True

Karabiner og karabinhager

Lær alt hvad der er værd at vide om karabiner her

Historien om karabinhagen

Frankrigs karabin soldater

I 1600-tallets Frankrig red der soldater rundt, der blev kaldt for karabiner. Disse soldater var let pansrede kavalerister, som var udstyret med en kortere version af langløbsriflen, Arquebus. Denne kortere riffel, blev af franskmændene kaldt for en karabin, og der der bar dem blev derfor passende kaldt karabiner. Med denne kortere version af en riffel, blev soldaterne mere adrætte når de var i kamp. De kunne nu ride i kamp med riflen spændt fast i siden på sig selv, og nemt hoppe af hesten og kæmpe.

Dog måtte franskmændene opfinde en måde, hvorpå at disse soldater, nemt og hurtigt kunne få fat i deres våben, og ikke skulle bruge dyrebare minutter på at spænde det op fra deres bælte. Man kom frem til at man udstyrede riflerne med en simpel rem, der så blev fastgjort med et par kroge.

Det var disse kroge som blev fundamentet til den karabinhage som vi kender i dag.

Der skulle dog gå mange år endnu, før at de kroge som soldaterne brugte blev udviklet til at kunne bruges til andet. Dette skete da man i klatre verden begyndte at overveje om hobbyen kunne gøres noget mere sikker.

Som klatre i gamle dage, før karabinhagen kom til, havde man meget lidt sikkerhed, når man var oppe i bjergene. Oftest havde man kun 2 muligheder for at sikre sig selv lidt. Man kunne binde reb og beskyttelse sammen, eller man kunne løsne og føre rebet igennem sit gear. Ingen af disse metoder var specielt hurtige eller sikre, og mange klatrere har før i tiden mistet livet eller er kommet slemt til skade. 

Tyske Otto Herzogs karabinhager

Otto Herzog (1888-1964) var en tysk klatre og opfinder. Han havde øgenavnet “Rambo” og fik det 70 år før Sylvester Stallone indspillede sine Rambo film. Øgenavnet kom fra det tyske “Ramponieren”, der betyder at slå.

Han var så heldig, at han i 1910 overværede et brandvæsen, hvis mænd bar pæreformede karabiner på deres bælter, kaldet “Karabinerhaken” der betyder “Krog til karabiner”. Otto blev hurtigt begejstret for sin egen idé, om at man kunne bruge selvsamme karabiner til at klatre og sikre sig med. Han afprøvede derfor hans idé på nogle øve ruter, og på trods af at hans tidlige versioner var noget upålidelige med porte der åbnede sig selv, valgte han at foreslå ideén til hans to venner, Hans Düfler og Hans Fiechtl.


Düfler valgte at afprøve Ottos idé, og brugte derfor karabinhager på østsiden af Fleishbank bjerget i 1912. Det var en succes for Düfler, og fra den dag blev karabinen en uundværlig forbindelse mellem reb og piton. Det var revolutionerende indenfor sikkerhed i klatre verden.


Dengang blev alle karabinhager lavet i stål, som var et utroligt stærkt materiale, men også rigtig tungt. Det blev derfor hurtigt en større udfordring for klatrere, at have flere karabiner med, da de blev tynget meget ned af dem under deres klatring. Dette var også selvom at man ændrede formen fra den originale pæreformede karabin til den ovale karabin, som sikrede nemmere og hurtigere håndtering. 


Pierre Allains og Raffi Bedayns karabiner

En anden stor opfindelse fra gamle dage i klatre verden, var brugen af let legeringer fra luftfartsindustrien. Dette kom af at to klatrere i slutnignen af 1930´erne besluttede sig for at lave lettere og mere pålidelige karabinhager af aluminium, så det blev lettere at have flere karabiner med sig på tur uden at blive tynget ned af vægten. Der var ikke lang fra tanke til udførelse, og klatre verden tog hurtigt imod disse nye lettere karabiner med stor begejstring. Dog havde Pierre allerede i 1937 lavet den første karabinhage af denne nye legering, og var derfor den første til at komme med denne banebrydende opfindelse.

Det var dog alligevel Raffis karabin der fik den store omtale og berømmelse. Om det skyldes at han var den førende klatre i Sierra eller fordi at hans karabin ikke var prissat ud fra markedsværdien, men derimod var lavet som en service til sine klatre kammerater, melder historien ikke noget om. 

I dag bliver de fleste klatre karabiner netop lavet med en let legering, perfekt fungerende med en fremragende soliditet sammenlignet med lethed.


Andre karabin innovationer

Riccardo Cassin (1909-2009) var en utrolig passioneret klatre og opfinder at klatre udstyr. Han havde længe gået og studeret styrken i de karabiner der allerede var på markedet, og var ikke synderlig begejstret for deres udholdenhed. Han besluttede sig derfor for at prøve at lave sine egne karabiner med en styrke og udholdenhed der var bedre end de nuværende. Ud af dette kom den asymmetriske D form karabinhage i 1940´erne.

I løbet af 1980'erne blev den bøjede pal opfundet, for at sikre en nemmere håndtering af klipning af reb i karabinen.

I 90'erne begyndte klatrere at tage wire gate karabinen til sig. Den var i forvejen meget normal i den maritime industri. Karabiner er tilbøjelige til at få pal fnidder, en farlig tilstand som bliver skabt af uregelmæssige stød genereret af enten rebet eller kontakt med hårde overflader ved f.eks. fald, som kortvarigt åbner palen. Dette sænker ikke kun karabinens brudstyrke, det tillader også rebet potentielt at flygte. Derudover kan karabinhagens pal og låsemekanisme blokeres på grund af sand, og snavs om sommeren og frost om vinteren.

Siden opfindelsen af karabinhagen har dens koncept varieret lidt, både med hensyn til stil og form. Med tiden har karabinhagen været igennem kyndige og innovative hænder hos håndværkere som har prøvet og gøre karabinhagen til deres egen og tilpasset deres fag.  Den dag i dag kan man derfor få karabinhager i alverdens størrelser, faconer, farver og med ekstra funktionaliteter. Fra dens beskedne start som en krigs dims hos de Franske soldater, til den måske vigtigste innovation indenfor klatre verden.


Brug af karabiner

Slår man karabinhage op i Merriam-Webster ordbogen står der:


“En sædvanligvis D-formet eller aflang metalring med en fjederhængslet side,

der især bruges i bjergbestigning som en forbindelse og til at holde et fritløbende reb.”


Men det er ikke kun i bjergbestiger verdenen at karabiner bliver brugt dagligt, selvom man sjældent høre om karabiner i andre sammenhænge.

En hel del mennesker, verden over, bruger dog en form for karabinhage dagligt, uden egentlig måske at tænke over det, eller vide at det faktisk er en karabin. Karabiner kommer nemlig i rigtig mange størrelser. Fra helt små, der kan holde nøgler, eller andre småting, samt værktøj, til de store karabinhager, som er blevet en yndet samarbejdspartner på arbejdsmarkedet, for folk som rigger, eller andre der på anden vis skal spændes fast og kunne udføre sit arbejde oppe i højden sikkert.


Faldsikrings karabinhager

Inden for faldsikring høre karabinhager naturligvis også til, på den ene eller anden måde. At arbejde i højden kan være en farlig affærer, og at man har det rette udstyr, kan betyde forskellen mellem liv og død. Som alt andet faldsikringsudstyr er det derfor vigtigt også at få tjekket ens karabiner igennem minimum en gang årligt af en autoriseret eller kompetent person.

Karabinhager er lavet af stærkt materiale, og langt de fleste kan holde til rigtig meget. Det er dog vigtigt at understrege at man husker at vælge sin karabin med omhu, da forskellige karabiner bruges til forskellige formål.

Karabiner kan som nævnt før, fås i mange størrelser, former og farver. Der er rigtig meget forskel på hvor meget vægt de kan tage, og hvilken karabin du skal bruge til hvilken opgave. Om det er en karabin der skal kunne flyttes hele tiden, eller en der fastmonteres.

For at kunne kende lidt bedre forskel på dem, kommer her en forklaring om de forskellige typer man kan finde.

Karabiners form

Karabinhager findes i mange former og størrelser. Den mest normale er den klassiske oval formede karabin. Selvom styrken i denne karabin typisk er knap så høj og dens åbning er mindre end andre karabin former, gør dens multifunktionalitet, der med sin symmetriske form minimere belastning og gør den ideel til at rappelle, den til en af de mest populære karabiner.

Det er dog den lidt mindre og dyrere D formede karabin der vinder ind i hjerterne hos klatrende, da den med sit smarte design sørger for at flytte vægten væk fra åbningen og dermed minimere risikoen for ulykker. Denne type for karabin er oftest lettere, mere stabil og holdbar, samt stærkere end andre typer karabinhager. Den D formede karabin findes også i en asymmetrisk udgave, som med sin større åbning gør det lettere at klippe reb og udstyr i karabinen. Til trods for at den er dyrere end den almindelige D formede karabin, gør dens design den mindre, og også mindre stærk.


De fleste genkender nok den pæreformede karabin, også kaldet en HMS karabin. Den er med sin store åbning, ideel til at klippe reb og udstyr i karabinen, på en let måde. Med sin brede symmetriske top, bruger mange også denne karabin sammen med en HMS knude, der bruges til at sikre med. Designet er udviklet specifikt til sikring og rappelling, på trods af at den ikke er helt så stærk på de D-formede karabiner.


Inde for faldsikrings verden vil man dog også kunne finde karabinhager som ikke rigtig bruges til f.eks. klatring. Disse er Maxikarabinen og snaphook karabinen.

Maxikarabinen, kaldes også for en stilladskrog. De er som oftest noget større end en almindelig karabin, og kan derfor fæstnes på større ting. De er som oftest lige så stærke som almindelige karabiner.

Snaphook, bliver for nogen sammenlignet med en karabin. Forskellen er at en snaphook åbner ind mod rebet, og kan med tiden slide mere på rebet og kan som oftest ikke tage den samme vægt som en karabinhage.

Karabin former

Karabinhagers pal typer (gates)

Udover karabinernes forskellige former, findes karabinhager også med forskellige pal typer, som er den pind der kan skubbes tilbage og frem for at åbne og lukke karabinen.

Den stærkeste og mest normale af disse er den lige pal (Straight gate), der er utrolig slidstærk og let at bruge. Den er at finde på langt de fleste karabiner, og bruges til alle typer karabiner med låsemekanisme.

Den bøjede pal (Bent gate), er meget lig den lige pal, med en super holdbarhed og let at bruge. Ved at den er bøjet, gør den det også nemmere at klippe reb ind i karabinen med en enkelt hånd, og er også den foretrukne pal at bruge ved Quickdraws.

Som et alternativ til den lige og bøjede pal, kan karabinerne også fås med en wire pal (Wire gate). På trods af sit noget skrøbelige udseende, er de oftest lige så stærke og holdbare, samtidig med at de også er lettere og giver en større åbning til reb og udstyr.


Karabin pal type

Karabiners låsemekanisme

Søger man efter maksimal sikkerhed i sin karabin, er det vigtigt at vælge en med en lige pal, da de kan komme med en låsemekanisme. Disse låse kan både fås som manuelle og automatiske, og har hver deres fordele og ulemper.

Screw lock er en af de manuelle låse der findes. Den fungere ved at have en kappe, som skal skrues ned over toppen af palen og karabin åbningen, og dermed forhindre en uhensigtsmæssig åbning af palen. Da den er manuel, er det utroligt vigtigt at man stadig husker at tjekke om man har låst den rigtigt hver eneste gang man bruger den.

En af de automatiske låse er en Twist lock, der kræver to bevægelser for at kunne åbnes. Kappen skal først roteres, oftest 90° og bagefter skal palen så åbnes. Da den er automatisk, vil palen lukke selv og kappen rotere tilbage på plads. Dette gør Twist lock til en simpel lås at bruge. Dog skal man huske altid at tjekke om den er låst hver gang man bruger den.

Tri lock er en udvidet og mere sikker udgave af Twist lock låsen.

Den fungere med samme to trin som Twist lock, man skal dog inden man udføre de to trin, skubbe kappen op hvorefter man kan rotere den og åbne palen. Slipper man den, låser den, lige som Twist lock, sig selv igen. Den tredje bevægelse, gør den en smule mere svær end de to andre, men den er til gengæld også mere sikker.


Karabin låse typer

Karabin størrelser

Det er vigtigt at finde den rigtige størrelse af karabin, da det har indflydelse på dens evner og funktionalitet. Jo større karabinen er, jo lettere kan du klippe reb og udstyr ind i, da dens åbning også vil være større. De større karabiner er oftest dem der vil blive brugt til sikring og rappelling. Jo mindre karabinerne er, jo mindre vejer og fylder de også, men de kan til gengæld også være det sværere at klippe udstyr ind i.

Karabinhagers åbningsstørrelser

Dette er et område af karabinen, du skal være ekstra opmærksom på, alt efter hvad du skal bruge den til. Karabin åbningen måles i millimeter og er bestemt af typen og størrelsen på karabinen. Vær opmærksom på at hvis åbningen er for lille kan dine fingre komme i klemme, og det kan være svært at få plads til alt udstyr, og hvis åbningen er for stor, kan det blive svært at håndtere karabinen på en hensigtsmæssig måde.

Karabinens materiale og vægt

Du finder karabiner der er lavet af et af to forskellige materialer, Aluminium og stål. Stål, er noget tungere end aluminium, men er også mere stærkt og holdbart. Karabiner af stål virker bedst til steder hvor karabinen skal fastmonteres og holde i lang tid. Skal du bruge dine karabiner til sikring eller rappelling, gør det ikke så meget at karabinen er større og vejer lidt mere, hvor du derimod skal tænke meget mere over vægten hvis du skal bruge dine karabiner til Quickdraws.

Et relativt nyt materiale til karabiner er carbon stål. De udmærker sig dog ved at have en højere styrke samtidig med en lav vægt.

Karabiners styrke

Karabinens styrke afhænger af dens form, materiale og størrelse. Det måles på langs, på tværs og på langs med åben pal. Din karabin bør være UIAA og CE certificeret for at overholde de standarder der er til karabinhager.

Når du skal se efter hvor stærk en karabin er, skal du kigge efter hvor mange kN den kan tage. kN står for kiloNewton og en hovedregel hedder at 1 kN = 100 kg.

Det er vigtigt at du går efter en karabinhage der har den rigtige kN for at den skal kunne holde til ikke kun dig, men også diverse udstyr som måske skal hænge i den.

Brug for hjælp?

Kan du ikke finde hvad du skal bruge i vores shop og har du brug for hjælp med at finde en karabin der passer til netop din opgave, eller har du bare brug for råd og vejledning i sikkerhedsudstyr, herunder karabiner, er du velkommen til at ringe til os på telefon 55 44 66 44 eller sende en e-mail afsted til os på info@d-s.dk.

Vi sidder klar ved telefonen alle hverdage, hvis du ringer inden for vores åbningstid.


# Arbejdsmiljø Faldsikring

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Sikkerhed på autoværkstedet
Skadede el- og hybridbiler
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø