True

Øjenværn, hvad skal jeg vide?

Alt om hvordan du vælger og bruger sikkerhedsbriller

Om øjenværn og sikkerhedsbriller

Øjenværn skal bruges, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås. Øjenværn beskytter øjnene mod en eller flere af følgende typer påvirkning: Mekanisk, kemisk og stråling. 
Overvejelser for øjenbeskyttelse
Vælg altid øjenværn efter den opgave de skal løse. Fokuser derefter på komforten, for hvis ikke sikkerhedsbrillerne er behagelige bliver de ikke brugt! Undervurder heller ikke designet, vælg gerne en sikkerhedsbrille der matcher din personlighed. Udvalget af sikkerhedsbriller er stort, så der er ingen grund til at gå på kompromis. Én model passer ikke til alle, og det er altid vigtigt man føler sig godt tilpas med sin sikkerhedsbrille. Brug beskyttelsesbrillen så længe du er udsat for en risiko - også ved kortvarigt arbejde. Det er "typisk" ved det kortvarige rutinearbejde at skaderne sker. Da øjenværn kommer i mange former og med forskellige egenskaber, bør du først selv stille dig ét spørgsmål: 

"Hvad skal beskyttelsesbriller beskytte mig fra?"

  • Overordnet beskytter de forskellige typer af øjenværn imod 3 påvirkninger: Mekanisk, Kemisk og/eller optisk påvirkning. 
  • Ved mekanisk påvirkning forstås flyvende splinter eller partikler ved bl.a. slibe- eller pudsearbejde.
  •  Ved kemisk påvirkning forstås kontakt med skadelige stoffer.
  •  Ved optisk påvirkning forstås svejsning, skærmterminalarbejde og kontakt med laserstråling.

Til beskyttelse mod mekanisk påvirkning findes:
  • Stelbriller med sidebeskyttelse
  •  Goggles
  •  Ansigtsskjolde og visirer
  •  Sandblæsningshjelme
Til beskyttelse mod kemisk påvirkning findes:
  • Goggles
  •  Ansigtsskjolde og visirer
  •  Hætter (med integreret øje beskyttelse)

Til beskyttelse mod optisk påvirkning (strålingspåvirkning, lys, laser- og varme) findes:
  •  Stelbriller med sidebeskyttelse
  •  Goggles
  •  Ansigtsskjolde og visirer
  •  Stelbriller, kapselbriller, ansigts- og svejseskærme

Øjenværn fremstilles desuden i forskellige materialer, med vidt forskellige egenskaber. Typisk:
Acetate  Plastmateriale, særlig egnet til arbejde med kemikalier og opløsningsmidler
Polycarbonate (PC)  Sejt, stærkt, og det materiale med den største mekaniske slagstyrke. Kan dog være let at ridse, hvorfor de ofte behandles med en overfladehærdning. Beskytter mod UV-stråler
Lamineret glas  To tynde plastplader limet sammen med en plastfilm. Ringe mekanisk styrke, men meget ridsefast

Trin 1. Vælg brilletype
Her er de forskellige typer af sikkerhedsbriller:
Almindelig sikkerhedsbrille


Almindelig sikkerhedsbrille med sideskjolde: Stængerne er ofte justérbare i længden
Moderne sikkerhedsbrille

 

Moderne sikkerhedsbrille med indstøbte sideruder i panorama-linsen, som ofte kan udskiftes
Kapsel sikkerhedsbriller

 

Kapselbriller (”goggle” eller "sproggle") eller helbrille, der dækker hele øjenhule-området: De fleste briller kan bæres under denne type beskyttelsesbrille, der fås med direkte eller indirekte ventilation
Visir også kaldet ansigtsskærm

 

Visir, som regel båret vha. pandeværn eller anden anordning. Ansigtskærme er normalt fremstillet af polycarbonat (PC), som har bedst slagstyrke men dårligst ridsefasthed eller Acetat (AC) som har lavere slagstyrke, men større ridsefasthed og med bedre kemikalieresistens end PC
Sikkerhedsbriller brugt over egne briller - OTG sikkerhedsbriller

 

OTG sikkerhedsbriller Briller du kan bære over egne briller. Såkaldte over-the-glasses briller (OTG). Også kendt som Overspec briller. Disse briller beskytter både brugerens egne briller og øjnene. Med ekstra plads der tillader at bære egne briller under sikkerhedsbrillen.

Trin 2. Bestem egenskaber
Sikkerhedsbriller fås med forskellige egenskaber som f.eks. klare farvede linser, spejllinser eller som sikkerhedsbriller med læsefelt eller styrke.

Sikkerhedsbriller med styrkeAlle med behov for korrektionslinser kan nu få sikkerhedsbriller i et smart sporty design og glas i forskellige farver.Konceptet består af en inderbrille med styrke, der let monteres på en yderbrille.RX-insert™-systemet, hvor brillens styrke er placeret i indsatsen, og derved beskyttet af yderbrillen.Beskadiges yderbrillen, flyttes indsatsen blot over i en ny yderbrille, som i øvrigt leveres med såvel klart som mørkt og gult glas. Indsatsen kan leveres med enkelt styrke, med læsefelt og med glidende overgang. Derudover findes naturligvis traditionelle sikkerhedsbriller, i.h.t. EN 166, med styrke. Hos D-S kan vi tilbyde et udvalg på ca. 40 forskellige modeller.Alle sikkerhedsbriller leveres med "4A coating": Antidug, antistatisk, anti-scratch og anti-UV 99,9%.Brillestel er fremstillet i hård plast, metal eller titanium. Brillerne leveres med renseklud og brilleetui, mens glas udstyret med f.eks. farveskift fremstilles efter ønske.For alle briller med styrke er det selvfølgelig væsentligt, at de produceres efter samme synstest som brugerens private briller, således, at der uden problemer kan skiftes til og fra egne briller.Den normale procedure er, at brugeren ved besøg af vores konsulent vælger et brillestel, afleverer en kopi af sin synstest fra optiker eller øjenlæge og får taget et billede med de valgte briller på, således at den nøjagtige pupilafstand fastlægges.Ca. 3 uger senere leveres sikkerhedsbrillerne med styrke.
Ring +45 55 44 66 44 for yderligere information.

Sikkerhedsbriller med farvede linser
Sikkerhedsbriller fås med mange forskellige farver linser, der har unikke egenskaber til bestemte arbejdssituationer.Få et overblik over dem nedenfor

Farve

Anvendelsesområde

Klar  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV stråler
Blå  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV strålerGiver afslappende effekt til øjet - specielt i reflekterende eller meget lyse områder.
Gul  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV strålerGiver bedre kontrast via filtrering af blåt lys.
Lysegul  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV strålerGiver god kontrast og beroliger øjnene.
Grøn  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV strålerBeskytter mod blænding
Grå  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV stråler Beskytter mod blænding
Brun  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV stråler Beskytter mod blænding og giver bedre farvegengivelse via filtrering af blåt lys og infrarødt lys
Orange  Mekanisk beskyttelse - Beskytter 100% mod UV strålerGiver bedre kontrast og den orange farve berolige øjnene
Grøn svejs (svejseglas uden automatik)  Mekanisk beskyttelse - Beskytter mod stråler fra gassvejsning (UV-Stråler og IR-stråler)Beskytter mod blænding


Skilte til øjenværn
Husk desuden at Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdsområder, hvor øjenværn skal bruges, afmærkes med skiltning. Skiltene er blå med hvide symboler og kan være forsynet med et supplerende skilt, som angiver typen af øjenværn.
Skiltning Øjenværn påbudt 
Skiltning - Ansigtsværn påbudt

Se vores store udvalg af øjenbeskyttelse  

Vi vil stille skarpt på dine behov og fokuserer på de rigtige sikkerhedsbriller til dig


Udvidet viden om sikkerhedsbriller (Øjenbeskyttelse)
Hvonår skal øjenværn bruges? Og hvilket øjenværn? Læs mere her.Øjenværn skal bruges, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås. Øjenværn beskytter øjnene mod en eller flere af følgende typer påvirkning: Mekanisk, kemisk og stråling.

Vigtig og nyttig information
  • Øjenværn kan også være en integreret del af et åndedrætsværn.
  •  Øjenværn er et personligt værnemiddel, idet øjenværn skal være tilpasset den person, som bruger det, og derfor ikke nødvendigvis vil sidde korrekt på en anden person.
  •  Øjenværn skal være CE-mærket iht. gældende standard. For øjenværn med udskiftelige beskyttelsesglas eller visirer, da skal både stel og beskyttelsesglas være individuelt CE-mærket.
  •  Der skal altid medfølge brugsanvisning på dansk, som oplyser om bl.a. øjenværnets beskyttende egenskaber.
  •  Hvis man i forvejen bruger briller, skal øjenværnet være stort nok til, at der er plads til brillerne, eller man skal bruge øjenværn med korrigerede glas.
  •  Det korrigerede beskyttelsesglas skal være CE-godkendt sammen med stellet, og det skal være individuelt CE-mærket. Øjenværnets stel, glas eller visir kan være fremstillet af forskellige slags materialer, som ikke er lige slagfaste, og det er derfor vigtigt, at man vælger en brille i det materiale, som passer til det aktuelle anvendelsesområde.
  •  Selve materialet kan være behandlet på forskellig vis, så det opnår varierende egenskaber, fx kan det være antidug behandlet, overfladehærdet, splintfri, tonet samt antistatisk.
  •  Iht. EU Normerne findes symboler for øjenværnets mekaniske og optiske egenskaber samt anvendelsesområde, og symbolerne skal stå på øjenværnet (både stel og beskyttelsesglas).
  •  Såfremt man kombinerer stel og beskyttelsesglas med forskellige egenskaber, da er det altid det lavest rangerende symbol, som gælder for hele øjenværnet.
  •  Kontroller altid før brug, at øjenværnet er i funktionsdygtig stand. Ridsede og beskadigede beskyttelsesglas skal udskiftes.
  •  Læs altid brugsanvisningen grundigt før brug.
  •  Det er arbejdsgivers ansvar, at de ansatte er forsynet med egnet øjenværn, og at det bliver brugt under arbejdet.
  •  Det er de ansattes ansvar at bruge øjenværn, hvor arbejdet kræver det.

Lysets påvirkning
Lyset defineres som elektromagnetisk stråling - en slags stråleenergi. Der findes mange typer så som ultra-violette stråler (UV), infrarød (IR), radiobølger og røntgenstråler. Vi kan kun se en meget lille del af dette spektrum af stråle-energi. Den del kaldes synligt lys. Enhver slags stråling har sin egen karakteristiske bølgelængde. UV, synligt lys og infrarød bølgelængde er meget lille i sin størrelse og måles i bølger også kaldet nanometer; 1 bølge = 1nm = 1.000.000-del mm = 4 atomer Illustrationen herunder viser det synlige lys område og de 3 områder, hvor energien fra henholdsvis UV, Blå lys område og IR kan forårsage skader på det menneskelige øje.
 Illustration af det synlige lys' område
Illustration af stråleskader på øjet
Hvordan påvirker stråling øjet?Hornhinden påvirkes af ultraviolet lys primært fra det fjerne område og infrarødt midt-område. Skader på øjelinse (iris) forårsages af stråler fra UV-nærområde og infrarødt mellem-område. Andre skadelige stråler optages ikke af hornhinden eller øjets linse, men fokuseres direkte på øjets Nethinde. Dette er også tilfældet med det farlige blå lysområde samt IR-nærområdet (fotokemisk skades-effekt).

Nethinden har meget svært ved at heles; selv lav-energi niveauer er kendt for at kunne volde skade på nethinden. Andre faktorer spiller ind ved eks.vis udendørs arbejde. I klart solskin kan dæmpning af lyset være et krav. Et tonet filter, som gør det behageligt for øjet og skåner mod bl.a. genskin fra lysrefleksioner, må også kunne beskytte mod UV- og Blå lysområde såvel som det nære Infrarøde område (Sollys = 46% af solens stråleenergi når Jordens overflade).Andre komplikationer kan opstå ved udsættelse for stråling fra IR-området. IR-stråling kan sammen med Blå lysområde sænke grænsen for øjets modstand over for foto-kemisk skades-effekt. Tilsvarende kan IR sænke grænsen for øjets modstand mod UV-skader, da hverken hornhinde eller øjelinse køles af blodet. Beskyttelse mod IR kan også reducere øjentræthed, da beskyttende filter sænker den varmemængde, som sådanne stråler retter mod nethinden.

Skadelige stråler
Sikkerhedsbriller optræder dobbelt beskyttendeMens mange forholder sig til den primære funktion omkring sikkerhedsbriller, nemlig beskyttelse af øjnene mod splinter, støvkorn og andre fragmenter, så har den medicinske verden indikeret et andet område, som bør tages i agt. Stråling fra det infrarøde, ultraviolette og blå område kan, som nævnt ovenover, svække synet, forårsage uheld på arbejdspladsen og endda fremkalde blindhed med alderen.

Område

Skadeligt optisk strålingsområde

Hvor sker det?

Øjenskader

UV-A  315 - 380 nm  Udendørs - sollys  Sneblindhed. Hornhindekatar.Øjentræthed.(Solbrændthed)
 UV-B  280 - 315 nm  Sollys. IndustriSort lys til inspektion.  Katar. Svejse-øjne.
 UV-C  100 - 280 nm  GassvejsningFindes i industrimiljøer  Hornhinde- og øjelinse skaderNedsat syn.(farligt).
Blåt lys  400 - 480 nm(høj energi, lav bølgelængde)  Industri. computereUdendørs. Elektroniske installationer  Skader på nethinden.Nedsat syn.Degeneration af hinden på sigtRetinitus Pigmentosa.
Infrarød  780 - 1400 nm (nær-)1400 - 2000 nm (medium)  Elektrisk svejsningSmelteproces i stål- ogglasproduktionen.Mikrobølge-processer.Sollys.  Nethinde-skader.Degeneration af hinde.Retinitus Pigmentosa (IR-nær).Skader på øjelinse og regnbuehinde (IR-mellem)

Ultraviolet stråling 180nm - 380nUltraviolet lys kan ikke ses af det menneskelige øje og er iøvrigt af højere energi end det synlige lys. Ultravioletstråling gruppéres i 3 områder: UV-A, UV-B og UV-C. 
UV-A (315-380nm) 
er tættest på det synlige lys og har mindst energi i UV-området. Denne form for lysstråling findes i sollyset og forårsager solbrændthed ("brun"). I overdrevent tilfælde kan det forårsage midlertidigt tab af synet (sneblindhed) og i værste fald betændelse på hornhinden. 
UV-B (280-315nm)
findes også i sollyset, men har mere energi end UV-A og kan forårsage "svejseøjne" og kraftig forbrænding af huden ved langtids-eksponering. UV-B kan let fremkalde betændelse og andre former for øjenskader.

UV-C (100-280nm) 
findes normalt ikke i sollys. Har utrolig meget energi og er farligt. Forefindes mange steder i industrielle omgivelser så som elektrisk lysbuesvejsning. 
Infrarød stråling 780nm - 1800nmInfrarødt lysområde er lavenergi ift. synligt lysområde. Ofte gruppéret i 2 områder:Nær-IR (780 -1400nm) og Midt-IR (1400 - 1800nm).Som ved UV-strålingen kan den infrarøde lysstråling ikke ses af øjet. Nær-IR-stråling kan nå nethinden og beskadige denne.Mid-IR är farligt till hornhinnan och ögonlinsen.Begge forefindes i sollyset og i mange industrielle områder: svejsning og smelteprocesser så som glas- og stålproduktion.Eksempler på linsetyper for beskyttelse mod bestemte stråleområder:

Stråling

Bølgelængde

Påvirkning af øjet

Nødvendig beskyttelse

Ultraviolet  200 - 380 nm  hornhinden  klar linse / UV absorbereller farvetonet linse
 Blåt lys  430 - 440 nm  retina  tonede linser
Infrarød   770 - 1400 nm  retina  tonede grønne linser
Infrarød  1400 - 2000 nm  retina  tonede grønne linser

Nære UV-stråler

 

 
Fjerne IR og UV stråler

 

 
Nær lys og nære IR stråler

 



Noter omkring sikkerhedsbriller og lyset
Hvis man anvender alm. solfiltre (billige solbrille typer eksempelvis) er det ikke sikkert at der er reel beskyttelse mod sollysets og andre installationers skadelige stråler! Hornhinden tjener som en slags filter for de ultraviolette stråler, og ved stor lyspåvirkning kan den beskadiges. Mørke briller af dårlig kvalitet gør kun tingene værre. Pupillerne udvider sig bag den mørke linse, som ingen beskyttelse yder, og større mængder skadelige stråler vil slippe igennem glassene, netop nu hvor øjets pupil er fuldt åben. Mange brillefabrikater er ikke omfattet af solfiltrerings-regulativer, men kan sælges alle mulige steder med påklæbet "UV-Protection"-etiket. Denne påtegning yder imidlertid ingen garanti, medmindre der kan fremvises fornøden dokumentation (EN 166 og EN 172). 
CHECK DINE BESKYTTELSESBRILLER! Se om de er egnede til det formål, hvortil de skal bruges!

Linsetyper og Anvendelsesområder
Skema over eksempler på linse-typer med anvendelsesområder Gennemsnitlig %-lys transmission = Betyder gennemsnitlig mængde af synligt lys, som trænger igennem linsen.
Beskyttelses-procenten er angivet under de respektive bølgelængder og angiver hvor mange % som linsetypen beskytter.
Skema over eksempler på linse-typer med anvendelsesområder  

Mærkning af Linser og Stel
Obligatorisk mærkning af linser:
Lystransmissionsværdi
Producent ID-nummer
Optisk klasse

Obligatorisk mærkning af stel:
Producent ID-nummer
EN standard nummerSkema over mærkning af sikkerhedsbriller
# Øjenværn

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Åndedrætsværn - forstå at vælge det rette
En gennemgang af de forskellige typer åndedrætsværn
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø