True

Skærefaste handsker

Hvornår bliver en handske skærefast?

Skærefaste handsker spiller en afgørende rolle i at beskytte hænder mod skader i forskellige jobfunktioner, hvor risikoen for snit eller afskrabninger er udbredt.

Skærefaste handsker er uundværlige i erhverv som produktion, byggeri, fødevareforarbejdning, træbearbejdning, glashåndtering,  metalbearbejdning og affaldssortering.

Hvordan gøres handsker skærefaste?

En del af handskerne er behandlet med Dyneema® som er et meget slidstærkt materiale, det er fremstillet af polyethylen-fibre, som er et stærkt fibermateriale. Materialet er ca. 15 gange stærkere end stål. Handskerne bliver brugt af industrien, da materialet er meget stærkt, har stor holdbarhed i forhold til både slitage og snit.

En speciel blanding af Dyneema® og Glasfiber, anvendes ofte i strikhandsker, til arbejde som kræver høj fingerføling og har høj beskyttelse mod snit og slitage.

Kevlar® er et andet meget slidstærkt materiale, som er fremstillet af skærehæmmende aramidfibre. Materialet og den særlige vævning-/strik- metode gør at handsken er meget skærefast. Handsken findes også aluminiumsbelagt, så det reflekterer strålevarme. Som oftest anvendes de i høj grad ved arbejde med håndtering af varme og samt emner med skarpe kanter i alle brancher. Kevlar-handsker kan vaskes.

Derudover kan handsker indeholde materialer som nitrilskum eller rustfrit stålnet for at styrke deres beskyttende evner. Nitrilskum tilføjer fleksibilitet og greb til handskerne samtidig med at opretholde en høj grad af skærfasthed. Rustfrit stålnet er særligt effektivt mod skarpe blade og punkteringer, hvilket gør det til et foretrukket valg i miljøer, hvor ekstreme snitfarer er til stede.

Skærefaste handsker er omfattet af EN 388 standarden

For at garantere kvalitet og beskyttelses niveau vælger producenterne at få deres handsker testede jf EN 388 standarden. Udover at beskrive handskens skærefasthed omfatter den også test for slidstyrke, rivestyrke, punkteringsmodstand og  slagbeskyttelse . Hvis du vil vide mere om EN-normen kan vi anbefale artiklen EN 388 - handsker som beskytter mod mekaniske risici - Hvordan du læser og forstår EN 388 normen. Her forklarer vi hvordan normen er opbygget, hvordan du læser den og de seneste tilføjelser til testene for skærefasthed.


# Håndværn

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Personlige værnemidler
Hvad er Personlige værnemidler (PPE)?
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø