True

Gasfarer i affalds håndtering

Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge

Introduktion

Når man taler om affald, omfatter dette materialer som ikke længere er nødvendige og som derfor skal kasseres. Man opdeler affald i fast eller flydende form, samt farligt og ikke-farligt affald. 

Flydende affald vil omfatte kommunalt spildevand, regnvandsafstrømning og industri spildevandsudledning. 

Fast affald vil omfatte husholdningsaffald- også kaldet kommunalt fast affald, industriaffald fra for eksempel landbruget, medicin og elektronikaffald.

Når man behandler fast affald, skal man være opmærksom på at affaldet kan indeholde en eller flere forurenende stoffer, som for eksempel tungmetaller, eksplosive og brandbare materialer, og at disse skal håndteres ordentligt før at man behandle resten af affaldet.

Anvendelsesområde

Biogas ikon

Biogas

Indsamling af affald ikon

Indsamling af affald

Opbevaring af affald ikon

Opbevaring af affald

Gasfarer i affalds håndteringen

Procesområde Typiske processer og tilhørende problemer med gasdetektering








Biogasanlæg
Når organiske materialer som landbrugs og madaffald nedbrydes af bakterier i et iltfattigt miljø, bliver biogas produceret. Processen kaldes for anaerob fordøjelse. Efter denne proces, kan man indsamle biogassen, og bruge den til at producere varme og elektricitet til motorer, mikroturbiner og brændselsceller. Biogas har et højt indhold af metan samt et betydeligt indhold af H2S, hvilket kan medføre flere farlige og alvorlige gasfare.

Især vil der kunne være en øget risiko for:
Brand og eksplosion
Farer i lukkede rum
- Kvælning
- Gasforgiftning (H2S, NH3)
- Iltsvind
Det er derfor altid af yderste vigtighed at folk der arbejder og opholder sig i biogasanlæg, har personlige gasdetektorer, som kan overvåge og detektere brændbar gas, ilt og giftige gasser som H2S og CO



Indsamling af affald
I affaldsbunkere, vil det være meget almindeligt at finde brandfarlig gas som CH4, samt giftige gasser som H2S, CO og NH3. Disse affaldsbunkere opføres flere meter under jorden, og en gasdetektor vil normalt være installeret højt over dem, hvilket vil gøre dem svære at servicere og kalibrere. Her vil et prøveudtagningssystem, oftest være den bedre løsning. Med et sådan system vil man kunne føre luftprøve til et passende sted hvor det kan måles





Pulje af perkolat
Perkolat er den væske der opstår efter at være blevet drænet (udvasket) fra det område hvor affald opsamles, og dette udgør en række forskellige gasfare. Man vil kunne opleve risikoen for eksplosioner, med brændbare gasser som H2S (gift, korrosion), ammoniak (gift, korrosion), CO (gift), samt utilsigtede iltniveauer (kvælning).
Den pyt af perkolat der opstår, og passagen hen til denne pyt, skal overvåges for CH4, H2S, CO, NH3, O2 samt CO2. De forskellige gasdetektorer der skal bruges til dette, bør blive placeret langs passagen hen til perkolat pytten og være forbundet til eksterne kontrolpaneler
Forbrænding og varmegenvinding Gasdetektorer der kan måle O2 og giftige gasser som SO2 og CO, er afgørende i kedelhus områder

Udsugnings luftrenser
Den røggas en forbrænding skaber, er meget giftig, da den indeholder forurenende stoffer som NO2, SO2, HCI og dioxin. NO2 og SO2 er store drivhusgasser, mens HCL og dioxiner er farlige og skadelige for menneskers sundhed
Askegrube Det er normalt at man overvåger ilt og giftig CO i askegrave

Gasdetektor løsninger

I affaldssektoren findes flere forskellige arbejdsstillinger. Dette drejer sig om både renovationsmedarbejdere, servicemedarbejdere, miljøkonsulenter, med flere. Dette er folk som på eller anden måde og i en eller anden udstrækning er i kontakt med affald og den proces det skal igennem, i løbet af en dag. Disse medarbejdere bliver derfor udsat for en masse risici i forbindelse med deres job, og for at kunne sørge for deres beskyttelse er det vigtigt at de er udstyret med den rigtig slags gasdetektor, så de kan forebygge og forhindre ulykker på deres arbejdsplads. 

Gasdetektorer til brug i affalds håndtering

Gasman gasdetektor

Gasman er en robust, kompakt og enkel gasdetektor, som er blevet designet til at kunne bruges i de hårdeste miljøer. 

Denne smarte gasdetektor vejer kun 130g, yder en høj slagmodstand og er beskyttet mod støv og vand indtrængen. Med en 95dB alarm samt rød/blå visuel alarm, er den let at høre og se, selv i mere støjende miljøer.

Se mere om Gasman her

Gasman gasdetektor
T4 gasdetektor

T4 gasdetektor

Med en T4 gasdetektor er du ydet beskyttelse mod nogle af de almindeligste gasser som: carbonmonoxid (CO), hydrogensulfid (H2S), brændbare gasser og iltsvind (O2). 

Med den nye T4 er du sikret en gasdetektor som lever op til de nyeste regler og forskrifter, og som er robust bygget så den tåler de hårdeste og mest snavsede miljøer. Med en alarm på minimum 95dB, rød/blå synlig LED og indbygget vibrator, er man sikker på at kunne høre, se og mærke T4 gasdetektoren hvis den bliver udløst af en alarm.

Se mere om T4 her

Når man skal ud og anskaffe sig en gasdetektor, uanset om det er til en selv eller ens firma, er det vigtigt at man vælger en udbyder som man har tiltro til, og som har styr på hvad de laver, så man er sikret den bedst mulige service og produkter. 

Hos D-S sikkerhedsudstyr har vi beskæftiget os med gasdetektorer i 10 år og hjælper gerne med at kalibrering og bump test af gasdetektorer der er købt hos os. Vi sætter en ære i at hjælpe vores kunder med at finde det helt rigtig udstyr til netop dem og deres behov.

Har du brug for råd og vejledning til hvilken gasdetektor der passer til netop din arbejdsplads eller opgave, sidder vi klar til at hjælpe dig, på både telefon 55 44 66 44 og e-mail info@d-s.dk

# Arbejdsmiljø Gasdetektor

Andre populære artikler

Artikler

Lær mere om PPE og abonner på vores artikler her.

Del dette indlæg

Gasfarer i transportsektoren
Lær mere om farerne og få hjælp til at forebygge
app-image

To install this Web App in your iPhone/iPad press pwa-icon and then Add to Home Screen.

Sikkerhed for alle

Hold dig sikkert opdateret med seneste nyheder og viden indenfor PPE og arbejdsmiljø