der alvorlige sundhedsrisiko for medarbejderen, selvom alle regler og foranstaltninger er opfyldt. I værste fald kan denne risiko være dødbringende.

Lugt er oftest en god indikatorer til om der er udslip. Man kan f.eks. nemt lugte klor, ammoniak eller svovlbrinte. Dog er der også udslip som er lugtfri, og som kun vil kunne blive opdaget med en gasdetektor. Disse kan være carbonmonoxid som opstår når en forbrænding er mangelfuld samt CO som kan være yderst dødelig ved bare en lille smule i luften. Carbonmonoxid og Nitrogen har det samme træk, ved at de fjerner ilten i omgivelserne, og dette opdages oftest ikke før at det er for sent. Det vil derfor være en god idé at få installeret en gasdetektor i de rum, hvor man har med nitrogen og CO2 at gøre.

Det er ikke kun i produktionen at gasarter som er lugtfri eller ilt fortrængende, befinder sig. Mange steder findes disse, uden at du er klar over det. Det kan f.eks. være i lastrum, brønde og tankanlæg. Oxygen, som er det mange vil betragte som en forudsætning for alt liv, kan være farlig, både i for høje og for lave niveauer. 

Hos D-S går vi højt op i at sikkerheden er i top, de steder hvor det behøves. Du kan derfor under hver af de nedestående gasarter finde et factsheet om netop den gasart og blive klogere.

OBS! Alle factsheet er på engelsk!

 

Oxygen (ilt)

De fleste mennesker ved godt at man kan få ubehag hvis man ikke får nok ilt, og at hvis man er helt uden ilt i bare få minutter, kan risikere uhelbredelige skader på hjernen og organerne.

Derfor tænker mange heller ikke over at alt for meget ilt, øger brandfaren betydeligt.

Steder hvor dette kan ske, er steder hvor der bliver opbevaret iltflasker som på f.eks. hospitaler, laboratorier eller produktionsanlæg.

Det er vigtigt at ilt niveauet bliver holdt konstant, så der hverken er fare for, for lidt eller for meget ilt. Dette kan gøres ved at huske at måle det ofte.

Du kan hente et factsheet om oxygen, og lær hvordan du takle gassen.

Ammoniak

Denne gas er blevet kategoriseret som et yderst farligt stof. Udslip af denne gasart kan være utrolig skadeligt, og kan være dødeligt. Ammoniak er både giftig og brandfarlig, og kan i koncentreret form være ætsende.

Du kan her hente et factsheet om Ammoniak og være med til at sikre din arbejdsplads mod gassen.


Hydrogen (brint)

Her er tale om en voldsomt brandfarligt gas der kan forvolde brand eller eksplosion, hvis det kommer i blanding med atmosfærisk luft. Brint kan forårsage alvorlig iltmangel ved for høje koncentrationer i indåndingsluften. 

Hydrogen kan dog, i godt ventilerede rum, sprede sig hurtigt, og derfor er det normalt kun antænding og eksplosion man skal være opmærksom på.

Du kan her hente et factsheet om Hydrogen (brint) og være med til at hjælpe mod utiltænkt fare.


Klor

Ved indånding eller indtagelse i koncentrerede mængder, kan klor være dødelig. Klor er ikke brændbart, men kan nemt reagere med andre brændbare stoffer, som kan udgøre en brand- og eksplosionsfare. 

Klor findes i mange rengøringsmidler, som f.eks. kalkfjerner. Disse kan danne H-CI dampe, som ætser lungerne og kan drukne den eksponerede i eget blod/celle væske.

Du kan her hente et factsheet om klor, og være med til at sikre din arbejdsplads mod gassen.


Metan

Når organisk materiale er under biologisk nedbrydning, dannes der Metangas. Gassen bliver dog også produceret i biogasanlæg, hvor man laver en kontrolleret biologisk forrådnelsesproces af husdyrgødning mm. Der vil oftest være 55 til 70% metan i biogas, alt efter hvilke stoffer der er blevet nedbrudt.  

Metangas udgør godt 90% af den naturgas man i Danmark bruger.

Gasse er både lugtfri, farveløs og er i sig selv ikke giftig. Dog kan gassen stadig godt være farlig, da den er brandfarlig. Som arbejdsplads skal man derfor huske at sørge for at sikre sig mod udslip, for at undgå brand og eksplosioner.

Du kan her hente et factsheet om Metan og hjælpe din arbejdsplads mod fare.


Hydrogencyanid

Denne gas forkortes til HCN og kaldes også blåsyre, som er en kemisk forbindelse. Gassen er meget giftig, er farveløs og flygtig. HCN medvirker i mange kemiske produktioner, f.eks. maling, plastik og insektbekæmpelsesmidler.

Hydrogencyanid er lettere end almindelig luft, og vil derfor stige til vejrs og samle sig under lofter ved udslip. Man vil kunne genkende udslip ved at dufte en svag lugt af mandler, dog vil 30-40% ikke kunne dufte dette og 20% vil heller ikke kunne lugte det ved høje koncentrationer. 

Ved at inhalere blåsyre, vil giften gå i blodet hurtigt og vil påvirke ilten til cellerne.

300 ppm er dødelig indenfor få minutter, og 100 til 200 ppm er dødelig indenfor 30 til 60 minutter.

Du kan her hente et factsheet om Hydrogencyanid og lære hvordan du takler gassen bedst muligt.


Hos D-S sikkerhedsudstyr har vi en løsning til enhver gasdetektering, uanset om du har brug for en stationær eller transportabel overvågningsløsning. 

Ved at anskaffe en gasdetektor og alarm, har du gjort rigtig meget for at beskytte dig selv og dine kollegaer.

Du kan nemt selv finde din gasdetektor i vores webshop, men du er også velkommen til at kontakte os på telefonen 55 44 66 44 eller mail info@d-s.dk


# Arbejdsmiljø

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Bump test af gasdetektorer
Hjælp til at redde liv
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø