True

Giftige gasser på bryggeriet

Ølbrygning kan være farligt

kold øl på terrassenNår du en varm sommerdag åbner en kold øl på terrassen, sammen med gode venner, sender du måske bryggeren en venlig tanke. Men nok ikke fordi han arbejder i blandt giftige gasser.

Normalt tænker man på tunge industrier som stål, og olie og gas, når man snakker om brug af gasdetektorer i arbejdsmiljøet. Men vidste du at de også bliver brugt i forbindelse med ølbrygning?

For almindelige og normalt harmløse luftarter, der er en naturlig del af vores atmosfære, kan blive til giftige gasser, i miljøer hvor koncentrationen af dem er for høj. 


Gæring er en del af ølbrygningen

En trin på vejen til den kolde øl på terrassen, er gæringsprocessen, hvor malt, humle og vand ved hjælp af gærceller danner alkohol. Men har du tænkt på at en af biprodukterne ved denne proces er kuldioxid (CO2)? Endda store mængder.

Almindeligvis tænker vi nok mest på CO2 som en drivhusgas, og med rette. Men i andre sammenhænge, kan CO2 også kræve vores opmærksomhed, fordi den samtidig kan være en giftig gas for mennesker.

Der skal ikke mere en 0,5% (5000 ppm) CO2 til, før der er tale om en sundhedsfare.

Derfor er det meget relevant at bruge en gasdetektor som sikkerhed på bryggeriet. Og det gælder hvad enten man brygger hjemme i kælderen for hyggens skyld, eller arbejder på et moderne bryggeri.

CO2 er en tung gas der der i aflukkede rum vil “søge nedad” og derudover har tendens til at klumpe sammen i lommer hvor koncentrationen er højere. Ved langsomt stigende CO2 værdier er mennesker meget dårlige til at registrere at iltniveauet falder og CO2 niveauet stiger. Derfor er en gasdetektor så vigtig, den sørger nemlig for at advare inden iltniveauet er så lavt at det bliver farligt.


En anden farlig gas på bryggeriet

På mange bryggerier bruger man aktivt kvælstof som en del af brygningsprocessen. Kvælstof er en naturlig del af vores atmosfære, og optræder naturligt i lang større mængder en CO2. Faktisk er mere en ⅔-del af vores atmosfære kvælstof. Den er ikke giftig, men den fortrænger ilten, så det bliver farligt for mennesker at opholde sig i rummet hvis mængden stiger.

I brygningsprocessen bruger man kvælstof til man flytte øllet fra en beholder til en anden. Og derudover bliver det også brugt til at tømme beholderne fuldstændigt inden man begynder på et nyt bryg, så man undgår forurening og/eller smagsrester fra kraftige øl som fx stout og porter. Kvælstof bruges også i processen hvor man tilfører bobler til øllet. Hvis der opstå lækage af kvælstof under nogen af disse processer er det vigtigt at have en gasdetektor der straks kan advare om potentiel iltmangel.


Forskellige typer gasdetektorer

Håndholdt gasdetektor fra CrowconGas detektorer kommer som både faste installationer og mobile enheder. De faste installationer er velegnede til større rum, som haller. Hvor de mobile gasdetektorer som også ofte er håndholdte er gode til at bære på sin person når man arbejder i mindre lukkede rum, hvor den let kan sættes fast i bælter eller tøj. Den afgiver alarm med både lyd og visuelle signaler.


D-S kan hjælpe dig med dine gasdetektorer

Har du brug for råd og vejledning om valg og brug af gasdetektorer er vi altid klar til at hjælpe. Du er velkommen til at kontakte os på telefon eller e-mail. Hos D-S har vi mange års erfaring indenfor personlig sikkerhedsudstyr. 

Vi kan også tilbyde serviceaftaler på det lovpligtige eftersyn på dine gasdetektorer. Det giver dig trygheden i at vide, vi står for indkaldelse, servicering og test af dit udstyr, så det altid opfylder de lovgivningsmæssige krav. Og du og dine medarbejdere bruger det mest optimale udstyr. Du kan læse mere om vores services og ydelser her.


Vil du hellere leje en gasdetektor?

En anden mulighed er at leje dine gasdetektorer. D-S tilbyder dig muligheden for at leje dit udstyr fra opgave til opgave. Der er mange fordele ved en leje-løsning:
> Det er en økonomisk billigere løsning end at købe og vedligeholde udstyret
> Du kan ofte viderefakturere udgiften til din kunde
> Udstyr du lejer fra D-S er altid testet og godkendt 
> Vi kan tilbyde fleksible lejeperioder som passer til dit behov
Du kan læse meget mere om vores udlejningsservice her, og er som altid velkommen til at kontakte os for en løsning som passer til lige netop dine behov. 

# Arbejdsmiljø Åndedrætsværn

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Lær om farlige gasarter
Og beskyt din arbejdsplads
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø