True

EN 50365: 2002 elektrisk isolerende sikkerhedshjelme

Beskyttelse mod elektriske farer ved lavspændingsinstallationer
Clarico-Image-Text

Alt om elektrisk isolerende hjelme


I arbejdsmiljøer, hvor der udføres lavspændingsinstallationer, er det afgørende at sikre arbejderens sikkerhed. En af de mest effektive måder at beskytte mod elektrisk stød er ved at anvende isolerende hjelme. Der er forskellige typer isolerende hjelme, herunder lysbuehjelme og dielektriske hjelme, der er designet specifikt til at modstå elektriske farer og minimere risikoen for personskade.


Clarico-Image-Text

Alt om lysbuehjelme


Lysbuehjelme er specielt designet til at beskytte mod de farlige virkninger af lysbuer, som kan opstå under arbejdet med lavspændingsinstallationer. En lysbue er en elektrisk udladning, der kan generere ekstremt høje temperaturer og tryk, og det kan være yderst farligt for en arbejder i nærheden. Lysbuehjelme er konstrueret med materialer, der kan modstå de ekstreme betingelser og forhindre alvorlige skader på hovedet og ansigtet.


Clarico-Image-Text

Alt om dielektriske hjelme


Dielektriske hjelme er designet til at fungere som en elektrisk isolator og beskytte mod elektrisk stød. De er fremstillet af materialer, der ikke leder elektricitet, såsom plast eller gummi, og kan modstå den elektriske strøm uden at lade den passere gennem hjelmen og nå brugerens hoved. Disse hjelme bruges ofte i miljøer, hvor der er risiko for kontakt med lavspændingsanlæg og elektrisk udstyr.


Clarico-Image-Text

Om EN 50365:2002 godkendelsen


For at sikre, at isolerende hjelme lever op til de nødvendige sikkerhedsstandarder, udsættes de for elektriske tests i henhold til EN 50365:2002. Denne standard stiller krav til hjelmenes elektriske isolering og overstiger kravene til de valgfrie elektriske modstandstests i EN 397 og EN 812 samt de elektriske krav i EN 443.


Elektriske tests af hjelme i henhold til EN 50365 indebærer en test af hjelmens elektriske isolering ved at påføre et elektrisk potentiale på hjelmskallen og måle den strøm, der passerer gennem hjelmen. Testmetoden ligner den kendte "våde hjelm"-test, hvor hjelmskallen fyldes med vand og flyder i en tank med vand. Elektroder placeres både indeni og udenpå hjelmskallen, og et potentiale på enten 5000V (proof test) eller 10.000V (modstå test) påføres mellem elektroderne.

I proof testen må strømmen, der passerer gennem hjelmen, ikke overstige 3,5mA for at hjelmen kan betragtes som acceptabel. Dette sikrer, at hjelmen opretholder tilstrækkelig elektrisk isolering for at beskytte brugeren mod farlige elektriske strømme. I modstå testen skal hjelmen blot overleve anvendelsen af det påførte elektriske potentiale uden at lide af punktering eller materialebrud.

Inden testen udsættes hjelmene for mekanisk slid, såsom slibning, og de nedsænkes i vand i 24 timer for at fjerne eventuelle beskyttende lag, der normalt bæres under brug. Dette sikrer, at testen evaluerer hjelmens faktiske ydeevne under ugunstige forhold.

Det er vigtigt at bemærke, at isolerende hjelme, der overholder EN 50365-standarden, stadig kan have ventilationshuller, så længe de stadig giver tilstrækkelig beskyttelse mod kontakt med hovedet. Eventuelle ventilationshuller i hjelmen fyldes med elektrikerspartel eller klæbemiddel under testen for at forhindre vandindtrængning.

Ved at vælge isolerende hjelme, der overholder EN 50365-standarden, kan arbejdsgivere og arbejdstagere være sikre på, at hjelmene opfylder de nødvendige krav til elektrisk isolering og beskyttelse mod elektriske farer. Dette bidrager til at skabe en sikker arbejdsplads, hvor risikoen for elektrisk stød er reduceret, og arbejderne kan udføre deres opgaver med tillid og tryghed.

# Godkendelser & EN Normer Hovedværn

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Kølende arbejdstøj
Pas på dig selv i solen
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø