True

Mild stål svejsetåge omklassificeret som et kræftfremkaldende stof

Virksomheder bør genoverveje beskyttelsesniveauet, de tilbyder

Som et resultat af at det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC), har frigivet nyt videnskabeligt bevis for, at udsættelse for mild stål svejsetåge kan forårsage lungekræft og muligvis nyrekræft hos mennesker, er mild svejsetåge blevet omklassificeret som et menneskeligt kræftfremkaldende stof på arbejdspladsen.

Sundheds- og Sikkerhedsstyrelsen (HSE) har udgivet en sikkerhedsalarm for dem, der driver og udfører svejsearbejde, herunder på mildt stål, i enhver industri. For at beskytte medarbejderne styrker HSE sin håndhævelsesforventning for eksponeringskontrol af alt svejsestøv, herunder mildt og rustfrit stål, højt kromstål, rustning og eksotiske metaller.

3M svejseekspert, Simon Field, ser på ændringerne, hvad de betyder for virksomheder og medarbejdere, og endnu vigtigere, hvordan du kan sikre dig, at du overholder dem.

Forud for denne nye forordning var der retningslinjer for risikoen for svejsetåger og de typer af beskyttelse, der kunne anvendes og implementeres. Simon forklarer, at risikoniveauet blev bestemt af sundheds- og arbejdsmiljøchefen på arbejdspladsen, baseret på koncentrationen af svejsestøv i arbejdsmiljøet, længden af eksponeringen, typen af svejsetåge osv. På baggrund af disse faktorer vil sikkerhedschefen så foreslå niveauet og metoderne til kontrol, der kræves for at arbejderen skal være sikker.

                                                   


Hvad er ændringerne så?

HSE Bulletin STSU1 – 2019:  

  • Alle indendørs svejseprojekter kræver brug af lokal udluftnings ventilation (LEV). Åndedrætsværn (RPE) er også påkrævet for eventuelle restsvejsningsdampe. 

  • Udendørs svejsning kræver brug af åndedrætsværn.

Hvad betyder dette for dig?

Virksomheder skal nu se på det beskyttelsesniveau, som de i øjeblikket tilbyder deres svejsepersonale for at sikre, at de opfylder regulativerne. Hvis det ikke allerede er på plads, skal der udvikles og implementeres en plan, hvilket sikrer, at arbejdstagerne er passende uddannet og instrueret i brugen af de nye åndedrætsværn. Programmer som dette vil sikre, at de korrekte åndedrætsværn er valgt, vedligeholdt, opbevaret, rengjort og selvfølgelig taget i brug, og i tilfælde hvor det kræves, at et Face-Fit Testing program implementeres.

Også værd at nævne er ansigtshår/skæg, forklarer Simon. Mens mange mænd herhjemme elsker at vise et flot skæg, er de uforenelige med nogle åndedrætsværn-løsninger, især dem, der kræver en tætsluttende forsegling. Det betyder ikke bare store skæg. Medarbejdere skal være glatbarberede for at få en god forsegling med deres åndedrætsværn. Derfor er det så vigtigt, at åndedrætsværn er valgt korrekt og egnet til arbejdsstyrken, der skal bære dem.

 

Se vores udvalg af åndedrætsværn her 


Svejserøg indhold og risici

Svejsestøv er en kompleks og varierende blanding af luftbårne partikler, dampe og gasser, der stammer fra termisk manipulation af metalmaterialer. De damppartikler, der dannes ved fordampning af smeltet metal såvel som biproduktdampe og gasser, kan forårsage en lang række negative helbredseffekter. Svejsning på malede, belagte, galvaniserede eller affedtede metaller kan medføre yderligere indåndings fare.

Afhængig af opgavens specifikke omstændigheder bør fysiske farer også overvejes som varme påvirkning, EMF og støjeksponering. Som med enhver farlig proces skal alle aspekter overvejes, når risikovurderingen og kontrolforanstaltningerne gennemføres i overensstemmelse hermed for at afspejle risikoniveauet.

Hvilke kontrolforanstaltninger skal jeg gennemføre?

Det skal forstås, at generel ventilation ikke opnår den væsentlige eksponeringskontrol af svejsestøv. Kontrol af eksponering for kræftfremkaldende dampe kræver mere effektive tekniske kontroller, som f.eks. Lokal udluftnings ventilation (LEV), som muliggør udluftning ved kilden, således at svejsestøv ikke spredes ind i den omgivende arbejdsplads og kommer ind i medarbejdernes åndedrætszone. 

Indendørs svejseopgaver kræver brug af lokal udluftning. Hvis udluftningen ikke er i stand til at kontrollere røgfangst, er der også behov for åndedrætsværn. Passende åndedrætsværn bør også leveres til svejsning udendørs. Uanset eksponeringens varighed accepterer arbejdstilsynet ikke længere nogen svejsning, der udføres uden passende foranstaltninger på plads, da der ikke er kendt sikkerhedsniveau. Tilstrækkelige eksponerings foranstaltninger er en nødvendighed og med god grund.

Sygdom forårsaget af eksponering til svejsestøv

Indånding af svejsetåge er for længst blevet anerkendt som værende sundhedsfarlig, selv før den seneste HMS-meddelelse, der klassificerer mildt svejsetåge som et humant kræftfremkaldende stof. 

Svejsere er mere tilbøjelige til lungeinfektioner, nedsat lungefunktion og kan opleve irritation i hals og lunger. Svejsere kan også opleve influenza som symptomer efter svejsning (metalfumefeber), som normalt er forbundet med svejsning på galvaniserede metaller såvel som mildt stål.

Uønskede helbredseffekter fra eksponering for mangan (forekommende i svejsestøv i mild stål) kan omfatte neurologiske påvirkninger svarende til Parkinsons sygdom.

Svejsning af rustfrit stål kan producere hexavalent krom, der er et lungecancer fremkaldende.

Røg fra rustfrit stål kan også indeholde chromoxid og nikkeloxid, der begge kan forårsage astma.

Jern er til stede i de fleste former for svejsestøv og kan forårsage siderose, som er aflejringen af ​​jernoxider i lungevæv. 

Disse mange sundsfarer for svejsearbejdere er svimlende, og behovet for effektiv eksponerings kontrol er derfor afgørende:

  • Egnede kontrolforanstaltninger skal anvendes uanset svejsetid og herunder også udendørs svejsning

  •  Arbejdsgiveren skal sørge for, at svejsere på passende vis instrueres og trænes i brug af eventuelle eksponerings kontrollerende foranstaltninger (fx Lokal udluftning og åndedrætsværn)

  •  Alle tekniske kontroller skal anvendes korrekt, vedligeholdes passende og underkastes grundig undersøgelse og testning (hvis det kræves i henhold til COSHH Regulation 9) og åndedrætsværn skal være underlagt en arbejdsplan med åndedrætsværn.

Den seneste ændring i forventningerne til kontrol af eksponering ved svejsning bør afspejles i risikovurderingen og i de nuværende kontrolforanstaltninger på stedet. Kontrolforanstaltninger bør udskiftes eller forbedres efter behov i henhold til risikovurderingen og for at afspejle omklassificering af mildt svejsestøv som et kræftfremkaldende stof.


Arbejdstilsynet opfordrer arbejdsgiverne til at gennemgå de nuværende svejsebeskyttelses foranstaltninger.

Sørg for at medarbejderne er beskyttet

Institut for Arbejdsmiljø og Sikkerhed (IOSH) opfordrer arbejdsgiverne til at sikre, at medarbejdere er beskyttet. Michael Edwards, IOSH's Udvikler for Arbejdsmiljø og Sundhedsindhold, repræsenterer institutionen på LEV-udvalget.

Han sagde: "De hævede kontrolstandarder for svejsestøv er nu gældende for organisationer i Storbritannien og vil få konsekvenser for en lang række forskellige industrier, hvor svejseprocessen opstår. Der skal gøres en yderligere indsats for at beskytte arbejdstagere, der er involveret i svejsning som en del af deres roller. "

"IOSH opfordrer indtrængende arbejdsgiverne i Storbritannien til at gennemgå de nuværende svejsebeskyttende foranstaltninger for at sikre, at de opfylder disse hævede kontrolstandarder. Dette kan også betyde, at risikovurderinger og risikoregistre kan have brug for opdatering for at sikre, at de afspejler de nye krav. "


FAQ:

Skal arbejdsgiverne nu gennemgå deres risikovurdering?

"Ja, hvis de svejser mildt stål og ikke har nogen eksponeringskontrol på plads tidligere, for at sikre, at der tilbydes passende kontrolforanstaltninger fremad."

Folk ønsker ikke mere lovgivning. Svejsning er ved at blive besværlig. Vi bruger allerede den bedste udsugning. Er det nok?

"Dette er ikke ny lovgivning, men det er et svar på IARC-undersøgelsen om kræftrisiko ved svejsning.

Der har altid været krav til kontrol af eksponering på plads for en række andre metaller som rustfrit stål, galvaniseret stål, eksotiske metaller, så det bør ikke komme som en stor ændring for de organisationer, der allerede har svejset i nogle af disse typer. Men kan være en stor ændring for dem, der kun svejser mildt stål.

Hvis det nuværende udsugnings system fjerner alt svejserøg ved kilden, så behøves der ikke yderligere foranstaltninger. "

Kilde: https://www.shponline.co.uk/chemical-hazards/mild-steel-welding-fume-reclassified-as-a-human-carcinogen/

# Svejsebeklædning Åndedrætsværn

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Firmakunde
Dine fordele som firma eller offentlig kunde hos D-S Sikkerhedsudstyr
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø