True

Alt om renrum og beskyttelse

Hvad er et renrum? Hvor møder du renrum? Samt vejledning om sikkert arbejde i renrum

Hvad er et renrum?


Et renrum, også kendt som en cleanroom eller et kontrolleret miljø (CE), er et rum, hvor mængden af partikler og forurening nøje overvåges.

Renrum er klassificeret i forskellige niveauer, og jo højere klassifikation, desto strengere er kravene til renhed.
Definitionen af forurening varierer afhængigt af renrummets klasse.

I mindre krævende renrum kan det omfatte støvpartikler, mens det i renrum med højeste krav kan omfatte usynlige luftbårne partikler som vira.

Arbejde i renrum

Hvor findes renrum?


Renrum er primært anvendt inden for forskning og fremstillingsprocesser, hvor enhver form for forurening kan forstyrre eller true driften. De anvendes i forskellige områder som laboratorier, produktion af farmaceutiske og sterile medicintekniske produkter samt fremstilling af elektroniske enheder og visse fødevarehåndteringer.

Renrum kan variere i størrelse fra store fabriksgulve til små enheder, der bruges til forskningsformål. Uanset størrelse er det afgørende at overholde de strenge renlighedskrav.

Arbejde i renrum

Renrumsklassifikationer og standarder


Renrum er underlagt specifikke klassifikationer og standarder for at sikre, at de opretholder de nødvendige renhedsniveauer. Et vigtigt referencedokument i denne sammenhæng er ISO 14644-serien. Denne serie af internationale standarder definerer forskellige renhedsniveauer baseret på partikelkoncentration i luften. Hver renhedsgrad har et specifikt partikelstørrelsesinterval og en grænse for tilladte partikler pr. kubikmeter luft.

ISO 14644-serien omfatter også retningslinjer for validering og overvågning af renrum. Dette indebærer etablering af passende prøvningsprotokoller og metoder til at måle partikelkoncentration og andre relevante parametre. Valideringsprocessen sikrer, at renrummet opfylder de krævede renhedsstandarder, før det tages i brug. Løbende overvågning er også afgørende for at sikre, at renhedsniveauerne opretholdes over tid.

Disse standarder og klassifikationer tjener som retningslinjer for design, drift og vedligeholdelse af renrum. De giver klare retningslinjer for partikelkontrol og hjælper med at opretholde en høj grad af renhed, der er afgørende for forskning, produktion af farmaceutiske produkter og andre følsomme processer.

Personlige værnemidler i renrum


Personlige værnemidler spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af renheden i renrum. De hjælper med at forhindre forurening fra menneskelige kilder og beskytter både produkterne og personalet, der arbejder i renrummet.

Typiske personlige værnemidler, der anvendes i renrum, inkluderer støvfrakker, handsker, hovedbeklædning, masker og støvler. Disse værnemidler er designet til at minimere partikelafgivelse fra personale og beskytte renheden i rummet. De er lavet af specielle materialer, der har lave partikeludledningsegenskaber og er nemme at rengøre.

Korrekt brug og udskiftning af personlige værnemidler er afgørende for at opretholde renheden i renrum. Personalet skal være omhyggelige med at bære og håndtere værnemidlerne korrekt, undgå unødvendig bevægelse og undgå at berøre ikke-renrumsoverflader. Værnemidlerne skal også udskiftes regelmæssigt for at forhindre ophobning af partikler og forurening.

Uddannelse og træning af personalet i korrekt brug af personlige værnemidler er af afgørende betydning. Personalet skal have kendskab til de rigtige procedurer til påklædning og afklædning af værnemidler og forstå vigtigheden af at minimere partikeludledning. Gennem effektiv træning kan personalet blive bevidste om deres ansvar for at opretholde renheden i renrummet og bidrage til at sikre sikkerheden og integriteten af de produkter, der fremstilles i rummet.

Arbejde i renrum

Vejledning i PPE til renrum

Arbejder i med renrum og ønsker vejledning i valg af de korrekte værnemidler og/eller hvordan man kan optimere arbejdsgangen. Så tøv ikke med at kontakte vores erfarne team af specialister i renrum og sterile miljøer.

Kender du til de gængse regler for arbejde i steril og renrum? Hvis du ikke lige husker dem, eller bare mangler en genopfriskning. Så kan du læse dem her.

  • Arbejde ved kemibadene (dyppe skiver i karret eller pumpe kemikalier til kar) skal du min. bære egnet kemikaliehandske testet og godkendt til kemikalierne, samt sikkerhedsbriller (almindelige briller er ikke nok) eller ansigtsskærm. 

  • Arbejde i stinkskab: Når du arbejder med giftige eller ætsende kemikalier, bæres altid ansigtsmaske eller sikkerhedsbriller (almindelige briller er ikke nok), forklæde og kemikalie testede handsker på begge hænder. 

  • Alle kemikalier skal være godkendt og mærket med danske faremærker. 

  • Husk altid at undersøge kemikaliehandsker for defekter før og efter brug

  • Kassér kemikaliehandsker og forklæde, hvis de er defekte (huller) eller du får kemikalier på dem

  • Ved transport af kemikalier, benyttes altid rullevogn.

  • Brug pumpe ved påfyldning af kemikalier til kar (kun laboranter må hælde uden for stinkskab) 

  • Inde i stinkskabe er det tilladt at hælde kemikalier. For mere information læs APV og manual til stinkskabene

  • Sid aldrig foran stinkskabet, når der arbejdes i det

# Arbejdsmiljø PPE

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Gode råd til at undgå arbejdsulykker
10 bud til god arbejdssikkerhed
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø