True

Sikker kemikalie opbevaring

Vigtigt for sikkerhed, sundhed og erhvervsmæssig velstand

Mange industrier bruger og opbevarer farlige kemikalier, og det kemiske affald der produceres. Sikker opbevaring af disse stoffer er afgørende for at beskytte medarbejdernes sundhed, miljøet og offentligheden mod virkningerne af potentielle kemiske udslip og gasemissioner. Nedenfor finder du nogle gode tips og de skridt, du skal tage for at holde arbejderne trygge og sunde.

Hvilke risici stammer fra opbevaring af farlig kemi?

Forkert opbevaring som resulterer i kemiske emissioner skyldes mange faktorer. 

  •  Mekanisk beskadigelse af beholdere 

  •  Container aldring 

  •  Udvidelse af påfyldningen 

  •  Under prøveudtagning og overførsel af kemikalier 

  •  Osv. 

 For at undgå uønsket kemiske reaktioner regulerer strenge regler for opbevaring af kemikalier i lagerrum. 

 Der er mange risici for menneskers sundhed. Nogle kemikalier kan forårsage forgiftning, for eksempel når blegemiddel kommer i kontakt med en sur opløsning. Det er derfor, at opbevaring af ukendte eller ukorrekt mærkede kemikalier kan være så farlige. Der er også en risiko for at bruge uhensigtsmæssige kasser, beholdere eller flasker. Dette er et velkendt problem inden for landbrugssektoren, hvor pesticider somme tider opbevares ukorrekt i sodavandsflasker og ikke egnede beholdere. 

 Andre risici omfatter kemiske forbrændinger fra ætsende væsker eller kroniske virkninger såsom nedsat organfunktion, allergier og endda kræftformer. Der er også en risiko for de umiddelbare faciliteter, for det bredere miljø og for offentligheden som følge af kemikalier, der ændrer jordbund, indtræder vandløb og grundvand eller forårsager brande og eksplosioner.

Design og implementering af et sikkert kemikalie lagringsanlæg

Som et første skridt skal virksomheder udføre en kravanalyse for at forstå faktorer, herunder: 

  •  De typer af kemikalier, der opbevares 

  •  Mængderne af kemikalier 

  •  Opbevaringsbetingelserne og kompatibiliteten 

  •  Tilgængeligheden for uddannede medarbejdere

  •  Lovkrav. 

 Dette vil indgå i en risikovurdering, der bør overveje alt personale og miljømæssige risici forbundet med opbevaring samt eventuelle særlige risici såsom levering, fjernelse eller transport af kemikalier inde i anlægget. 

 Alle kemiske opbevaringsfaciliteter skal respektere generelle forebyggelsesprincipper. Dette betyder brug af sikkerheds- og advarselsskilte; planlægning af adgang og flugtveje i tilfælde af utilsigtede emissioner sikrer korrekt ventilation, aircondition og belysning; og gennemførelse af forebyggende foranstaltninger som brandsikre døre og vinduer og eksplosionssikre værktøjer.

Integrer kemisk sikkerhed i din sikkerhedsstyringsplan

En casestudie med Saku Metall, en metalpladerfabrikant i Estland, implementerede en 5-trins strategi for at beskytte arbejdere mod de farlige kemikalier, der anvendes på fabrikken. De indarbejdet sikkerhed i en strategi, herunder et nyt kemisk oplagringssystem. 

 Strategien har bidraget til gradvist at forbedre forvaltningen af farlige kemikalier hos Saku Metall. Inspektioner og revisioner viser, at lagringen af farlige kemikalier er forbedret takket være oprettelsen og vedligeholdelsen af en dedikeret opbevaringssted. 

 Saku Metals strategi kan let overføres og bruges af andre virksomheder, især inden for fremstillingssektoren. Udover at forbedre miljøforhold og sikkerheds- og sundhedsfaktorer hjælper og motiverer strategien medarbejdere og arbejdsgivere med at forbedre processerne, hvilket igen reducerer omkostningerne.

Husk, forebyggelse først!

Forebyggelse er altid den bedste måde at kontrollere og reducere risici fra farlige stoffer. Når det kommer til kemikalier og kemisk opbevaring, er den bedste forebyggelse god indkøb. Det betyder at købe de mindst farlige produkter i det mindste antal, der kræves for at undgå at have farlige produkter oplagret i lange perioder.

# Miljøbeskyttelse

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Den nye forbedrede Premium røgdykkerhætte
Flest godkendelser og udmærkelser på markedet - VARMEX® Fire Jersey brandhætten
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø