True

Ofte stillede spørgsmål om kemikaliedragte

Alle mennesker er født med deres egen beskyttelsesdragt, i form af deres hud. Verden har dog gennem de seneste par hundrede år, udviklet sig på en måde der gør, at der er opfundet stoffer som vores hud ikke længere kan beskytte os imod, og det er her at kemikaliedragterne kommer i spil.

Kemikaliedragter bliver brugt i mange forskellige brancher såsom Beredskabsstyrelsen, politi og militær, brandvæsenet, minearbejdere, gasarbejdere, laboratoriearbejdere med flere. Alt efter hvilken branche det drejer sig om, er der forskellige grader af beskyttelse der kræves. Kemikaliedragter laves i flere forskellige materialer, blandt andet, polypropylen-laminat, SMS, polyester, og polyamid stof. Hvilket materiale der bruges, afhænger af hvad type dragten skal være. De findes 6 forskellige typer, som bruges alt efter hvor beskyttende dragten skal være. Du kan læse mere om de 6 typer her.

 Q & A om kemikaliedragte (spørgsmål & svar)

 Q: Hvilken beskyttelsesdragt skal jeg anvende i arbejdet og håndteringen af ammoniak?

A: Til arbejde og håndtering af ammoniak vil vi anbefale at du enten bruger Microchem 4000 (type 3, 4, 5 og 6), som er testet for gennemtrængning af over 180 forskellige kemikalier, og er designet til at beskytte med sine dobbelte lynlås systemer og dobbeltmanchetter.

Eller Microchem 5000 beskyttelsesdragt (type 3, 4, 5 og 6), som med 14 ud af 15 kemikalier har en gennembrudstid på over 480 minutter, som giver en fremragende barriere mod de fleste organiske og uorganiske kemikalier og biologiske farer.

Q: Hvilken beskyttelsesdragt skal jeg anvende til arbejde med klorin og CO2?

A: Til arbejde med klorin og CO2 vil vi anbefale at du enten bruger Microchem 4000 (type 3, 4, 5 og 6), som er testet for gennemtrængning af over 180 forskellige kemikalier, og er designet til at beskytte med sine dobbelte lynlås systemer og dobbeltmanchetter.

Eller Microchem 5000 beskyttelsesdragt (type 3, 4, 5 og 6), som med 14 ud af 15 kemikalier har en gennembrudstid på over 480 minutter, som giver en barrier de fleste organiske og uorganiske kemikalier og biologiske farer.

Q: Hvad er en ABC(NBC) dragt eller en CBRN dragt?

A: En ABC dragt også kaldet NBC dragt, er en heldragt som beskytter brugeren mod atomare, biologiske og kemiske stoffer. (A=Atomic, B=Biological, C=Chemical)

En CBRN dragt også kaldet en kemidragt, er en heldragt der beskytter brugeren mod kemiske, biologiske, radioaktive og atomare stoffer. Den dækker derfor radioaktivitet yderligere i forhold til ABC dragten. 

Begge dragter er som oftest brugt af militæret og personale der kan komme i alvorlig kontakt med nogle af ovennævnte stoffer i et omfang der gør at de kræver ekstra god beskyttelse.

Dragterne er meget avancerede og produceres på forespørgsel.

Har du behov for en ABC eller CBRN dragt, kan du kontakte os på telefon 55 44 66 44 eller e-mail info@d-s.dk.

Q: Nogle beskyttelsesdragter påstår at yde beskyttelse mod kernepartikler?
Betyder det, at de kan anvendes til alle atom relaterede anvendelser?

A: Nej. Symbolet til beskyttelse mod radioaktivt kontaminerede partikler tilbyder ikke beskyttelse mod stråling. Under opgaver i hvidzoner på atomkraftværker skal særlige beskyttelsesdragter bruges for at forhindre radioaktivt støv og væsker i at nå ind til kroppen. Men da visse operationer kan involvere stærkt giftige eller tærende kemikalier, kan det være påkrævet med beklædning, der yder højere barriere niveauer (der henvises til nationale forskrifter)

Q: Hvilken beskyttelsesdragt skal jeg anvende til fjernelse af asbest?

A: Vi anbefaler at anvende beklædningsdele med forseglede sømme (type 4 dragter) til fjernelse af asbest, da de yder forbedret beskyttelse mod asbestfibre (der henvises til nationale forskrifter for asbestarbejde/-beskyttelse)

Q: Hvilken beskyttelsesdragt skal jeg bruge ved bearbejdning af stålprofiler efter rustfri svejsning?

A: Man skal bruge en dragt der er godkendt under EN 465, 466 eller 467. Af typerne: Type 3 eller Type 4 kemidragt, eller en som kan begge dele.  Har man behov for en kemidragt til flergangsbrug skal man tage højde for at man ikke umiddelbart ved hvornår kemikaliet er trængt igennem.  Vores anbefaling er en engangsdragt.

Q: Hvilken beskyttelsesdragt skal jeg anvende når jeg arbejder med hydrazin?

A: Til arbejde med hydrazin vil vi anbefale at du enten bruger Microchem 4000 (type 3, 4, 5 og 6), som er testet for gennemtrængning af over 180 forskellige kemikalier, og er designet til at beskytte med sine dobbelte lynlås systemer og dobbeltmanchetter.

Eller Microchem 5000 beskyttelsesdragt (type 3, 4, 5 og 6), som med 14 ud af 15 kemikalier har en gennembrudstid på over 480 minutter, som giver en barrier de fleste organiske og uorganiske kemikalier og biologiske farer.

Q: Hvordan bortskaffer jeg brugte beskyttelsesdragter?

A: Ubrugte dragter kan simpelthen brændes som husholdningsaffald. Dog skal kontaminerede beskyttelsesdragter behandles som kontamineret affald og bortskaffes iht. national lovgivning.

Q: Hvad betyder gennemtrængnings indeks? 
Betyder 0 % for et specifikt kemikalie, at intet trænger igennem?

A: Nej. Testen iht. EN 368 måler væske gennemtrængning gennem et stof ved at simulere eksponering med en lille mængde væske (10 ml) i kun 1 minut. Ved eksponering med større mængder i længere perioder kan der eventuelt gennemtrænge en væsentlig større procentdel. For at bedømme barriere effektiviteten mod et specifikt kemikalie bedes du se gennemtrængnings data i vores D-S Dataguide.

Q: Angiver gennemtrængnings data, hvor længe beklædningen kan anvendes?

A: Nej. Gennemtrængnings Data iht. EN 369 angiver den tid, det tager for et kemikalie, at nå en gennemtrængningshastighed på 1 µg/cm².min. Men gennembrydningstiden er ikke tilstrækkelig. Sikker brugstid afhænger også af substansens toksicitet og egenskaber, samt eksponeringsforhold og brugerens adfærd.

Værd at overveje

De gode råd der findes om beskyttelsesdragterne egnethed til opgaven, er som oftest baseret på rapporter fra standard test metoder af gennembrudstiden som EN 374-3, ISO 6529 og ATM F 739. Disse test repræsentere dog et “worst case scenario” da man ved disse test har udsat dragterne for direkte kontakt med kemikaliet. I virkeligheden kan dragterne højst sandsynligt holde en del længere, da man som oftest kun vil opleve sprøjt af kemikalier på sig og ikke direkte kontakt.

De data der kommer fra laboratorietest af dragterne tager heller ikke altid højde for hvilke forhold der er på en arbejdsplads. Både ting som temperatur, tryk, bøjninger med mere, kan have en potentiel indflydelse på gennembrudstiden. 

Tag altid højde for produktets fysiske egenskaber, fleksibilitet, vægt, komfort samt styrken af sømme og lukninger når du skal vælge din beskyttelsesdragt. Selv den bedst kemiske resistente dragt vil være ineffektiv hvis det rives, skæres, punkteres eller på andre måder bliver beskadiget.

Clarico-Full Image

 Vigtig bemærkning!:

Flowchartet er blevet forenklet og bør ikke bruges af folk uden kendskab til beskyttelsesdragter og kemikalier. Skal man bruge en beskyttelsesdragt til særligt brug, er det vigtigt at det er en uddannet ekspert i arbejdsmiljø og sikkerhed der hjælper med at bestemme hvilken dragt der skal bruges. Det vil altid være brugerens ansvar at vurdere hvilke typer af fare og risici der er forbundet med arbejdet og verificere at den dragt der bliver brugt lever op til de krav der stilles.

# Beskyttelsesdragter

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Åndedrætsværn: Spørgsmål og svar
Ofte stillede spørgsmål og svar for Åndedrætsværn
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø