True

EN normer for faldsikring

Hvad gælder for faldbeskyttelses udstyr?

D-S har her samlet de gældende EN standarder for faldsikringsudstyr. Vores faldsikringsspecialister har oversat dem fra engelsk til dansk for at hjælpe vores danske kunder.
Vi har brugt disse oversættelser af engelske faldsikring fagudtryk til dansk.

EN 341:2011 Personligt faldsikringsudstyr - Nedfiringsudstyr til redningsbrug

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger og indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med nedfiringsudstyr, som omfatter nedfiringsliner (i det følgende benævnt liner), der er beregnet til redning og til beskyttelse mod fald i et redningssystem, hvilket er et personlig faldbeskyttelse system. Denne EN standard angiver ikke krav til nedfiringsudstyr, der anvendes til nedfiring i bjergbestigning, rebarbejde (erhvervsklatring) eller arbejdsposition systemer. 

BEMÆRK Nedfirringsudstyr, som gør det muligt for brugeren at redde sig selv og som er i overensstemmelse med denne europæiske standard, er et personligt værnemiddel (PPE).


EN 353-1:2014 Personligt faldsikringsudstyr – Glidesystemer med en ankerline –
Del 1: Glidesystemer med en uelastisk ankerline

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger og indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med nedfiringsudstyr, som omfatter glidersystemer til faldsikring løsninger med en ufleksibel forankringsline. Denne forankringsline er sædvanligvis fastgjort til eller integreret i stiger eller trin som er fastgjort til egnede strukturer.

Glidersystemer til faldsikring løsninger med en ufleksibel forankringsline som opfylder denne standard er del-systemer i et faldsikringssystem omfattet af EN 363.


EN 353-2:2002 Personligt faldsikringsudstyr – Glidesystemer med en ankerline –
Del 2: Glidesystemer med en elastisk ankerline 

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med nedfiringsudstyr, som omfatter glidersystemer til faldsikring løsninger med en fleksibel forankringsline som kan sikres til et ankerpunkt ovenover. 

Glidersystemer til faldsikring løsninger med en fleksibel forankringsline som opfylder denne standard, er del-systemer i et faldsikringssystem omfattet af EN 363.

Andre typer faldsikringssystemer er specificeret i EN 363-1 eller EN 360. Falddæmpere er specificeret i prEN 355.


EN 354:2010 Personligt faldsikringsudstyr – Liner

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger og indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med faldsikringsseler. 

Faldsikringsseler som opfylder denne standard bliver brugt som forbindende elementer eller komponenter, i et personligt faldsikringssystem (fx begrænsning systemer, arbejdspositioneringssystemer, rebarbejde systemer, faldsikring systemer og redning systemer).

 

EN 355:2002 Personligt faldsikringsudstyr – Energiabsorbere

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger og indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med falddæmpere. Falddæmpere som opfylder denne standard bliver brugt som forbindende elementer eller komponenter enten integreret i en faldsikringsline, en forankringsline eller en helkropssele, eller kombinationer heraf.

Kombinationer af falddæmpere og en faldsikringsline er sub-systemer bestående af faldsikring systemet dækket af prEN 363, når det er kombineret med en helkropssele specificeret i EN 361.

Faldsikring systemer er specificeret i EN 353-1, EN 353-2 og EN 360.


EN 358:2018 Personlige værnemidler til arbejdspositionering og forebyggelse mod fald fra højde – Bælter og liner til arbejdspositionering eller faldhindring

Denne standard gælder for bælter og faldsikringsseler som bruges til arbejdspositionering eller begrænsning af bevægelsesfriheden. Den specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger, som fabrikanten skal levere.

Denne standard dækker ikke faldsikringslinier med en fast længde som ikke er en integreret del af et bælte.

Bemærk: justérbare begrænsende faldsikringsliner med fast længde som ikke er integreret i et bælte er beskrevet i EN 354


EN 360:2002 Faldsikringsmateriel – Automatiske fangdæmpere 

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger og indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med faldblokke. 

Faldblokke som opfylder denne standard er del-systemer som består af en af faldsikringssystemerne som er beskrevet i prEN 363, og når kombineret med en helkropssele beskrevet i EN 361. Andre typer faldsikring er specificeret i EN 353-1 og EN 353-2. Falddæmpere er specificeret i prEN 355.


EN 361:2002 Faldsikringsmateriel – Seler 

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger og indhold i forpakningen, som fabrikanten skal levere sammen med helkropsseler. 

Andre typer kropsstøtte som er specificeret i andre europæiske standarder fx EN 358, EN 813 eller EN 1497, kan inkorporeres i helkropsselen. Faldsikringssystemer er specificeret i prEN 363.

EN 362-2004 Faldsikringsmateriel – Forbindelsesled

Specificerer krav, testmetoder, mærkning, fabrikant oplysninger, som fabrikanten skal levere sammen med forbindelsesled.
Forbindelsesled som opfylde denne standard bliver anvendt som forbindende elementer i et personligt fald beskyttelses system som fx faldsikring, arbejdspositionering, rebarbejde, begrænsningssystemer og redningssystemer. 


EN 363:2018 Personligt faldsikringsudstyr – Faldsikringssystemer

Specificerer de generelle karakteristika og montering af personlige beskyttelsessystemer. Den kommer med eksempler på de specifikke typer personlige faldbeskyttelsessystemer og beskriver hvordan komponenterne må sammensættes til et system. 

EN 365:2004 Personlige værnemidler og faldsikringsmateriel - Generelle krav til brugsanvisninger, vedligeholdelse, periodisk eftersyn, reparation, mærkning og pakning

Specificerer de generelle minimumskrav til brugervejledning, vedligeholdelse, periodisk eftersyn, reparationer, mærkning og indhold i forpakningen gældende for PPE. Dette inkluderer [body holding devices] og andet udstyr brugt sammen med [body holding devices], som forebygger fald, [adgang og udgang], arbejdspositionering, at forhindre fald  og til redning.

Denne standard skal ikke dække:
1) Specifikke krav som kun er relevante for særlig PPE eller andet udstyr til beskyttelse mod fald fra højde og brugen heraf, som bør være beskrevet i en anden EN standard.
2) PPE eller andet udstyr til beskyttelse mod fald fra højde anvendt i nogen form for sport eller fritidsaktivitet.

EN 795:2012 - Personligt faldsikringsudstyr - Forankringsanordninger

Specificerer kravene for ydeevne og tilhørende testmetoder for enkeltbruger ankeranordninger som er beregnet til at kunne fjernes fra strukturen.

Disse ankeranordninger omfatter både stationære og mobile ankerpunkter designet til brug for til tilslutning af personlige faldbeskyttelsessystemer i henhold til EN 363.

Standarden beskriver også krav til mærkning, brugsvejledninger og installationsvejledning.

Standarden gælder ikke:
- ankeranordninger beregnet til at mere end en bruger af gangen kobler sig på;
- ankeranordninger som bruges til nogen form for sport eller fritidsaktivitet;
- udstyr designet til at opfylde EN 516 eller EN 517;
- elementer eller dele af en struktur som er beregnet til andet end brug som ankeranordning, fx bjælker eller dragere;
- strukturelle ankerpunkter (se 3.3).  

Faldsikrings ordbog - engelsk-dansk


Engelsk

Dansk

Anchor devices

Ankeranordninger 

Belts

Støttebælter 

Body holding devices

Faldstopsudstyr

Body support

Kropsstøtte

Connectors

Forbindelsesled 
(kaldes også karabinhager og kroge)

Decender devices for rescue

Nedfiringsudstyr 

Energy absorbers

Falddæmpere 

Fall arrest systems

Faldsikringssystemer 

Flexible anchor line

Fleksibel forankringline
(kaldes også ankerline)

Full body harnesses

Faldseler 

Guided type fall arrester

Glidersystemer 
(kaldes også wiresytemer eller skinnesystemer)

Lanyards

Faldsikringsliner

Restraint lanyards

Justerbar faldsikringsline

Retracable type fall arresters

Faldblokke 

Rigid anchor line

Uelastisk forankringsline
(kaldes også ankerline)

Rope access

Rebarbejde
(kaldes også erhvervsklatring)

Work positioning systems

Arbejdspositioneringssystemer

# Faldsikring Godkendelser & EN Normer

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Beredskabsplan til faldsikring
ved brug af falddæmpende udstyr
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø