True

Kontrol på kemi i virksomheden

Nedenfor vi forklare lidt om, hvordan du kan holde kontrol af farlige kemikalier i virksomheden

Eftersom Tjek-kemien app'en er udgivet er det nu nemmere for virksomheder at tjekke om den kemi de bruger er farlig.

Har du som nogle andre virksomheder også brugt Tjek-kemien app'e, fra miljøstyrelsen så har du måske fundet ud af at i enten har eller ikke har farlige/problemetatiske stoffer i jeres virksomhed. I nogle tilfælde kan disse stoffer ikke bare erstattes eller undværes. Hvad gør man så? 

Vi i D-S har gjort vores for at hjælpe. Vi har udviklet D-S DataGuide så du kan ud fra de problematiske stoffer du arbejder med finde det korrekte sikkerhedsudstyr og derved ikke bekymre dig om du er beskyttet korrekt.  

Se D-S DataGuide her: LINK

Du kan læse artiklen fra Miljøstyrelsen herunder:

Kontrol med virksomheders svar via app’en ”Tjek-kemien” 24-11-2015 Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk lancerede sidste år informationskampagnen ”Tjek kemien”, som oplyser forbrugere om deres ret til information, hvis et produkt indeholder mere end 0,1 % problematiske stoffer. I den forbindelse blev der udviklet en app ”Tjek Kemien,” så forbrugere med deres mobiltelefon kan scanne en vares stregkode, og derigennem sende en forespørgsel til leverandøren, og få svar på, om et produkt indeholder mere end 0,1 % af problematiske stoffer. Som opfølgning på kampagnen har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion i 2015 gennemført et projekt, der har kontrolleret, om virksomhederne lever op til deres forpligtelse om at svare forbrugerne på de forespørgsler, som er sendt via Tjek Kemi-app’en. Hvis produktet ikke indeholder mere end 0,1 % problematiske stoffer, er virksomhederne ikke forpligtet til at svare, selvom de modtager en forespørgsel. Forbrugerprodukter med kandidatlistestoffer - plads til forbedringer 

Resultatet af kontrolkampagnen viser at kun en ud af 11 virksomheder efterlever informationspligten. Miljøstyrelsen vurderer derfor, at der er plads til forbedringer i forhold til at svare på forespørgsler, hvis et produkt indeholder mere end 0,1 % problematiske stoffer. Samtidig er der også plads til forbedringer i kommunikationen i app’en ”Tjek Kemien”, eftersom nogle forespørgsler ikke nåede frem til den rette person i virksomheden. 

Miljøstyrelsens har i forbindelse med kontrollen sendt en indskærpelse til de virksomheder, der ikke svarer korrekt, eller helt har udeladt at svare, hvis der var indhold af mere end 0,1 % problematiske stoffer. 

Mange virksomheder svarer – men ikke altid korrekt

Kemikalieinspektionen har i alt udtaget 50 produkter af PVC. Produkterne var bl.a. dækkeservietter, regnfrakke, gummistøvler og haveslanger, som efterfølgende blev sendt til analyse for indhold af 12 ftalater, der står på kandidatlisten. Det blev gjort for at tjekke, at virksomhedernes svar var i overensstemmelse med analyseresultaterne. 

I 11 produkter blev der fundet mere end 0,1 % indhold af ftalater. Kun en ud af de 11 leverandører (svarende til 9 %) svarede, at produktet indeholdt mere end de 0,1 % ftalater. Fem svarede at produktet ikke indeholdt mere end 0,1 % ftalater, selvom det var tilfældet, og tre undlod at svare på forespørgslen, mens to virksomheder ikke havde modtaget forespørgslen på grund af IT nedbrud og forkert mailadresse. 

I 39 produkter blev der ikke fundet indhold over 0,1 % ftalater. Leverandørerne af disse produkter var således ikke forpligtet til at svare, men det valgte 21 leverandører alligevel at gøre. Fem af disse forespørgsler nåede ikke frem til virksomhederne, b.la. på grund af forkerte mailadresser. Ved yderligere 10 forespørgsler har det ikke været muligt at finde ud af, om de nåede frem.


# Miljøbeskyttelse

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Forklæder til industri og arbejde
Hjælp til sikkerhedsforklæder, hvornår de skal bruges og hvad man skal vælge
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø