True

Svovlbrinte

Hvad er hydrogensulfid, H2S?

H2S - Svovlbrinte eller brintsulfid. Brintsulfid er en giftig gas, hvis lugt ofte beskrives som ”rådne æg”.


Svovlbrinte eller brintsulfid er en uorganisk forbindelse med formlen H2S. Svovlbrinte er en særdeles giftig gas, hvis lugt ofte beskrives som ”rådne æg”. Gassen er lumsk, da den lammer lugtesansen. Svovlbrinte stinker, men dræber uden lugt.


Svovlbrinte er brændbar, farveløs og en smule opløselig i vand, men noget bedre opløselig i alkohol. Det er en svag syre, hvis salte er sulfider og hydrogensulfider


Er svovlbrinte farligt?

Svovlbrinte er en farveløs, brandfarlig, ekstremt farlig gas med en lugt af "rådne æg ". Gassen har mange navne som bruges i flæng, og omfatter bl. a. kloakgas, sumpgas, gyllegas, hydrogensulfid, dihydrogensulfid og H2S.


Ved højere koncentrationer lammer gassen lugtesansen, hvilket betyder, at vi sjældent opdager udslippet, før det er for sent. Den typiske dødsårsag ved svovlbrinte-ulykker er vejrtrækningsstop.


Svovlbrinte er en giftig gasart med den kemiske formel H2S, som typisk forekommer i kloakker, gylle- og septiktanke, lastrum med skidtfisk og andre steder med iltfattige forhold. Den dannes typisk ved nedbrydning af svovlholdige proteiner, eller ved at sulfatreducerende bakterier omsætter uorganisk sulfit eller sulfat. Den kan også forekomme i råolie, naturgas og biogas.


Koncentrationen af svovlbrinte er altafgørende i forhold til indvirkningen på kroppen. Ved 0,0003 til 100 ppm (parts per billion/milliarddele) vil vi bemærke gassen, da den sætter sine spor i luften i form af en kraftig stank af rådne æg. Ved overskridelse af 100 ppm vil gassen bedøve lugtesansen, hvilket betyder, at vi ikke længere kan lugte gassen, og teoretisk set ikke ved at vi er i livsfare. For ved en koncentration på 500 ppm og opefter vil gassen medføre vejrtrækningsstop, som er den typiske dødsårsag ved svovlbrinte-ulykker.

 

Et eksempel på en svovlbrinte-ulykke var, da en pumpe på en papirmølle gik i stykker, så der gik hul på pumpehuset. Det medførte, at store mængder af en sulfidholdig opløsning løb ud i kloakken, hvor den reagerede med en svagt sur væske og tilmed frigav svovlbrinte.

Tolv personer blev alvorligt forgiftede, og to døde. Efterfølgende viste det sig, at af de ti overlevende havde kun to registreret lugten af rådne æg.


Farlige mængder svovlbrinte

Forgiftningssymptomer omfatter slimhindeirritation, øjenirritation, hoste og besværet vejrtrækning. Systemiske effekter som kvalme, opkast og svimmelhed ses også. Døden indtræder ofte, fordi åndedrættet lammes [1].

Den engelske Wikipedia-artikel giver en udmærket oversigt over virkningen ved typiske koncentrationer:


• få ppb – lugttærskel

• 20 ppm – øjenirritation

• 100-150 ppm – lammelse af lugtesansen

• 500-1000 ppm – lammelse af åndedræt

• >1000 ppm – kollaps (knockdown) efter en eller to indåndinger



Gasdetektorer til svovlbrinte forhindrer talrige ulykker

Med jævne mellemrum ses desværre svovlbrinte-ulykker i Danmark. Men med hjælp bl.a. fra vores brede udvalg af gasdetektorer, bliver langt de fleste sundhedsskadelige udslip opdaget, inden det går galt. Formålet med gasdetektorerne er, at de ved for høje koncentrationer af svovlbrinte eller andre giftige gasser giver tydelig alarm til personalet, og på den måde undgås ulykker.

 

Crowcon gasdetektorer bliver betragtet som nogle af de bedste på markedet, og er derfor dagligt med til at forebygge gas-ulykker hos et bredt udsnit af kunder.

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Skærefaste handsker
Hvornår bliver en handske skærefast?
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø