True

Hvorfor er Flussyre farligt?

Hvad er Flussyre?

Hvad er flussyre?


Lad os udforske den komplekse verden af flussyre og dens betydning. Flussyre, i form af hydrogenfluorid i vandig opløsning, er en særdeles værdifuld, omend udfordrende, aktør i den kemiske branche.

Selvom kemikaliet teknisk set klassificeres som en svag syre, er flussyre kendt for sin ekstreme ætsende karakter og farlighed ved forkert håndtering. Hydrogenfluorid, ofte forekommende som flussyre, er en uvurderlig kilde til fluor, som tjener som grundlag for en række lægemidler, herunder Prozac, og er en kernekomponent i produktionen af forskellige polymerer som Teflon. Dette gør flussyre til en uundværlig aktør inden for den kemiske verden.

Vores respekt for flussyre og dens potentielle risici er uomtvistelig. Dette kemikalie er særdeles ætsende og en potentiel fare ved kontakt. På grund af sin lave dissociationskonstant har flussyre evnen til at trænge hurtigt ind i væv, hvilket gør korrekt håndtering og beskyttelse afgørende.

Det er vigtigt at bemærke, at symptomer på eksponering for flussyre ikke altid er øjeblikkeligt tydelige. Den kan forstyrre nervesystemet, og forbrændinger kan være smertefri i de tidlige stadier. Uopdaget eksponering kan forsinke nødvendig behandling og øge skadens omfang og alvorlighed. Flussyre har også ry for at ætse knogler og kan trænge gennem huden uden at forårsage umiddelbare smerter. Derudover kan det absorberes i blodet gennem huden og reagere med blodkalcium, hvilket potentielt kan føre til hjertestop.

Det er vigtigt at forstå og respektere flussyres potentielle farer og tage alle nødvendige forholdsregler for korrekt håndtering og beskyttelse.

Flussyre

Hvor bruges flussyre?


Op til 60 procent af hydrogenfluorid i industrielle miljøer anvendes til fremstilling af kølemidler. Det bruges til fremstilling af silicium halvlederchips og som katalysator i olieforarbejdningsanlæg til produktion af højoktant benzin samt til drift af atomreaktorer.

På grund af dets stærke ætsende egenskaber anvendes en fortyndet form af hydrofluorsyre i visse kommercielle bilrensere, rust- og pletfjernere samt vandplet-fjernere.

Industrielle/Fremstillingsformål
Hydrogenfluorid bruges til at fremstille kølemidler, herbicider, lægemidler, benzin, rustfrit stål køkkenprodukter, aluminium, plast, elektriske komponenter og glødelamper (elektrisk lys med en trådglødetråd, anvendt i apparater, rugemaskiner og bærbar belysning). 60 procent af hydrogenfluorid, der bruges i fremstilling, bruges til processer til fremstilling af kølemidler, der anvendes i køle- og fryseanlæg samt aircondition-systemer.

I laboratorier og industrielle omgivelser kan hydrofluorsyre bruges til at ætse glas og emalje, fjerne rust og rense messing og krystal. Det bruges også i fremstillingen af silicium halvlederchips. Hydrogenfluorid anvendes også som en alkyleringskatalysator i olieforarbejdningsanlæg til at producere højoktant benzin samt til drift af atomreaktorer.

Rensere og Rustfjernere
På grund af dens stærke ætsende egenskaber anvendes en fortyndet form af hydrofluorsyre i visse kommercielle bilrensere, rust- og pletfjernere samt vandplet-fjernere.

hydrofluoric acid
Flussyre breaking bad

Kan flussyre opløse lig, som det ses i tv-serien Breaking Bad?


Et lille bonus spørgsmål til at afbrække seriøsiteten af emnet.

Nej, hydrofluorsyre kan opløse mange materialer på grund af sin ætsende karakter, men disse egenskaber blev "groft overdrevet" i tv-serien Breaking Bad.

Forgiftning med flussyre

Flussyre er en cellegift, samt den virker ætsende på hud og slimhinder. Stoffet påvirker calciummetabolismen ved at binde calcium og magnesium.

Behandling af skader fra flussyre

Ved forgiftning kan gives opløselige calciumsalte, der virker som antidot ved at binde fluorid. Calciumglubionat eller -chlorid i.v. i store doser, kan være nødvendig ved svære forgiftninger. Efter indånding er der fare for forsinket lungeødem.

Hudskader - flussyre

Calciumgluconat-gel kan appliceres på berørte hudområder, også ved symptomer som rødme og smerte.

Gelen indgnides grundigt og efterlades på huden i mindst 24 timer. Ved hudskader åbnes alle blister. Fjern eventuelt forurenede negle. Fortsat skylning med vand.

Øjenskade - flussyre

Ved øjenskade skylles grundigt med isotonisk natriumchlorid-opløsning eller vand i 30 minutter. Derefter dryppes med 3 - 4 dråber calciumgluconat-øjendråber (3,33%). Efter indtagelse bør overvejes ventrikelskylning med mælk og derefter indhældning af vandig calcium-opslæmning. Der er fare for organperforation.

Cave

Hjertearytmier,ventrikulær takykardi og tetani, samt calcium- og magnesiummangel, shock,acidose og nyreskade.

Gel findes som følgende: Calgonate gel 2,5 %, tube 25 g, Calciumgluconat gel 2,5 %, tube 25 g. Præparatet er en ikke-registreret specialitet, hvis anvendelse kræver Lægemiddelstyrelsens tilladelse.

Tilladelse til udlevering af Calgonate Gel

For at få en udleveringstilladelse oplyser Sundhedsstyrelsen følgende
Hvis det er et lægemiddel, der ikke har en tilladelse til markedsføring i Danmark, så kræver det en udleveringstilladelse fra Sundhedsstyrelsen. Du kan læse mere herom på vores hjemmeside. Det kræver så, at en læge på vegne af en patient anmoder om at få en sådan: https://sundhedsstyrelsen.dk/da/medicin/regulering/udleveringstilladelser

Hvis man får en tilladelse, skal lægemidlet udleveres via et apotek i Danmark.

Der findes enkelte undtagelser for apoteksforbeholdet ved visse antidoter efter denne bekendtgørelse i forhold til antidotberedskabet: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=124974
Her er ”7) Calciumgluconat, Gel 2,5 %” nævnt i sidste bilag. Men dette undtager ikke, at der skal en udleveringstilladelse til, hvis det ikke er markedsført i Danmark.


Ofte stillede spørgsmål om flussyre

Flussyre (HF) er en farlig syre og kræver ekstrem forsigtighed ved håndtering. Nogle af de mest almindelige spørgsmål, der stilles om flussyre, inkluderer:


Hvad er flussyre, og hvad bruges det til?

Flussyre (HF) er en farlig syre, der anvendes i industrielle processer som ætsning, overfladebehandling, rengøring og fremstilling af kemikalier. Det bruges også i laboratorier til at ætse glas og mineralprøver.


Hvordan kan man sikkert håndtere flussyre?

Sikker håndtering af flussyre kræver, at man følger strenge sikkerhedsprocedurer, herunder at bruge beskyttelsesudstyr som handsker, ansigtsmasker og beskyttelsesbriller, at have god ventilation i arbejdsområdet og at have adgang til nødfaciliteter som nødbruser og øjenskyllestationer.


Hvad er de mulige sundhedsrisici ved eksponering for flussyre?

Eksponering for flussyre kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer, herunder kemiske forbrændinger, åndedrætsbesvær, øjenskader, kemisk lungebetændelse og hjerteproblemer. Langvarig eksponering kan også forårsage kroniske sundhedseffekter som knogletab og nyreskader.


Hvad er de sikkerhedsforanstaltninger, der skal tages ved arbejde med flussyre?

Sikkerhedsforanstaltninger ved arbejde med flussyre omfatter korrekt beskyttelsesudstyr, god ventilation, korrekt opbevaring og bortskaffelse af syren, adgang til nødfaciliteter og træning i håndtering og førstehjælp.


Hvad er de anbefalede førstehjælpsforanstaltninger i tilfælde af kontakt med flussyre?

Hvis man er i kontakt med flussyre, skal man straks skylle det berørte område med store mængder vand i mindst 15 minutter. Det er vigtigt at søge lægehjælp med det samme.


Sikkerhedsudstyr til beskyttelse mod flussyre

Ved arbejde med flussyre er det vigtigt at bruge det korrekte beskyttelsesudstyr for at minimere risikoen for eksponering og skader. En liste over anbefalede værnemidler inkluderer beskyttelsesbriller, ansigtsmasker, handsker, kemisk resistente dragter og sko.

Vi har i denne artikel linket en række anbefalede værnemidler til brug ved arbejde med flussyre.

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Flammehæmmere
Hvad er flammehæmmere?
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø