True

Spørgsmål og svar om Handsker (Håndværn)

Ofte stillede spørgsmål og svar om handsker

Hvilke handsker er antistatiske?

Antistatiske egenskaber (beskyttelse mod pludselige udladninger af elektrostatisk energi) bliver et større og større krav i industrien. De antistatiske egenskaber er dog et spørgsmål om fortolkning. I henhold til den nye EN 420:2003 nævnes det, at antistatiske egenskaber skal testes som beskrevet i EN 1149 / del 1 (overflademodstandsevne) og/eller del 2 (gennemgangsmodstand), og det opnåede resultat skal oplyses i brugerinstruktionen eller udleveres på opfordring.

Hvis en handske er kategoriseret som klasse/kategori 3 betyder det så at den er meget slidstærk?

Nej, fordi kategori 3 handsker er kemikaliehandsker. De er ikke nær så stærke som kategori 2 handsker (som er til hårdere industri arbejde).

Har handskens længde en betydning? Eller det lige meget hvad jeg vælger?

Handskens længde har kun betydning hvis situationen kræver det, eller du personligt foretrækker en længere handsker. Ved arbejde med kemikalier eller væsker hvor sprøjt kan opstå er det anbefalet at bruge en længere handske.

Hvis jeg arbejder med fødevarer skal jeg så bruge fødevaregodkendte handsker?

Ja, det er et krav. For at finde ud af om en handsker er fødevaregodkendt skal du se efter dette ikon på handsken eller dens indpakning

                             Odoo image and text block

Jeg skal bruge handsker som kan klare op til 120 grader / 150 grader, samt være godkendt til kontakt med fødevarer. Hvad skal jeg så bruge?

Der er mange modeller at vælge imellem når det kommer til fødevaregodkendte handsker. Når man skal bruge fødevaregodkendte handsker sammen med varme emner op til 150 grader kan nitril og neopren sagtens tåle varme graden/temperaturen. Det man skal tage højde for og overveje er tykkelsen samt isoleringen. To væsentlige faktorer man skal tage hensyn til alt efter hvor længe man skal arbejde med emnerne.

Se udvalg af fødevaregodkendte handsker

Jeg anvender flussyre og/eller myresyre. Hvilken handske skal jeg bruge?

Valg af handske afhænger af arbejdssituation. Eksempelvis kan man klare sig med en tynd handske som Neotouch til flussyre. Uanset hvilken syre er de lige slemme at bruge og man bør bruge en af følgende handsker:


Hvis du vil se vores fulde udvalg af handsker der kan modstå flussyre og myresyre så tjek vores D-S DataGuide Kemikalietests for handsker.

Hvad er levetiden på handsker?

Levetiden på handsker afhænger af handskens materiale og hvad den bruges til. Her er nogle retningslinjer:

Sterile handskerTjek indpakningen eller leverandørens anvisninger. Det er forskelligt fra producent til producent, nogle holder 1½ år andre 3 år.

Kemikaliehandsker og engangshandskerAlt efter materialet handsken er lavet af kan dette variere fra 1-3 år. Hvis handskerne opbevare tørt og let tempereret holder de længst. Tjek indpakningen eller leverandørens anvisninger.

Arbejdshandsker

Generelt om arbejdshandsker er holdbarheden afhængig af brug.

For læderhandsker: Bliver de ikke brugt og ligger mørkt i den rigtige temperatur kan læderhandsker holde mere end 10 år.

Det der skaber en arbejdshandske med kort levetid er oftest skaftet/syninger som er lavet af polyester eller bomuld.

Bomuld rådner. Polyester bliver nedbrudt hurtigt. Hvorimod at Arbejdshandsker med syninger af nylon er absolut den stærkeste, eller syninger af Nomex. i D-S laver vi også handsker med syninger af ståltråd (vores egen opfindelse) som giver den absolut stærkeste syning, men også længste holdbarhed.

Jeg har et kemikalie og skal finde en handske, hvad gør jeg?

 1. Sørg for du har navn, CAS nr. eller kemiske formel for dit kemikalie. Det bedste er hvis du kan fremskaffe et sikkerhedsdatablad (MSDS) fra din leverandør. 

 2. Kontakt os på tlf. 55 44 66 44 eller kontakt os her og vi hjælper dig på vej. 

 3. Alternativt gå til D-S DataGuides og tryk på ansøg om adgang, udfyld informationerne og benyt vores DataGuides efter anvisningerne. For at få hjælp til D-S DataGuides se vores hjælpesektion eller kontakt os på 55 44 66 44.

Jeg har en handske og ved ikke om den er egnet hvad gør jeg?

 1. Stop med at bruge den. Så der ikke sker uheldige situationer eller risikere arbejdsskader.

 2. Sørg for du har navn, CAS nr. eller kemiske formel for dit kemikalie. Det bedste er hvis du kan fremskaffe et sikkerhedsdatablad (MSDS) fra din leverandør. 

 3. Kontakt os på tlf. 55 44 66 44 eller kontakt os her og vi hjælper dig på vej. 

 4. Alternativt gå til D-S DataGuides og tryk på ansøg om adgang, udfyld informationerne og benyt vores DataGuides efter anvisningerne. For at få hjælp til D-S DataGuides se vores hjælpesektion eller kontakt os på 55 44 66 44.

Hvad er en latex allergi?

En latex allergi, også kendt som en type I reaktion er en reaktion på tilbageværende proteiner, som findes i naturgummilatex. Der er mere end 250 forskellige typer af latex proteiner, ca. 20% er allergifremkaldende. Reaktionen er øjeblikkelig, typisk forekommende 5-30 minutter efter den indledende kontakt. Symptomerne er sædvanligvis: 

 • Hævelse og rødme, lokal til stedet for eksponering

 • Ikke-specifikke symptomer som kløe og brændende

Jeg er allergisk over for latex. Hvilke handsker kan jeg bruge?

Vi tilbyder en række latex fri handsker, der er egnet til en række medicinske og kirurgiske procedurer samt til brug for forskere, dyrlæger og andet sundhedspersonale. Kontakt os for at bliv rådgivet til den rette latex-fri handske.

Hvis jeg ikke har en latex allergi, hvad kan så være årsag til reaktionen?

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle reaktioner skyldes en latex allergi. Den irritation man har kan også være kontakt eksem eller en anden kemisk allergi. Vi anbefaler altid at man søger læge og får undersøgt om man har allergi og/eller overfølsomhed.

Jeg har skiftet til naturgummi/latex-fri handsker. Hvorfor er jeg stadig ramt af irritation?

Da ikke alle bivirkninger ved medicinske handsker er naturgummi/latex allergi, er det vigtigt at være opmærksom på andre kilder til irritation. Andre bivirkninger omfatter kemiske allergier, som er "forsinket" og lokalirreterende. Ydermere kan irritationer også være afkommet af reaktioner på handske pulver og andre allergifremkaldende stoffer som anvendes i handske fremstillingen. Nogle er hyperfølsomme. Desuden kan en bivirkning også være i reaktion på anvendelsen af ​​sæber, hånd cremer og slibende håndklæder (ru). Korrekt identifikation og håndtering er nøglen til en vellykket styring af allergi og andre handske irritationer, derfor anbefaler vi at man bliver testet for en kemisk allergi eller følsomhed. 

Hvis man stadig reagerer på en latex fri handske, kan man prøve at skifte over til en af samme type handske, men lavet i neopren.

Hvorfor indeholder de fleste handsker kemiske acceleratorer?

Kemiske acceleratorer tilsættes under handske-fremstillingsprocessen for at: 

 •  Give elasticitet (stretch) til handsken

 • Tillad krydsbinding af handskematerialet for at give styrke til handsken

 • Giv slidstyrke til handskemateriale under brug

 • Stabilisere handskematerialet til langtidsopbevaring 

Anvendelsen af ​​kemiske acceleratorer er ikke begrænset til fremstilling af latexhandsker. De er også til stede i andre handsker, såsom nitril, neopren eller polyisopren handsker.

Hvad er de bedste handsker til tandlæger?

Vores Apple Green handske er foretrukken af mange tandlæger. Den er populær, fordi den er af høj kvalitet med et godt greb og behagelig pasform og føling. Desuden er den pudderfri. Læs mere om Apple handsken

Odoo image and text block
# Håndværn

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Brug af spild-kit
Når uheldet er ude
app_image_512_50x50

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa_icon and then Add to Home Screen.