True

Mange påbud for faldulykker på landets byggepladser

Arbejdstilsynet besøgte en lang række danske byggepladser. Dette resulterede ikke overraskende i mange påbud.

Arbejdstilsynet var onsdag d. 26 oktober på besøg på en lang række danske byggepladser. Dette resulterede ikke overraskende i en masse påbud. Læs nyheden her.


Der blev givet mange påbud, da Arbejdstilsynet onsdag besøgte et bredt udsnit af byggepladser i hele Danmark. Ved aktionen var der særligt fokus på risikoen for faldulykker, da det er en af de hyppigste årsager til alvorlige arbejdsulykker i byggeriet. Hvert år modtager Arbejdstilsynet ca. 580 anmeldelser vedr. faldulykker. Ulykkerne sker eksempelvis i forbindelse med arbejde på stiger, mangelfulde stilladser og tagarbejde.

I løbet af onsdagen blev der i alt besøgt 49 byggepladser, hvilket resulterede i intet mindre end 144 strakspåbud og forbud. Kun 14 af de besøgte byggepladser havde så godt styr på sikkerheden, at de ikke fik nogen reaktioner ved besøget.

I forbindelse med aktionen udtaler tilsynschef i Arbejdstilsynet, Lene Teilberg:

"Der sker stadig alt for mange ulykker på byggepladser. Derfor er det vigtigt at fastholde fokus på sikkerheden. I går fokuserede vi bl.a. på risiko for faldulykker, og der så vi desværre mange eksempler på, at der bliver sløset med sikkerheden. Eksempelvis konstaterede vi på en byggeplads, at lågerne på liftene blev holdt åben med plasticstrips. På den måde kunne de hurtigt komme ind og ud af liften nede på jorden, men det indebærer naturligvis en stor risiko for, at man kan falde ud af liften, når den er oppe i luften."

Generelt oplevede vi, at der er viden om sikkerhed til stede på byggepladserne – så det er sådan set blot at komme i gang og bruge sin viden aktivt til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge ulykkerne.”


Fakta om aktionen

Arbejdstilsynet gennemførte onsdag en landsdækkende tilsynsaktion på større byggepladser. Ved aktionen var der særligt fokus på ulykkesfarer og andre alvorlige arbejdsmiljøproblemer.

De seks hyppigste ulykkestyper på byggepladser i Danmark i perioden 2010-2014 er:

  1. Fald fra højden - 2896

  2. Andre typer fald og snublen - 2498

  3. Kontakt med skærende genstand (ex. vinkelsliber) - 1192

  4. Akut overbelastning ved vrid (fx ved dårlige arbejdsstillinger) - 1090

  5. Akut overbelastning ved løft - 1007

  6. Ramt af faldende genstand - 973.

 

Artiklen er fra Arbejdstilsynets pressemeddelelse d. 27. Oktober 2016.

# Faldsikring

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Allergi overfor gummikemikalier
Hvad vil det sige at have allergi over for gummikemikalier? Få svaret her
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø